Σάββατο, 27 Μαΐου, 2023
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Χελιδόνι πληγωμένο - Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου

  Χελιδόνι πληγωμένο – Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου

  -

  «Χελιδόνι πληγωμένο» είναι ο τίτλος του παιδικού βιβλίου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πορφύρα – πρώτη ύλη. Συγγραφέας του βιβλίου η εκπαιδευτικός Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου. Η Πέγκυ Φούρκα είναι η εικονογράφος του βιβλίου. Απευθύνεται σε ηλικίες 8+.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Αναφέρεται στους πρόσφυγες. Ένα μικρό κορίτσι ζει στη χώρα του ευτυχισμένο μαζί με τις φίλες και τους φίλους της. Όταν όμως ξεσπά πόλεμος, η ζωή του ανατρέπεται. Φεύγει μαζί με την οικογένειά του, παίρνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα, προκειμένου να γλυτώσουν από το κακό που βρήκε τον τόπο τους. 

  Όλη μέρα περπατούσαν και τις νύχτες κοιμόντουσαν κάτω από ψηλά δέντρα. Μερικά δέντρα είχαν τόσο πυκνά κλαδιά που τους έκρυβαν το φεγγάρι. Το κοριτσάκι ανησυχούσε για την κούκλα της μήπως φοβάται στο σκοτάδι. Την έπαιρνε αγκαλιά, τη σκέπαζε με τη μικρή κουβερτούλα και της έλεγε τραγούδια.

  Θα καταφέρει άραγε η ηρωίδα του βιβλίου να νιώσει ασφάλεια στη χώρα που θα βρεθεί; Θα κάνει με την οικογένειά της μια νέα αρχή;

  Η συγγραφέας γράφει μια πολύ τρυφερή ιστορία, παρουσιάζοντας όλες τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι πρόσφυγες. Δεν τραγικοποιεί ούτε ωραιοποιεί καταστάσεις. Όσα γράφει είναι αλήθειες. Είναι ιστορίες που έχουμε διαβάσει ή ακούσει. Άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την απελπισία και τον φόβο των τυραννισμένων  προσφύγων, παιδιά που αισθάνονται σαν πληγωμένα χελιδόνια, βιώνοντας την απόρριψη, τη βία, τον τρόμο χωρίς να έχουν φταίξει πουθενά. 

  Σε λίγο έφτασαν σε μια πηγή και πήγαν να πιουν νερό. Και ήρθαν δυο άνθρωποι και άρχισαν να φωνάζουν:

  «Φύγετε, φύγετε! Αυτό είναι δικό μας νερό».

  Η συγγραφέας, ως εκπαιδευτικός, προωθεί την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη. Δείχνει στους αναγνώστες της ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή. Αυτό που οφείλουμε ως άνθρωποι είναι να δίνουμε ένα χέρι βοηθείας σε όποιον το έχει ανάγκη. Μόνο η αγάπη μπορεί να γιατρεύσει τις πληγές των προσφύγων.

  Η εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα έχει αποτυπώσει μοναδικά τον φόβο, την έλλειψη ελπίδας, τη θλίψη στα μάτια των ηρώων του βιβλίου. Τα μάτια τους λένε όσα τα χείλη δεν μπορούν. 

  Το βιβλίο περιέχει επίσης και παιχνίδια ενσυναίσθησης στις τελευταίες του σελίδες. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, να δουλέψουν πάνω στο βιβλίο και να μπουν για λίγο στη θέση των προσφύγων. Ένα κείμενο που διαβάζεται από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και μας υπενθυμίζει τι σημαίνει άνθρωπος

  Περίληψη: Ένα κοριτσάκι με την κούκλα του. Ένας πόλεμος που την αναγκάζει να φύγει από την πατρίδα της. Μεγαλόψυχοι και μικρόψυχοι άνθρωποι. Ματαίωση αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον. Ξεριζωμός. Εκείνη με την κούκλα, τα παιδιά της μυγδαλιάς στη θάλασσα, μια παρέα χελιδόνια που δεν έχουν πού να χτίσουν φωλιά.

  Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλους τους ανθρώπους που είναι αναγκασμένοι να φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι και απελπισμένοι παίρνοντας έναν δρόμο μακρινό, ίσως για μια νέα πατρίδα. Η μακρά και δύσκολη πορεία της «προσφυγιάς» περνάει μέσα από ψεύτικες υποσχέσεις, μικρά και μεγάλα καράβια που δεν φτάνουν σε κανέναν προορισμό, καχύποπτους  ανθρώπους που δυσκολεύονται να δεχθούν το «ξένο» και «διαφορετικό», αλλά κάπου στο βάθος ξεπηδάει και η καλοσύνη, η αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια που κάνει την ελπίδα να ανθίσει ξανά.

  Η συγγραφέας, έχοντας μελετήσει κείμενα και ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα ίδια τα προσφυγόπουλα, καταφέρνει να μιλήσει για σκληρές αλήθειες με έναν διακριτικό ποιητικό τρόπο, που ευαισθητοποιεί χωρίς να τραυματίζει την παιδική ψυχή.

  Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνονται βιωματικά παιχνίδια ενσυναίσθησης.

  (Για παιδιά 8-12 ετών).

  Στοιχεία βιβλίου

  Χελιδόνι πληγωμένο - Βαγγελιώ Κονδάκη ΚαραμέτουΤίτλος: Χελιδόνι πληγωμένο

  Συγγραφέας: Βαγγελιώ Κονδάκη Καραμέτου

  Εικονογράφος: Πέγκυ Φούρκα

  Εκδόσεις: Πορφύρα – πρώτη ύλη

  ISBN: 978-6188420-24-3

  Σελίδες: 36

  Ημερομηνία έκδοσης: Φεβρουάριος 2021

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