Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Αποκάλυψη - Κ. Αθανασιάδης, Β. Γιαννίσης, Χ. Παπαδημητρίου, Δ. Σίμος

  Αποκάλυψη – Κ. Αθανασιάδης, Β. Γιαννίσης, Χ. Παπαδημητρίου, Δ. Σίμος

  -

  Αποκάλυψη

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Η Αποκάλυψη είναι ένα βιβλίο που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου και έβαλε την ελληνική αστυνομική λογοτεχνία στον αναγνωστικό μου χάρτη. Σκοτεινό, ειλικρινές και άκρως εθιστικό, ήταν ένα από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα τη χρονιά που μας πέρασε.

  Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Αθήνα φοράει τα γιορτινά της. Μία σειρά από φριχτά εγκλήματα όμως έρχονται για να την αναστατώσουν, αποκαλύπτοντας το σάπιο εσωτερικό κάτω από το γυαλιστερό της περιτύλιγμα. Στις γειτονιές του κέντρου, παρουσιασμένες σε όλο το μέγεθος της παρακμής και της μιζέριας τους και της σκοτεινής γοητείας που αυτές ασκούν, ένας πρωτόγνωρα βίαιος και αρρωστημένος δολοφόνος εκτελεί βήμα βήμα ένα παρανοϊκό σχέδιο. Δύο αστυνομικοί, με τα δικά του προβλήματα ο καθένας, θα κληθούν να τον σταματήσουν, βοηθούμενοι από έναν μυστηριώδη δημοσιογράφο που δεν βγαίνει ποτέ από το σπίτι του.

  Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το διαμαντάκι και γιατί δεν έχει γίνει ταινία ακόμη; Σ’ αυτήν την ιστορία, με το που ξεφλουδίζεις ένα στρώμα ανακαλύπτεις άλλα δέκα από κάτω, αδυνατώντας να προβλέψεις την κατεύθυνση που παίρνει κάθε φορά. Κάθε μα κάθε κεφάλαιο σε κεντρίζει να συνεχίσεις την ανάγνωση στο επόμενο, και στο επόμενο, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

  Η Αποκάλυψη είναι ειπωμένη από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο κάθε συγγραφέας έγραψε κι από έναν πρωταγωνιστή. Οι τέσσερις αυτές άριστα γραμμένες διακριτές φωνές παράγουν ένα απόλυτα δεμένο σύνολο. Το ομαδικό αυτό εγχείρημα εμπεριείχε αρκετό ρίσκο, όμως στέφθηκε με αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Και οι τέσσερις γράφουν εξαιρετικά (καταναλώνω φανατικά κάθε άρθρο του Βαγγέλη Γιαννίση στη στήλη του “True Crimes”, τα βιβλία του Δημήτρη Σίμου δεν τα έχω διαβάσει ακόμη αλλά μετά από την Αποκάλυψη τα καλωσόρισα στη λίστα μου), όμως η αστυνόμος Αΐντα Μητροπούλου (γραμμένη από τη Χίλντα Παπαδημητρίου) με κέρδισε με το καλημέρα σας και δηλώνω αιώνια φαν της – ένας γυναικείος χαρακτήρας ρηξικέλευθος, πολυεπίπεδος, δυναμικός και ευάλωτος ταυτόχρονα, που αξίζει τη δική του σειρά βιβλίων. Επίσης, η δουλειά που έκανε ο Κυριάκος Αθανασιάδης με τον χαρακτήρα του Ιππότη είναι άκρως εντυπωσιακή. Προσωπικά αμφιβάλλω αν θα είχα το θάρρος και τη δύναμη ως συγγραφέας να βουτήξω σε ένα τόσο απόλυτο σκοτάδι και να ανασύρω έναν τέτοιο χαρακτήρα χωρίς αυτό το σκοτάδι να καταπιεί κι εμένα.

  Αυτή είναι η ωραιότερη στιγμή της δουλειάς. Όταν τα ίχνη αποδεικνύονται στοιχεία, και τα στοιχεία αρχίζουν να διαμορφώνουν την αφήγηση. Ήταν οργανική ανάγκη να πιαστώ από κάτι, να ανακαλύψω τον μίτο της Αριάδνης που θα με οδηγούσε στη σπηλιά του Τέρατος. […] Έτσι είχα βαφτίσει από μέσα μου τον κατά συρροή δολοφόνο, αφού αδυνατούσα να φανταστώ ποια μάνα μπορεί να γέννησε και να ανάθρεψε ένα τόσο αρρωστημένο πλάσμα. Δεν μπορεί να είχε συνηθισμένο όνομα: Ανδρέας, Χρήστος, Μανώλης, Γιώργος. Τα Τέρατα δεν έχουν όνομα.

