Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Αριστερό πέταγμα - Τζίνα Ψάρρη

  Αριστερό πέταγμα – Τζίνα Ψάρρη

  -

  Το αριστερό πέταγμα των πουλιών σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους αποτελεί κακό οιωνό. Τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, μπορώ να πω ότι βρίσκω τον τίτλο εξαιρετικά εμπνευσμένο. Η Χριστίνα, η πενηντάχρονη πρωταγωνίστρια του βιβλίου, είναι από τους χαρακτήρες που συμπάθησα πολύ.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βασιλική

  Η ιστορία ξεκινά με την απόφασή της να δεχτεί πίσω στη ζωή της τον Αντώνη, τον πρώην φίλο της. Ο ίδιος τη διαβεβαιώνει ότι έχει πλέον αλλάξει και ότι όποια προβλήματα είχαν στο παρελθόν πια δεν υπάρχουν. Tο μόνο που επιθυμεί είναι να είναι μαζί της. Είναι όμως έτσι; Είναι δυνατόν να αλλάξει χαρακτήρα και συνήθειες ο άνθρωπος;

  Η ροή της ιστορίας είναι πολύ όμορφη. Σταδιακά αποκαλύπτονται στιγμές του παρελθόντος της Χριστίνας, ενώ ταυτόχρονα η ίδια μας αναλύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της. Πιστεύω ότι όσοι από εμάς έχουμε συμβιώσει με τον άνθρωπο της επιλογής μας για αρκετό καιρό, θα ταυτιστούμε σε πολλά σημεία μαζί της, θα δούμε αντιδράσεις που σίγουρα είχαμε και εμείς (ίσως σε μικρότερο βαθμό) και θα κατανοήσουμε πλήρως τις σκέψεις και τα αισθήματά της.

  «Ένα δοχείο γεμάτο ανάγκες είναι το σώμα μας, Χριστίνα μου. Όσο λιγότερες ικανοποιούνται, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος διαταραχών της υγείας. Και δεν εννοώ μονάχα την ψυχική. Οι δυσκολίες δεν κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο, όπως λέει ο λαός. Τον λυγίζουν, όσο σκληρό κι αν σου ακούγεται αυτό».

  Μέσα από τα βιώματα του παρελθόντος της και λόγω της αγάπης της για τον Αντώνη, η πρωταγωνίστρια έχει διαμορφώσει έναν χαρακτήρα υποχωρητικό. Όσο ο σύντροφός της διεκδικεί, τόσο αυτή υποχωρεί. Ελπίζει ότι με την αγάπη της και τη σταθερή της παρουσία θα καταφέρει κάποια στιγμή να βοηθήσει τον Αντώνη να ξεφύγει από τα πάθη και τους εθισμούς του. Επιλέγει να αγνοεί την έλλειψη σεβασμού και την άσχημη συμπεριφορά του Αντώνη απέναντί της, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ζήσουν τελικά μαζί τη ζωή που αυτή ονειρεύτηκε.

  «Είναι άλλο να λες ψέματα και άλλο να μη λες αλήθεια, Κρις». Ένα αμυδρό ίχνος απολογίας υπήρχε στο ύφος του, μια άνευρη τάση υποταγής στις επιθυμίες μου. Αν το σκεφτώ τώρα, δεν ξέρω γιατί τότε είχα με ασφάλεια υποθέσει πως αυτό είναι ο έρωτας.

  Δεν λαμβάνει υπόψιν της όμως ότι δεν μπορεί κανείς να σώσει κάποιον που δεν επιθυμεί να σωθεί. Το παρελθόν του Αντώνη και το οικογενειακό του περιβάλλον τον έχουν μετατρέψει σε άνθρωπο εγωιστή, χειριστικό, που ναι μεν αγαπάει τη Χριστίνα, δεν προτίθεται ωστόσο να υποχωρήσει σε ό,τι χρειάζεται προκειμένου να τη δει ευτυχισμένη. Το αποτέλεσμα; Όπως σαφώς αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, η Χριστίνα διαπράττει φόνο, τον οποίο εξομολογείται μόνο στην κόρη της.

