Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Μεταφρασμένη Λογοτεχνία Κενό μνήμης - Camilla Grebe

  Κενό μνήμης – Camilla Grebe

  -

  Κενό μνήμης – Camilla Grebe

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ο θρύλος έλεγε πως αν πας στο παλιό ορυχείο στην άκρη του χωριού, ίσως ακούσεις ένα μωρό να κλαίει. Αυτό έκαναν παλιά οι έφηβοι της Όρμπεργ, όταν ήθελαν να περάσουν την ώρα τους.  Εφοδιασμένοι με μπύρες, κατέφευγαν στο εγκαταλελειμμένο ορυχείο για να περάσουν τον χρόνο τους. Μέχρι που μία κοπέλα βρίσκει, κάτω από έναν σωρό από πέτρες, τον σκελετό ενός παιδιού.

  Χρόνια αργότερα, η σουηδική αστυνομία, θέλοντας να βελτιώσει τα ποσοστά επίλυσης φόνων, ανοίγει παλιές ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Ανάμεσά τους είναι και αυτή, το παιδί που βρέθηκε θαμμένο στην Όρμπεργ. Διαβολική σύμπτωση που η νεαρή αστυνομικός της ομάδας που συντάσσεται, είναι η κοπέλα που είχε βρει τον σκελετό; Επιλέχτηκε από την υπηρεσία της επειδή κατάγεται από το χωριό και θα βοηθούσε σημαντικά στην έρευνα, γνωρίζοντας την περιοχή αλλά και τους κατοίκους της. Η ίδια συμφώνησε στη συμμετοχή της στην ερευνητική ομάδα, αν και τα προηγούμενα χρόνια έκανε τα πάντα για να απαγκιστρωθεί από αυτό το μέρος.

  Κενό μνήμης
  Κενό μνήμης

  Όρμπεργ. Ένα μικρό χωριουδάκι στην ενδοχώρα της Σουηδίας. Η οικονομική κρίση το έχει χτυπήσει, κλείνοντας τα δύο εργοστάσια που έδιναν δουλειά στην περιοχή, αναγκάζοντας τους περισσότερους κατοίκους του να μετακομίσουν. Επιπροσθέτως, το ένα εργοστάσιο φιλοξενεί εδώ και χρόνια πρόσφυγες πολέμου, γεγονός που δυσαρεστεί τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού, καθώς θεωρούν πως οι πρόσφυγες ευνοούνται κατάφωρα εις βάρος τους. Ανεργία και ρατσισμός συνδέονται άρρηκτα και δημιουργούν το πλαίσιο της κοινωνικής ομάδας στην οποία η αστυνομία καλείται να ψάξει να βρει τον δολοφόνο.

  Η εξαφάνιση του ενός αστυνομικού της ομάδας, η εύρεση ενός ακόμα πτώματος στο ίδιο σημείο με τον πρώτο σκελετό και το κενό μνήμης της αστυνομικού που βρίσκεται κυνηγημένη στο δάσος της Όρμπεργ, δυσκολεύουν την αστυνομική έρευνα. Συνεχείς ανατροπές και νέες εξελίξεις παραπλανούν και οδηγούν σε λανθασμένες οδούς διερεύνησης. Η υπόθεση συνοψίζεται στα εξής:

  Ήρθαμε στην Όρμπεργ στις 22 Νοεμβρίου για να ερευνήσουμε τη δολοφονία του άγνωστου κοριτσιού. Στις 27 Νοεμβρίου καταφέραμε να την αναγνωρίσουμε ως Νερμίνα Μάλκοτς. Τέσσερις μέρες αργότερα, την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, ο Πέτερ και η Χάνε εξαφανίζονται. Η Χάνε βρέθηκε στο δάσος το βράδυ του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου, σε κατάσταση σύγχυσης, έχοντας υποθερμία. Ο Πέτερ εξακολουθεί να αγνοείται. Η Άζρα Μάλκοτς τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό πιθανότατα την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου. Κανένας δεν είδε τίποτα, κανένας δεν άκουσε τον πυροβολισμό. Το πτώμα βρέθηκε τις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα Τρίτη. Η ιατροδικαστής ανακάλυψε ότι πυροβολήθηκε από μπροστά, στο στήθος με τουφέκι, από μια απόσταση είκοσι μέτρων περίπου. Ήταν ξυπόλυτη.
  … Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε ένα από τα παπούτσια της Χάνε. Στο παπούτσι βρέθηκαν ίχνη από το αίμα της Άζρα Μάλκοτς, κάτι που τη συνδέει με τον τόπο του εγκλήματος. Η Χάνε φορούσε ένα κολιέ, το οποίο πιθανώς ανήκε στην Άζρα Μάλκοτς.

