Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Χέρια μικρά - Andres Barba

  Χέρια μικρά – Andres Barba

  -

  Χέρια μικρά 

  Προσωπική άποψη: Χρήστος Διαμαντόπουλος

  Η επτάχρονη Μαρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της βρίσκεται σε ορφανοτροφείο. Παρέα της κάνει μια κούκλα που της έδωσε η ψυχολόγος. Προσπαθεί να ενταχθεί στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο. Επινοεί ένα παιχνίδι και δέχονται όλα τα υπόλοιπα κορίτσια να συμμετέχουν. Αρχίζει σαν παιχνίδι, αλλά στην πορεία γίνεται βίαιο. Ωραίο το θέμα του, αλλά το τέλος του το περίμενα αλλιώς.

  Το αυτοκίνητο πέρασε πάνω από το διαχωριστικό κιγκλίδωμα και βρέθηκε τουμπαρισμένο στο αντίθετο ρεύμα, μέχρι που πήγε και έσκασε σε κάτι βράχια, δίπλα από το κράσπεδο του δρόμου. Και όλη η σκηνή, που η Μαρίνα δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί με ακρίβεια παρά μόνο αφού πέρασαν τέσσερις μήνες από το ατύχημα, γεννιόταν από την ταχύτητα, ήταν σκέτη ταχύτητα. Δεν μπορούσες να δεις τίποτα μέσα της, γιατί δεν υπήρχε μέσα της τίποτα να αποκωδικοποιήσεις.

  Ποσο βασανιστικά επώδυνη είναι η ανάγκη να ανήκεις καπου;

  Η διαφο­ρε­τικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορροπίες στο ίδρυμα. Το νέο κορίτσι μοιάζει να σπάει την ομοιομορφία τους και την φαινομενική ήρεμη ζωή τους.

  Βιώνουμε μια μάχη ανάμεσα στην αποδοχή, το μίσος, την αγάπη και την σκοτεινή επιβολή της Μαρίνας στα κορίτσια.

  Πόσο μεγάλο κακό μπορούν να προκαλέσουν χέρια που είναι τόσο μικρά;

  «Μέχρι να εμφανιστεί, θέλαμε τα ίδια πράγματα, αγαπούσαμε τα ίδια πράγματα, αγαπούσαμε η μία την άλλη». «Τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με την αγάπη μας».

  Συγκινεί μα και σοκάρει, λυρικό αλλά σκληρό βιβλίο. Με λόγο κοφτός και ακριβή, ρυθμό σταθερό, χωρίς άρσεις και υφέσεις, με συμβολισμούς και μεταφορές, που τελικά ενσωματώνει την υπαινικτικότητα, δικαιολογεί τη διάθεση για αφαίρεση και προσδίδει ένα αίσθημα τρόμου στην ιστορία χωρίς τεχνάσματα. Ωδή στην ατμοσφαιρική σύγχρονη γκόθικ ισπανόφωνη λογοτεχνία.

  Ένα συγκλονιστικό αντίδοτο για την πεποίθηση της κοινωνίας μας στην παιδική αθωότητα και αγνότητα, ένας στοχασμός πάνω στην ίδια τη γλώσσα και στη δύναμή της να καθηλώσει ή να απελευθερώσει τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

  Η ιστορία διεισδύει στη σύνθετη ψυχολογία και τις εσωτερικές συγκρούσεις των κοριτσιών και όσο προχωρά, καταλαβαίνουμε όλο και περισσότερο ότι πραγματεύεται ένα θέμα πολύ δύσκολο, ενίοτε εφιαλτικό, με μόνη διέξοδο τη βία και τις εμμονές.

  «Ο πατέρας σου πέθανε επιτόπου, η μητέρα σου είναι σε κώμα.»

  Η φαντασία των παιδιών ίσως είναι ακόμα πιο επιβλητικά τρομακτική απ’ των ενηλίκων, οπότε μιλάμε για τον σκοτεινό κόσμο της παιδικής ηλικίας ή καλύτερα ένα παράλληλο σύμπαν πίσω από τα χαριτωμένα παιδικά προσωπάκια.

  αναμφισβητητα σκοτεινο βιβλιο…

  Το βιβλίο του Αντρές Μπάρμπα πραγματεύ-εται ένα πραγματικό περιστατικό σε ένα ορφανοτροφείο της Βραζιλίας (1960), όταν ένα κοριτσάκι, έγκλειστο σε ορφανοτροφείο σκότωσε ένα άλλο παιδί και έπαιζε με τα μέλη του σώματός του για μια βδομάδα, σαν να ήταν μια κούκλα! Αφορά σε ένα σοκαριστικό και αποτρόπαιο θέμα, τον ιδρυματικό εγκλεισμό. Πώς οι τραυματισμοί, οι ουλές, η απώλεια και όλη η σκληρότητα του προσώπου που της έδειξε η ζωή γίνονται μνήμη, λήθη και λησμονιά;

  Πόσο σκληρός μπορεί να είναι ο κόσμος των παιδιών που δεν έχουν την αίσθηση του πόνου που μπορεί να προκαλέσουν;

  Γύρω απ’ τη Μαρίνα η Ντιάνα, η Χούλια, η Ιρένε σαν τον χορό στη δικιά της αρχαία Ελληνική τραγωδία. ο συγγραφέας υφαίνει ένα κολλάζ τρόμου από ιστορίες ορφανών παιδιών σε απρόσωπα ιδρύματα…

  αθωότητα και σκληρότητα…

  Φόβοσ και δεοσ των οσων δε γραφτηκαν…

  Στην κρίση όλων μας αν ένας άντρας ενήλικας κατάφερε να αποτυπώσει επιτυχώς την οπτική και τον ψυχισμό των παιδιών. Πάντως η αφήγηση είτε ανήκει στην Μαρίνα είτε είναι η συλλογική φωνή όλων των ορφανών εκεί. Και η θλίψη, η μοναξιά, οι ανασφάλειες και η αγωνία προμηνύονται δυσοίωνες.

  «Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η κακιά μάγισσα δεν ήταν στα αλήθεια κακιά; Αν απλά η αγάπη της ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί, κι έμεινε για πάντα εγκλωβισμένη κοιτώντας μέσα από την τρύπα της αγάπης μην ξέροντας τι να κάνει;»

  Andres Barba

  Περίληψη: Σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, καταφτάνει η εφτάχρονη Μαρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό. Η διαφορετικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορροπίες στο ίδρυμα. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κανόνες του οποίου υποβόσκει μια έμμονη βία. Η επιθυμία, σαν αίνιγμα ή σωτηρία, ιδωμένη εναλλάξ μέσα από την οπτική της Μαρίνας κι αυτήν των άλλων κοριτσιών, με υπνωτιστικό, λυρικό ρυθμό, μας υποβάλλει μια αίσθηση διφορούμενου και τρομερού γιατί ο φόβος είναι ακόμα πιο φοβερός στον βαθμό που είναι αόριστος.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Χέρια μικρά (Las Manos Pequenas)

  Συγγραφέας: Andres Barba

  Εκδόσεις: Mεταίχμιο

  ISBN: 978-618-03-1254-6

  Σελίδες: 120

  Ημερομηνία Έκδοσης: 15/02/2018

  Προηγούμενο άρθροΓια να μην ξεχνάς – Νεκταρία Μαρκάκη
  Επόμενο άρθροΜorgan Weistling

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here