Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Βιβλιοθήκες & Μέρη ανάγνωσης Βιβλία πάνω σε άμαξες και ρόδες

  Βιβλία πάνω σε άμαξες και ρόδες

  -

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσιάσει όμορφες κινητές βιβλιοθήκες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η αγάπη μας για αυτές, μας έκανε να πάμε πίσω στο χρόνο και να μάθουμε την ιστορία τους. Ελπίζουμε να τη βρείτε ενδιαφέρουσα, όπως τη βρήκαμε κι εμείς.

  Στο μακρινό 1857 έκανε την εμφάνιση της στη Βόρεια Αγγλία, η πρώτη κινητή βιβλιοθήκη. Ήταν μια άμαξα με άλογα που την οδηγούσε ο έμπορος George Moore.

  Στην Αμερική, η πρώτη κινητή βιβλιοθήκη περιφερόταν στη Βιρτζίνια από το 1890 μέχρι και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Από το 1900 και μετά, ο αριθμός των κινητών βιβλιοθηκών όλο κι αυξανόταν.

  Το 1905 η Washington Country Free Library, άρχισε να μεταφέρει βιβλία πάνω σε μια άμαξα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές στο Maryland.

   

   

  Μετά την οικονομική κρίση του 1929, η Αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδότησε κινητές βιβλιοθήκες στο Κεντάκι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30 υπήρχαν περίπου 60 κινητές βιβλιοθήκες στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αριθμός μειώθηκε, ενώ άρχισε να μεγαλώνει και πάλι λίγο μετά τη δεκαετία του ’50.

  Σήμερα συναντάμε αρκετές κινητές βιβλιοθήκες σε διάφορα μέρη της γης. Χαρακτηριστική είναι αυτή της επαρχίας Μαγκνταλένα στη Κολομβία. Δυο γαϊδουράκια μεταφέρουν  παιδικά βιβλία.

  Η συγκεκριμένη κινητή βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1990 από έναν δάσκαλο που ήθελε με αυτό τον τρόπο να μειώσει τον αριθμό των παιδιών που εγκατέλειπαν το σχολείο.

  Στην Ινδονησία, μια παρόμοια βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από έναν φύλακα αλόγων, όταν έλαβε μια δωρεά πολλών βιβλίων και σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτή τη κινητή βιβλιοθήκη, για να προσφέρει τη δυνατότητα της ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά των σχολείων της περιοχής του.

  Και στην Ιταλία όμως, στην επαρχία της Μatera, ένας πρώην δάσκαλος, ο Antonio La Cava, δημιούργησε μια κινητή βιβλιοθήκη για παιδιά με 700 περίπου βιβλία, ενώ συνεργάζεται με 50 σχολεία.

  Στην Ελλάδα, η κινητή βιβλιοθήκη, εμφανίστηκε το 1957 σε συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας με την Unesco. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, από το 1963 μέχρι το 1995, κινούσε ένα βιβλιο-αυτοκίνητο, όπου επισκεπτόταν συνοικίες και Δημοτικά σχολεία του Δήμου.

  Σίγουρα η ιστορία των κινητών βιβλιοθηκών δεν μπορεί να χωρέσει σε λίγες γραμμές. ‘Έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν έναν σπουδαίο ρόλο στη διάδοση της φιλαναγνωσίας. Σίγουρα θα επανέλθουμε για να σας παρουσιάσουμε τις κινητές βιβλιοθήκες διάφορων περιοχών της Ελλάδας.

  Πηγές άρθρου: Il post.it & arthrografia blogspot.com

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here