Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου, 2021
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 13-16Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών - Βησσαρία Ζορμπά - Ραμμοπούλου

  Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών – Βησσαρία Ζορμπά – Ραμμοπούλου

  -

  Ένα πολύ ιδιαίτερο ανάγνωσμα αποτελεί το βραβευμένο μυθιστόρημα “Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών” για μεγάλα παιδιά, νέους, αλλά και ενήλικες, της πολυγραφότατης φιλολόγου και αρχαιολόγου Βησσαρίας Ζορμπά-Ραμμοπούλου.

  Προσωπική άποψη: Λεύκη Σαραντινού

  Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα εργοστάσιο παιχνιδιών στη μακρινή Κίνα, στο οποίο ανθίζει η παιδική εργασία, με έναν αυστηρό επιστάτη που χτυπάει τα παιδιά. Παρακολουθούμε στενά το δράμα και την αγωνία των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν και να πειθαρχήσουν σκληρά σε μια τόσο τρυφερή ηλικία. Ταυτόχρονα, σ’ ένα παραδιπλανό χωριό, ένας δάσκαλος με όραμα πασχίζει να διδάξει τα παιδιά με ένα σωρό πρωτότυπους τρόπους, και προπάντων με αγάπη, όταν αυτά γυρνούν αποκαμωμένα από την πρωινή εργασία στα χωράφια, όπου βοηθούν τους γονείς τους. Όταν κάποια παιδιά από το εργοστάσιο, απηυδισμένα από τις βάρβαρες συνθήκες εργασίας, αποφασίζουν να το σκάσουν, οι δύο, παράλληλες ως τότε, ιστορίες συναντιούνται.

  Πόση  ώρα είχαν βαδίσει; Και προς ποια κατεύθυνση; Πόση ώρα τους χτυπούσε η ανελέητη χιονοθύελλα κλείνοντάς τους τα μάτια, διπλώνοντας το κορμί στα δύο, καθηλώνοντάς τους απελπιστικά στο ίδιο σημείο, σκορπίζοντας τις φωνές τους στα τέσσερα σημεία, εξανεμίζοντας κάθε προσπάθεια ακόμα να συνεννοηθούν, σταλάζοντας τσουχτερή, διαπεραστική υγρασία σε κάθε πόρο του κορμιού τους; Πόση ώρα; Δεν μπορούσαν να πουν.

  Οι σκέψεις των ίδιων των παιδιών και οι προσωπικές ιστορίες τους, αυτών και του δασκάλου, και η θέλησή τους να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο θα συγκινήσουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και, μέσω των φωνών τους, η συγγραφέας επιλέγει να καταγγείλει την παιδική εργασία και την εκμετάλλευση, ένα θέμα με το οποίο η ελληνική βιβλιογραφία έχει ασχοληθεί ελάχιστα.

  Η αντίθεση ανάμεσα στα παιχνίδια, και ιδίως στα χριστουγεννιάτικα, που προορίζονται για τα χαρούμενα και ξένοιαστα παιδιά της Δύσης σε σχέση με τα παιδιά του μυθιστορήματος που δεν διαθέτουν καθόλου ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, είναι συγκλονιστική και θα κάνει όλους εμάς τους δυτικοθρεμμένους στα πούπουλα αναγνώστες να αναλογιστούμε για άλλη μία φορά τις ανισότητες του Πρώτου και του Τρίτου Κόσμου.

  Άραγε ο Άη Βασίλης θα δεήσει να επισκεφθεί αυτά τα παραμελημένα και όχι τόσο τυχερά παιδιά ή θα επικεντρωθεί μόνο στα παιδιά της Δύσης; Έτσι αναρωτιούνται και τα ίδια, αφενός μεν επειδή ο δάσκαλος τους μιλάει για τον Άη Βασίλη και αφετέρου επειδή τα ίδια ήταν «καλά παιδιά» όλον τον χρόνο, έχουν λοιπόν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι ο Άη Βασίλης θα έρθει και σε αυτά.

  Μια αιωνιότητα πριν βρίσκονταν κάπου, σε ένα οροπέδιο, χωρίς όνομα γι’ αυτούς τους μικρούς τυχάρπαστους εργάτες, σε ένα κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών που κατασκεύαζε παιχνίδια για τον Άη Βασίλη. Αλλά δεν ήξεραν πού ακριβώς βρίσκονταν. Αν τους ρωτούσε κάποιος δεν θα μπορούσαν να πουν την τοποθεσία, έτσι κι αλλιώς δεν τους ένοιαζε, κανείς τους δεν θα επιθυμούσε ποτέ να ξαναγυρίσει σε αυτό. Τώρα, ακόμη κι αν ήθελαν, δεν μπορούσαν. Κάθε γέφυρα επιστροφής είχε κοπεί στο αποτρόπαιο σκοτάδι της θύελλας. Τι μπορούσαν να κάνουν;

