Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Αγορά Μοδιάνο - Λαδάδικα

  Αγορά Μοδιάνο – Λαδάδικα

  -

  Αγορά Μοδιάνο – Λαδάδικα

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια κλειστή αγορά, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1922 και ολοκληρώθηκε το 1930 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο. Ο αρχιτέκτονας ήταν εξέχον μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με σπουδές αρχιτεκτονικής στο Παρίσι. 

  Το κτίριο προσομοιάζει με κτίρια των Παρισινών αγορών. Στα καταστήματα της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου, πωλούνται προϊόντα διατροφής. Στο εσωτερικό, υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ. Βρίσκεται ανάμεσα στη Βασιλέως  Ηρακλείου και την Ερμού με εξόδους και στις τρεις πλευρές της.

  Αυτή την περίοδο η Αγορά Μοδιάνο έχει εκκενωθεί από τα καταστήματα που λειτουργούσαν εκεί, προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης έτσι ώστε να μετατραπεί σε μια υπερσύγχρονη σκεπαστή αγορά τροφίμων, διατηρώντας τον παραδοσιακό της όμως χαρακτήρα.
  Αγορά Μοδιάνο – Λαδάδικα
  Στη συνέχεια θα πάμε στα Λαδάδικα.

  Η ονομασία «Λαδάδικα» προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή πολύ παλιότερα και πουλούσαν τρόφιμα, λάδι, και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η όλη περιοχή χρησιμοποιούνταν σαν κεντρική αγορά και παζάρι κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας αλλά και νωρίτερα.

  Ήταν επίσης γνωστή και με επιπλέον ονομασίες όπως Αιγυπτιακή Αγορά. Φιλοξενούσε πολλά μαγαζιά και εμπόρους με πληθώρα προϊόντων, ωστόσο μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά του 1917 άρχισε να παρακμάζει σταδιακά, με αποτέλεσμα μετά από λίγες δεκαετίες να έχουν απομείνει σε αυτήν μόνο τα μαγαζιά που προμήθευαν λάδι.

  Ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 η περιοχή είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί. Το 1985 ανακηρύχθηκε διατηρητέα, απαγορεύοντας έτσι την περαιτέρω οικοδόμησή της προκειμένου να διαφυλαχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο χαρακτήρας της.

  Ύστερα από αυτό, τα Λαδάδικα επανήλθαν σύντομα στη ζωή, όταν πολλές μικρές ταβέρνες, μπαρ και ρεστοράν άνοιξαν καταλαμβάνοντας τα κάποτε παρατημένα κτίρια που στις μέρες μας πλέον έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέροχα αναπαλαιωθεί και διατηρηθεί.