  Η αφήγηση μοιράζεται σε τρία πρόσωπα. Στην Μάλιν, που θέλησε να ξεφύγει από τη ζωή του μικρού χωριού και τις δυσάρεστες αναμνήσεις και επέλεξε την καριέρα της αστυνομικού. Στον Τζέικ, έναν έφηβο που στερείται οικογενειακής θαλπωρής και έχει ένα μυστικό που δυσκολεύει τη ζωή του. Και στη Χάνε, την ηλικιωμένη αστυνομικό που έχει το κενό μνήμης. Δεν θυμάται τίποτε από την άφιξή της και μετέπειτα στην Όρμπεργ. Η άνοια είναι η ασθένεια που προσπαθεί να κρύψει από όλους, και σύμμαχός της είναι ένα καφέ ημερολόγιο στο οποίο καταγράφει τα πάντα. Μόνο που το ημερολόγιο αυτό έχει χαθεί. Εκεί βρίσκονται γραμμένα όλα όσα θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση των δολοφονιών και στην εξαφάνιση του αστυνομικού. Αρκεί να βρεθεί.

  Κάτι χειρότερο από οτιδήποτε μπορούσα να φανταστώ έχει συμβεί στο υπόγειο ενός συνηθισμένου σπιτιού, στο πιο βαρετό μέρος του κόσμου, όπου όλες οι μέρες είναι ίδιες και τίποτα επικίνδυνο δεν συμβαίνει ποτέ.

  Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία. Περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη σουηδική ύπαιθρο και δίνει εικόνες μοναδικής ομορφιάς του παγωμένου τοπίου. Τρεις αφηγητές, που καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα, και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η οπτική του καθενός για τα ίδια γεγονότα. Μια πετυχημένη μέθοδος της συγγραφέως, με την οποία καταφέρνει να καλύψει έντεχνα όλες τις επαναλαμβανόμενες σκηνές και να προσδώσει ενδιαφέρον σε κάποια σημεία της ιστορίας που άνετα χαρακτηρίζεις βαρετά και αδιάφορα. Οι προσεγγίσεις των χαρακτήρων είναι μεστές, άψογα δομημένα ψυχογραφήματα που δημιουργούν την αίσθηση της οικειότητας και συμπάθειας στον αναγνώστη.

  Κενό μνήμηςΈνα έντονα πολιτικοποιημένο αστυνομικό θρίλερ που ισορροπεί επικίνδυνα στην κόψη του μεταναστευτικού ζητήματος και των διαφορετικών θεωριών για τη φιλοξενία προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και της ανεργίας που δημιουργήθηκε στις χώρες αυτές εξαιτίας του φτηνού εργατικού δυναμικού σε χώρες όπως η Κίνα. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία διατρέχουν όλο το βιβλίο και δίνουν λαβή για σκέψη και επαναπροσδιορισμό των πολιτικών θέσεων του αναγνώστη. Περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μικρών κοινωνιών, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και τα μυστικά μένουν καλά κρυμμένα από τους ξένους. 

  Ένα μυθιστόρημα χωρίς έντονες συγκινήσεις, εκτός των τελευταίων σελίδων, όπου οι αποκαλύψεις τρέχουν και το παζλ των μεμονωμένων περιστατικών ενώνεται για τη λύση του μυστηρίου. Εντυπωσιακή και μη αναμενόμενη η ανατροπή που αφορά τη Μάλιν. Ευτυχώς υπάρχει αυτή η ανατροπή, γιατί ο ένοχος αναγνωρίζεται εύκολα από τα μέσα του βιβλίου. Αυτό που απόλαυσα ήταν η γνωριμία μου με τη νεαρή αστυνομικό Μάλιν, τη Χάνε με τα προβλήματα μνήμης και τον έφηβο Τζέικ που ψάχνει τη θέση του σε έναν σκληρό κόσμο. Χαρακτήρες που θα ήθελα να ξανασυναντήσω στο μέλλον. Οι περιγραφές των χιονισμένων τοπίων αλλά και του Όρμπεργ με γέμισαν νοσταλγία, μιας και σε ένα παρόμοιο μέρος στη Σουηδία έζησα μερικά από τα παιδικά μου χρόνια.

  Περίληψη: Ένας βίαιος φόνος ταράζει την ήσυχη πόλη Όρμπεργ και θα συνδέσει, με τρόπο αναπάντεχο, τη μοίρα τεσσάρων ανθρώπων: της Χάνε, του Πέτερ, της Μάλιν και του Τζέικ.
  Όλοι έχουν ζήσει κάτι.
  Όλοι έχουν δει κάτι.
  Όλοι έχουν τα μυστικά τους.
  Ένα πτώμα εκεί που κάποτε είχε βρεθεί ο σκελετός ενός πεντάχρονου κοριτσιού θα αποκαλύψει τα αδιόρατα νήματα που τους συνδέουν και θα δοκιμάσει τις αντοχές τους.
  Το κυνήγι του δολοφόνου όχι μόνο θα αλλάξει τις ζωές τους, αλλά θα τις θέσει και σε θανάσιμο κίνδυνο.

  Στοιχεία βιβλίου

  Κενό μνήμηςΤίτλος: Κενό μνήμης

  Συγγραφέας: Camilla Grebe

  Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 504

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN: 978-960-605-450-1

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here