Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Βιβλιοθήκες & Μέρη ανάγνωσης Café de Flore – Ένα λογοτεχνικό καφέ στο Παρίσι

  Café de Flore – Ένα λογοτεχνικό καφέ στο Παρίσι

  -

  Café de Flore – Ένα λογοτεχνικό καφέ στο Παρίσι

  Το Café de Flore βρίσκεται από το 1887 στη λεωφόρο Saint Germain στην Αριστερή Όχθη, όπου συγκεντρώνονται πολλά από τα πιο ιστορικά και φημισμένα καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι πολύ κοντά στη μεσαιωνική εκκλησία St. Germain-des-Pres, την παλαιότερη εκκλησία του Παρισιού. Το όνομά του το οφείλει σε γλυπτό της θεότητας της βλάστησης που υπήρχε στην είσοδό του.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Café de FloreΣτα τραπέζια του Café De Flore κάθισαν ιερά τέρατα της λογοτεχνίας και όχι μόνο. Θαμώνες υπήρξαν γνωστοί ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές και ζωγράφοι. Εδώ γεννήθηκε ο σουρεαλισμός και ο υπαρξισμός.

  Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο συγγραφέας και πολιτικός Σαρλ Μωράς (1868 – 1952) και οι βασιλόφρονες φίλοι του έκαναν το καφέ δεύτερο σπίτι τους. Ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής  Guillaume Apollinaire (1880 – 1918) ίδρυσε εδώ το φιλολογικό περιοδικό “Les Soirees de Paris”.

  Στη δεκαετία του ’30, ο Πικάσο συναντούσε τα βράδια στο καφέ τον φίλο του ζωγράφο  Marc Chagall, ενώ ο ποιητής  Jacques Prevert (1900 – 1977) έγραφε εδώ τα ποιήματά του πάνω σε καταλόγους φαγητού, σε χαρτί τουαλέτας και χαρτοπετσέτες.

  Café de FloreΜετά το τέλος του πολέμου και κυρίως στη δεκαετία του ’50, το καφέ ήταν το φιλολογικό στρατηγείο των υπαρξιστικών κινημάτων, με καθοδηγητές τον Γάλλο φιλόσοφο Ζαν-Πωλ Σαρτρ και τη σύντροφό του Σιμόν ντε Μποβουάρ, οι οποίοι συναντούσαν εδώ τους στενούς φίλους τους, αναπτύσσοντας τη θεωρία του υπαρξισμού. Εδώ σύχναζε και ο ηγέτης του σουρεαλιστικού κινήματος στη λογοτεχνία Andre Breton (1896 – 1966).

  Στους θαμώνες του καφέ κατά τις τελευταίες δεκαετίες περιλαμβάνονται o Albert Camus (1913 – 1960), ο ποιητής Boris Vian (1920 – 1959), η τραγουδίστρια και ηθοποιός Juliette Greco, η ηθοποιός Lauren Bacall, ο Ιταλός μεγιστάνας και πρόεδρος της FIAT Gianni Agnelli (1921 – 2003) κ.ά.

  Σήμερα, το καφέ αποτελεί προσφιλές στέκι για συγγραφείς, εκδότες, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σχεδιαστές μόδας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here