Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 13-16 Υπέροχος κόσμος - Φίλιππος Μανδηλαράς

  Υπέροχος κόσμος – Φίλιππος Μανδηλαράς

  -

  Υπέροχος κόσμος 

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά «Υπέροχος κόσμος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε εικονογράφηση εξωφύλλου Τόμεκ Γιοβάνη. Απευθύνεται σε ηλικίες 15+. Το βιβλίο έχει βραβευτεί από το λογοτεχνικό περιοδικό ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 2017, στην κατηγορία Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους.

  Είναι ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, όπου με αφορμή ένα πάρτι αποφοίτησης, 14 έφηβοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά. Ένα μυθιστόρημα για εφηβικό και νεανικό κοινό. Αληθινό, με γλώσσα που χρησιμοποιούν οι σημερινοί έφηβοι, παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι, στο σχολείο, στις σχέσεις τους με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους.

  Υπέροχος κόσμος

  Οι αναγνώστες που θα το διαβάσουν, θα ταυτιστούν απόλυτα μαζί του. Διαβάζοντάς το, έχεις την αίσθηση ότι ο συγγραφέας δεν είναι ένας ενήλικος, αλλά ένας έφηβος και οι καταστάσεις που περιγράφει  αποτελούν δικά του βιώματα. Θεωρώ ότι είναι από τα λίγα εφηβικά μυθιστορήματα  Ελλήνων συγγραφέων που αγγίζει τόσο τα προβλήματα των εφήβων και χρησιμοποιεί τη γλώσσα τους, χωρίς καμιά λογοκρισία. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

   

  Πήγε παρα δέκα  κι εγώ είμαι ακόμα εδώ. Να δεις που θ’αργήσω και θ΄ακούσω τον εξάψαλμο πάλι από την κόουτς. Και δεν είμαι και καλή στις δικαιολογίες. Τι να της πω δηλαδή; Ότι, την ώρα που κατέβαζα κομμάτια από το ίντερνετ για το πάρτι μου κατέβηκε μια ιδέα  ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε  άλλο με τα κωλομηχανήματα  και ότι πάρτι γίνεται και δίχως αυτά;

  Μας έχουν ζαλίσει σήμερα με τα μηχανήματα. Χάθηκαν τα μηχανήματα – βρέθηκαν τα μηχανήματα. Εδώ τα μηχανήματα, εκεί τα μηχανήματα. Γεμάτα μηχανήματα – άδεια μηχανήματα. Που είναι τα μηχανήματα; Όχουουου!!! Δεν μας παρατάτε, λέω γω

  Τελευταίο του βιβλίο είναι το νεανικό Υπέροχος κόσμος (2016), όπου επιχειρεί να αποτυπώσει, δίχως κανένα φτιασίδι, το στίγμα των σημερινών εφήβων σε μια πολυφυλετική, υποβαθμισμένη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας.

  Περίληψη: Δεκατέσσερις έφηβοι από μια υποβαθμισμένη περιοχή πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, περιμένουν –ο καθένας για τον δικό του λόγο– το αποχαιρετιστήριο πάρτι του γυμνασίου, το οποίο θα γίνει στον χώρο του σχολείου τους.

  Όμως, μια σειρά ατυχών συμπτώσεων και ένας ασυνείδητος μικροκακοποιός αδερφός οδηγούν μια παρέα από κλεφτρόνια στο σχολείο το βράδυ της προηγουμένης, με σκοπό να κλέψουν τα ακριβά ηχητικά μηχανήματα που βρίσκονται κλειδωμένα στο σχολείο.

  Την ίδια ώρα, ένας από τους έφηβους ήρωες καταφέρνει να τους φωτογραφίσει και να εκβιάσει τον αρχηγό τους, ώστε να επιστρέψει τα κλοπιμαία στο σχολείο πριν το μεσημέρι, για να μπορέσει να γίνει το πάρτι.

  Αυτό που ακολουθεί είναι από τη μία ο αγώνας της συμμορίας να κρατήσει με νύχια και με δόντια τα ακριβά μηχανήματα κι από την άλλη αυτός όλων των συμμαθητών να πάρουν πίσω τα μηχανήματα ώστε να γίνει το πάρτι. Στην πλοκή αυτή ξετυλίγονται σε πρώτο πρόσωπο οι φωνές των δεκατεσσάρων εφήβων, οι αναζητήσεις, οι ανησυχίες, οι πόθοι και οι έρωτές τους, δημιουργώντας τελικά μια ολοζώντανη τοιχογραφία του κόσμου τους.

  Γιατί –όπως φαίνεται σίγα σιγά– το πάρτι είναι μόνο η αφορμή για να έρθουν   όλοι πιο κοντά, να γνωρίσουν τα όριά τους (αλλά κι αυτά του διπλανού τους), να συγκρουστούν, να φιλοσοφήσουν, να εκμυστηρευτούν, να αγκαλιαστούν, να ερωτευτούν, να θρηνήσουν και, πάνω απ’ όλα, να ονειρευτούν. Να συνειδητοποιήσουν, τελικά, ότι ζουν σ’ έναν υπέροχο κόσμο γιατί, παρότι ζουν στην πληγιασμένη πλευρά της πόλης, μπορούν να μεταποιούν τη σκοτεινή ύλη της καθημερινότητάς τους σε γέλιο, αγκαλιές κι αγάπη. Μπορούν ακόμα να κουρδίζουν πότε πότε το «εγώ» τους στην κλίμακα του «εμείς».

  «Κάθοµαι και κοιτάζω τις πολυκατοικίες: ούτε ένα φως στα διαµερίσµατα. Όπου και να γυρίσω, κανένα φως. Όλοι κοιµούνται. Και στον δρόµο, ψυχή. Ειδικά σήµερα που είναι καθηµερινή, τίποτα. Κανένας. Η αγαπηµένη µου ώρα. Ησυχία. Κι αν σταµατήσω να µασουλάω, ακούω ως και το βουητό των αυτοκινήτων στην Αχαρνών. Σε καµιά ώρα θα βγουν τα πρώτα τρόλεϊ… Κι είναι κι αυτή η δροσιά – τέλεια! Η δεύτερη µεγαλύτερη απόλαυσή µου: να είναι άνοιξη όπως τώρα, να είµαι ξύπνια τη νύχτα και να αφουγκράζοµαι την ησυχία. Αν τώρα ανάψει ένα φως απέναντι, αν ξυπνήσει κάποιος κι ακούσω καζανάκια και νερά, τελείωσε – χάθηκε η µαγεία. Α πα πα – µην το γρουσουζεύω κιόλας!» (Χριστιάνα, 03:00 το πρωί)

  Υπέροχος κόσμοςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος Βιβλίου: Υπέροχος κόσμος

  Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος

  Εκδόσεις: Πατάκη

  ISBN: 9789601667027

  Αριθμός Σελίδων: 320

  Προτεινόμενη Ηλικία: 15+

  Έτος Έκδοσης: 2016