  Η Αθήνα εδώ είναι η Αθήνα. Όχι η ρομαντικοποιημένη, τουριστική, χαρούμενη βερζιόν που συναντάμε συνήθως. Εδώ είναι η πλευρά που δεν φιγουράρει στις μπροσούρες, the underbelly of the beast. Εγκαταλελειμμένα κτήρια, βρόμικα στενά, ναρκωτικά, γκέτο, άστεγοι, αισχρά αστυνομικά τμήματα, φτηνός καφές που δεν πίνεται, αποτσίγαρα, δρόμοι που φοβάσαι να περπατήσεις, έγκλημα. Άπειρη εκτίμηση για ένα βιβλίο που δεν σου χρυσώνει το χάπι ούτε από άποψη αισθητικής ούτε από άποψη ψυχολογίας.

  Αποκάλυψη – Κ. Αθανασιάδης, Β. Γιαννίσης, Χ. Παπαδημητρίου, Δ. Σίμος

  Ψυχολογίας, α, ναι. Θωρακιστείτε λίγο πριν το ξεκινήσετε. Ή κανονίστε μία βόλτα σε ένα λιβάδι με λουλουδάκια για μετά, ή σε μία πτέρυγα νεογέννητων να δείτε μωράκια, να αλαφρύνει λίγο ο ογκόλιθος που θα έχει πλακώσει την ψυχή σας. Περιλαμβάνει εξαιρετικά σκληρές σκηνές, για πολύ γερά στομάχια – σκηνές που θα ζήλευε κι ο Jigsaw στις ταινίες Saw. Ωστόσο τίποτα δεν έχει προστεθεί για shock value, όλα έχουν τη σημασία και την αναγκαιότητά τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση έρχεται από το βαρύ και δύσκολο ψυχολογικό κομμάτι που κλείνουν μέσα τους οι ίδιοι οι χαρακτήρες, αλλά όπως η ζωή δεν σου κάνει εκπτώσεις στις αλήθειες, έτσι δεν σου κάνει κι αυτό το βιβλίο. Φέρνει την ασχήμια στο φως και σε προσκαλεί να τη δεις, γιατί μόνο αν τη δεις και την αναγνωρίσεις μπορείς να της βάλεις φωτιά και να την κάψεις, να εξαγνιστείς από αυτήν. Ο μόνος δρόμος για να βγεις από την κόλαση, άλλωστε, είναι διαμέσου αυτής.

  Διαβάστε το, I dare you. Δεν θα σας επιτρέψει να το ξεχάσετε ποτέ.

  Και το Τέρας που κυκλοφορεί ελεύθερο σε αυτούς τους δρόμους αξίζει πράγματι σε αυτή την πόλη. Είναι η ενσάρκωσή της. Είναι η κατάρα που μας αξίζει, επειδή αφήσαμε την ασχήμια να επικρατήσει ενάντια στην ομορφιά, επειδή αφήσαμε την τρέλα να νικήσει τη λογική. Και η πόλη μάς εκδικήθηκε.

  Περίληψη:  Η μουντή Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις Γιορτές. Ωστόσο, κάποιος άγνωστος, κρυμμένος στις σκιές του παρελθόντος, έχει άλλα σχέδια στο μυαλό του. Κι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο μυαλό. Τα εγκλήματα θα διαδεχτούν το ένα το άλλο, κάνοντας την πόλη να τρέμει από τον φόβο για τη συνέχεια. Τελετουργικοί φόνοι απόλυτης σκληρότητας και εκδίκησης θα ενώσουν στον θάνατο ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Ή μήπως έχουν;

  Η Αστυνόμος Αΐντα Μητροπούλου, με τη βοήθεια του Υπαστυνόμου Δώρη Μανουστάκου, θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αλλεπάλληλων ερωτημάτων, έχοντας την απροσδόκητη βοήθεια του απομονωμένου στο σπίτι του ρεπόρτερ Παύλου Βαφειάδη. Όμως ο αιματοβαμμένος Ιππότης θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά.

  Και δεν θα έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

  Τέσσερις συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας ενώνουν τις δυνάμεις τους γράφοντας μαζί ένα μυθιστόρημα που θα σας κόψει την ανάσα.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Αποκάλυψη

  Συγγραφέας: Κυριάκος Αθανασιάδης, Βαγγέλης Γιαννίσης, Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρης Σίμος

  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

  Έτος έκδοσης: 2018

  Σελίδες: 344

  ISBN: 9789605699079

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here