Δευτέρα, Σεπτέμβριος 16, 2019
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στα Βαπόρια της Σύρου

  Διαβάζοντας στα Βαπόρια της Σύρου

  -

  Διαβάζοντας στα Βαπόρια της Σύρου

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε την πανέμορφη Σύρο, την Αρχόντισσα του Αιγαίου, θα πάμε στη συνοικία Βαπόρια. Θα συναντήσουμε υπέροχα αρχοντικά που μοιάζουν να κρέμονται από τους βράχους. Τον 19ο αιώνα, ζούσαν εδώ οι ευκατάστατοι κάτοικοι του νησιού, ιδιοκτήτες καραβιών και εργοστασίων.

  Εδώ, με θέα το απέραντο γαλάζιο στα Βαπόρια της Σύρου, θα σας προτείνουμε βιβλία που η πλοκή τους εκτυλίσσεται στη Σύρο.

  Βαπόρια της ΣύρουΠρώτη μας επιλογή για σήμερα, το βιβλίο Ο καιρός των Χρυσανθέμων του συγγραφέα Μάνου Ελευθερίου, με καταγωγή από τη Σύρο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και είναι βραβευμένο.

  Ο θίασος της Ευαγγελίας Παρασκευοπούλου -της μεγαλύτερης θεατρικής δόξας της εποχής της- καταφτάνει χειμώνα του 1896 στην Ερμούπολη που βαδίζει πλέον προς τη δύση της ένδοξης ιστορίας της, Το τελευταίο βράδυ, μετά την τιμητική της πρωταγωνίστριας με τη Φαύστα του Δημητρίου Βερναδάκη, ο θίασος θα δειπνήσει στο μέγαρο του Πινά, μιας παλαιάς οικογένειας που έχει πια χάσει την αίγλη και τα πλούτη της. Το αποχαιρετιστήριο δείπνο θα μεταβληθεί σε σκηνικό θαυμάτων.

  Βαπόρια της ΣύρουΕπόμενη αναγνωστική μας επιλογή, το βιβλίο Η αίθουσα του θρόνου του Τ. Αθανασιάδη.

  Στο μυθιστόρημά του αυτό, ο Tάσος Aθανασιάδης περιγράφει μιαν ομάδα από νέους και νέες, καθώς απολαμβάνουν τις μέρες του καλοκαιριού σ’ ένα φανταστικό νησί των Kυκλάδων. Πίσω, ωστόσο, απ’ τη φαινομενική τους μακαριότητα, κάτω απ’ το θάμπος του αιγαιοπελαγίτικου ουρανού, ακούνε τη βασανιστική φωνή που τους ψιθυρίζει μέσα τους πως είναι πια καιρός να πάρουν μια σοβαρή απόφαση για το μέλλον τους. Tις ψυχολογικές αντιδράσεις τους μπροστά στα γεγονότα, που αιφνιδιάζουν τα σχέδιά τους γι’ αυτό το μέλλον, μας τις ζωντανεύει ο συγγραφέας των “Πανθέων” με σκηνές αλληλοδιάδοχες από αισθησιακή μέθη μα και δραματική αβεβαιότητα. Tην “Aίθουσα του θρόνου”, μεταφρασμένη στα γερμανικά, υποδέχτηκε με εγκωμιαστικά σχόλια η ξένη κριτική. Tο βιβλίο χαρακτηρίστηκε “ένα αριστούργημα από την Eλλάδα”, “ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά μυθιστορήματα της εποχής μας”, “έπος συμφιλιώσεως των λαών”…

  Βαπόρια της ΣύρουΤελευταία μας επιλογή, το βιβλίο της συγγραφέως Δήμητρας Ιωάννου, Οι γιοι της γαλανής Κυράς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

  Σύρος 1841 

  Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας. 

  «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο. 

  Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα. 

  Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια. 

  Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι; 

  Ένα μυθιστόρημα όπου ο έρωτας και το μυστήριο συνυπάρχουν αρμονικά, και η νησιώτικη ντοπιολαλιά ενσωματώνεται αβίαστα στη γραφή της συγγραφέως που ταξιδεύει τον αναγνώστη.

  Άλλο ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ελπίζουμε να περάσετε καλά μαζί μας και σήμερα. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός, περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Διαβάζοντας στα Βαπόρια της Σύρου

  Απάντηση