  Όλο το βιβλίο είναι ένας κόμπος στον λαιμό. Η άριστη περιγραφή της ψυχολογίας της Χριστίνας με έκανε να μπω πολλές φορές στη θέση της. Δεν τη λυπήθηκα, τη συμπόνεσα μόνο, για ολόκληρη τη ζωή της που ήταν “ένα αριστερό πέταγμα”, όπως πολύ ταιριαστά αναφέρει στο οπισθόφυλλο.

  Και φυσικά αναρωτιέμαι: τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση της; Δεν ξέρω, πραγματικά. Ο σταδιακός εκφυλισμός της σχέσης της περιγράφεται τόσο αληθινά, που πραγματικά το να καταφέρει να ξεφύγει έγκαιρα δεν ήταν πλέον επιλογή. Είναι εντυπωσιακό τελικά το πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να αφεθούν στις διαθέσεις αυτών που αγαπούν, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει στην καταστροφή τους.

  Σαθρά τα θεμέλια της φαντασίωσής μου πως ο Αντώνης μαλάκωσε τις αντιστάσεις του, το ήξερα. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγα την όποια αντιπαράθεση μαζί του, ελπίζοντας πως θα έρθει εκείνη η μέρα που όλα θα γίνουν ευτυχία με έναν μαγικό τρόπο. Λάθος.

  Η γραφή της κ. Ψάρρη είναι πανέμορφη. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας είναι πολύ όμορφη, το λεξιλόγιο πλούσιο. Οι χαρακτήρες όλων των ηρώων περιγράφονται πολύ σωστά και γενικά δεν μπορώ να βρω ψεγάδι στο βιβλίο. Ίσως μόνο κάποιες στιγμές η χρήση εξεζητημένου λεξιλογίου με προβλημάτισε, αλλά χωρίς αυτό να επηρεάσει στο ελάχιστο τη μοναδικότητα του κειμένου.

  Περίληψη: Σύμφωνα με τους ιερείς της αρχαίας Ρώμης, το πέταγμα των πουλιών από τα αριστερά προς τα δεξιά ήταν κακός οιωνός.

  Ένα αριστερό πέταγμα από την πρώτη κιόλας σελίδα, η ζωή της Χριστίνας. Ομολογεί στην κόρη της τον φόνο που διέπραξε και αφήνει στα χέρια της τη συνέχεια της ζωής τους, την αποκάλυψη ή όχι του τέλειου εγκλήματος. Ιστός αράχνης τα γεγονότα που διηγείται, αιχμαλωτίζουν μέσα τους έναν ποταμό αλήθειες, μια θάλασσα ενόχους.

  Με λέξεις-λεπίδες, κατακρεουργεί τα ίδια της τα συναισθήματα αλλά και όλων εκείνων των ανθρώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αναπόδραστη δολοφονία, την ανεξιχνίαστη, παραδεχόμενη πως, αν και πάσχει από εκ γενετής προσήλωση, κατάφερε να δραπετεύσει ακριβώς τη στιγμή που η μοιραία αρρώστια θα σκότωνε την ίδια.

  Η συγκλονιστική συνέχεια του πρώτου βιβλίου της συγγραφέως «Μέχρι το πέμπτο σκαλοπάτι», στην οποία ο καθένας θα αναγνωρίσει κομμάτια της ψυχής του. Γιατί, όπως η κεντρική ηρωίδα αναφέρει, «στην αλλοπρόσαλλη πορεία του καθενός από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, ρίχτηκε μια ζαριά από έναν θεό χωρίς όνομα, ο οποίος μάλλον ήθελε να διασκεδάσει την ανία του».

  Με γραφή λυρικά ερωτική και ταυτόχρονα σκοτεινά οργισμένη, διαβάζεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα ενώ δεν είναι, αναζητώντας τον νεκρό και όχι τον δολοφόνο.

  Αριστερό πέταγμα – Τζίνα Ψάρρη

  Στοιχεία του βιβλίου

  Τίτλος: Αριστερό πέταγμα

  Συγγραφέας: Τζίνα Ψάρρη

  Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική

  Ημερομηνία έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

  Αριθμός σελίδων: 384

  ISBN: 978-960-642-007-8

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here