  Πραγματικά, το βιβλίο πραγματεύεται το ασυνήθιστο αυτό θέμα με έναν πρωτότυπο τρόπο για τα δεδομένα της ελληνικής βιβλιογραφίας. Πέρα από το θέμα της παιδικής εργασίας, ως εκπαιδευτικός και η ίδια, προβληματίστηκα από τις επίπονες προσπάθειες του ήρωα δασκάλου –ο οποίος ως ήρωας δημιουργήθηκε από την επίσης εκπαιδευτικό Βησσαρία– να κάνει το μάθημά του όσο πιο ελκυστικό για τα παιδιά γίνεται και, ει δυνατόν, έτσι ώστε να μη μοιάζει αυτό με μάθημα αλλά με παιχνίδι, με απώτερο σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά τη γνώση και τη μάθηση. 

  Το βιβλίο αυτό λοιπόν, εκτός από τους νέους, απευθύνεται και σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν παύουν να αναρωτιούνται αν είναι επαρκείς και κατατοπισμένοι σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον –αφού έχει να κάνει με παιδιά– επάγγελμα και να εφευρίσκουν τρόπους να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας.

  Αναμφισβήτητα, λοιπόν, πρόκειται για ένα αναγνωστικό πόνημα που θα μας βάλει σε σκέψεις και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε για την επάρκειά μας ως εκπαιδευτικοί (αν ανήκουμε σε αυτή την επαγγελματική ομάδα), για τη μοίρα πολλών παιδιών ανά την υφήλιο τα οποία δεν απολαμβάνουν τα αυτονόητα δικαιώματά τους σε πολλά μέρη του κόσμου, την εκμετάλλευση, την απληστία και την ακόρεστη δίψα για κέρδος που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο κόσμο, αλλά και την αγάπη και τη συντροφικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

  Περίληψη: Κρυμμένο μέσα στα βουνά της Κίνας βρίσκεται ένα εργοστάσιο παιχνιδιών, στο οποίο εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες παιδιά. Τα πενήντα παιδιά του αρχιεργάτη Κι-Μπουν. Ανάμεσα σ’ αυτά και ο Χουάνγκ-Σιάο, ο οποίος ανακαλύπτει πως τα παιχνίδια που κατασκευάζουν προορίζονται για τα παιδιά της Δύσης. Για την ακρίβεια, είναι τα παιχνίδια που κάνει δώρο ο Άγιος Βασίλης στα παιδιά της Δύσης. Και σ’ αυτούς; Γιατί κανείς δεν κάνει δώρα σ’ αυτούς; Γιατί δεν περνάει απ’ αυτούς ο Άγιος Βασίλης;

  Την ίδια απορία έχουν και οι μαθητές ενός χωριού κάπου εκεί κοντά, που με τόσο κόπο πείθει να έρχονται στο σχολείο μετά τις δουλειές τους στα χωράφια ο δάσκαλος Μι-Γουάνγκ. Για να τα δελεάσει, ο δάσκαλος αποφασίζει να κατασκευάσει μόνος του τα δώρα τους και να τους τα μοιράσει ως Άγιος Βασίλης. Μόνο που την ημέρα εκείνη τη γιορτινή που ο δάσκαλος έχει ντυθεί Άγιος Βασίλης, τη μέρα εκείνη που χιόνι πυκνό έχει καλύψει τα βουνά κι ο άνεμος φυσά παγωμένος, τα πενήντα παιδιά του αρχιεργάτη Κι-Μπουν αποφασίζουν να το σκάσουν από το εργοστάσιο παιχνιδιών με προορισμό τη Δύση. Μαντέψτε, όμως, ποιον συναντούν σ’ ένα μικρό χωριό πίσω από το βουνό, στην είσοδο ενός σχολείου…

  Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία γραμμένη για να καταγγείλει την παιδική εργασία, που παρασύρει τον αναγνώστη στα βάθη της Κίνας, κάνοντάς τον συμμέτοχο τόσο στο δράμα των παιδιών που εργάζονται στο εργοστάσιο, όσο και στους φόβους αλλά και στο πείσμα του δασκάλου, που προσπαθεί να βρει τρόπους για να φέρει τα παιδιά του χωριού στο σχολείο. 

  ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ

  Το βιβλίο βραβεύτηκε από το Πετρίδειο Ίδρυμα και το Διαδικτυακό Περιοδικό “Ζωή και Τέχνη” στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λογοτεχνικών Βραβείων στην μνήμη των μ.Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη.

  Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Το κρυμμένο εργοστάσιο παιχνιδιών

  Συγγραφέας: Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου

  Εκδόσεις: Πατάκη 

  ISBN: 9789601650661

  Ημ. Έκδοσης: Οκτώβριος 2015

  Επιμέλεια κειμένου: Σοφία Νέστορα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή – Πουλτσίδη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here