Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ζάχαρη άχνη - Μαίρη Γκαζιάνη

  Ζάχαρη άχνη – Μαίρη Γκαζιάνη

  -

  Η «Ζάχαρη άχνη» είναι το πέμπτο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Μαίρης Γκαζιάνη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

  Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Πάντα είχα μια αδυναμία στις αληθινές ιστορίες, γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να γραφτούν. Θέλει ιδιαίτερη μαεστρία να συνδυαστεί  το αληθινό στοιχείο με τη μυθοπλασία και να δημιουργηθεί ένα αποτέλεσμα επιτυχημένο.

  Η ιστορία μας ξεκινάει με τη γέννηση της Αύρας, η οποία ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας. Οι μοίρες την έραναν με δυσκολίες, πασπαλίζοντας τη ζωή της με ζάχαρη άχνη που διαλύεται στο παραμικρό φύσημα του αέρα.

  Γεννήθηκα μια κρύα μέρα του Γενάρη. Οι Μοίρες ήρθαν κοντά μου, με κοίταξαν προσεκτικά και μου προκαθόρισαν το μέλλον μου.

  «Να κολυμπάς στη ζάχαρη» ξεστόμισε η αφελής δόκιμη. Η γεροντότερη γύρισε και της έριξε ένα αυστηρό βλέμμα, όμως βιάστηκε να με ράνει με τα λόγια της.

  «Σε χρίζω μάνα!» είπε με τη σοφία που τη διέκρινε. Μετά πλησίασε η τρίτη, αυτοί που τη φοβούνταν οι περισσότεροι, γιατί δεν υπάρχει επόμενη να μετριάσει τη σημασία των λόγων της.

  «Να γεννηθείς στο κενό» είπε με στόμφο.

  Σαν παιδί, δεν της έλειψε η αγάπη. Έπειτα από τον θάνατο του πατέρα της όμως, η οικογένεια κλυδωνίστηκε. Η ηρωίδα μας πέρασε μεγάλες περιπέτειες, δυσκολίες, και οι ανατροπές που της έφερνε η ζωή ήταν γιγάντιες.

  Η Αύρα καλείται να μεγαλώσει μέσα σε έναν στενό κοινωνικό περίγυρο και εξαναγκάζεται να υποταχθεί στις προσταγές του. Μικρή, παντρεύτηκε τον Λεωνίδα και εγκλωβίστηκε σε μία σχέση δίχως μέλλον. Η διάλυση του γάμου της τής κληροδοτεί την ταμπέλα της «ζωντοχήρας».

  Ζάχαρη άχνη – Μαίρη Γκαζιάνη

  Από κει και πέρα, η ζωή της Αύρας γίνεται όλο και δυσκολότερη. Τα ποτήρια της πίκρας που τις κερνούν οι μοίρες, δεν έχουν τελειωμό. Μέσα σ’ όλον αυτόν τον κυκεώνα, η Ελπίδα, κόρη της Αύρας, γίνεται το θύμα των περιστάσεων, και η παιδική της ψυχή στιγματίζεται από τις καταστάσεις που βιώνει. Καλείται να σηκώσει βάρη που δεν τα αντέχει. Για όλα αυτά, υπαίτια είναι η γιαγιά της Ελπίδας και μητέρα της Αύρας, η Αρετή.

  Είμαι ένα λάθος. Ήμουν πάντα ένα λάθος για όλους και για όλα; Οι τρικυμίες κάθε μέρα χτυπούν τη ζωή μου, φτώχεια, λόγια, μίσος για μένα. Γιατί; Οφείλουμε να κουνάμε διαρκώς τα κουπιά της ζωής… Θεέ μου, έλα Σε παρακαλώ και σήμερα στο σπιτικό μου, όλο κάτι υπάρχει, δεν ξέρω το γιατί. Γιατί;

  Μα υπάρχει κι ένας από μηχανής θεός, που έρχεται με τα βέλη του να δώσει μια σταλαγματιά ευτυχίας τόσο λίγη, τόσο φευγαλέα, ίσα ώστε να τη γλυκάνει, και έπειτα να σκορπιστεί κι εκείνη στο επόμενο φύσημα του ανέμου.

  Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Το θέμα που θίγεται είναι οι σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών. Σε κάποια σημεία είδα τον δικό μου εαυτό μέσα από τα μάτια τους, τις δικές μου βαθιές σκέψεις αποτυπωμένες στο χαρτί, τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μου. Τις δυσκολίες και το χάσμα που επικρατεί σε κάθε γενιά. Πολλές φορές το «σωστό» και το «δίκαιο» των γονιών βαραίνει και «πνίγει» τα παιδιά, που δεν μπορούν να κάνουν αυτό που επιθυμεί η δική τους καρδιά.

  Περιγραφή: Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ΄ όλη της τη ζωή. Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτήν, ύστερα η κούκλα που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν ανίψια και παιδιά που δεν γέννησε. Ή μήπως γέννησε;

  Έφηβη γνωρίζει τον Λεωνίδα, έναν φαντάρο που υπηρετεί τη θητεία του. Η απλή γνωριμία τους κατέληξε σ’ έναν βεβιασμένο γάμο που γρήγορα διαλύθηκε.

  Με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύτηκε» από το χωριό για την Αθήνα, σε μια από τις αδερφές που μόλις είχε παντρευτεί και είχε γεννήσει. Ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας.

  Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό… Μια ζωή γεμάτη εμπόδια, μια ζωή πικρή, μια ευτυχία σαν ζάχαρη άχνη… που σκορπίζει στο παραμικρό φύσημα του ανέμου.

  Ένα συγκινητικό, τραγικό μυθιστόρημα που ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις με συμπόνια και ψυχολογικό βάθος.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ζάχαρη άχνη

  Συγγραφέας: Μαρία Γκαζιάνη

  Εκδότης: Ωκεανός

  ISBN: 9789606430107

  Αριθμός Σελίδων: 512

  Έτος Έκδοσης: 2019

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here