Παρασκευή, Σεπτέμβριος 20, 2019
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Ινστιτούτο Κυβέλη - Σύρος

  Ινστιτούτο Κυβέλη – Σύρος

  -

  Ινστιτούτο Κυβέλη – Σύρος

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ελάτε να γνωρίσουμε έναν ιδιαίτερο χώρο και ίσως λιγότερο γνωστό στο ευρύ κοινό. 

  Η Ερμούπολη της Σύρου επιλέχτηκε ως έδρα του “Ινστιτούτου Κυβέλη” γιατί στο θέατρο “Απόλλων” το 1904 η Κυβέλη, 16 ετών, εμφανίζεται για πρώτη φορά δίπλα στο σύζυγό της Μήτσο Μυράτ με το θίασο του Κωσταντίνου Χρηστομάνου. 

  Η μαρμαρόχτιστη πρωτεύουσα του Αιγαίου, μεγαλοαστική πόλη του 19ου αιώνα, αντανακλά το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ευρώπης και αποτελεί συνδετικό κρίκο ολόκληρης της ελληνικής διασποράς. Το θέατρο “Απόλλων” που εγκαινιάζεται το 1864 φτιάχνεται στα πρότυπα των λυρικών ιταλικών θεάτρων. Νέα έργα γράφονται και παίζονται, ξένοι δημιουργοί μεταφράζονται και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην Ερμούπολη. Αυτής της πολιτιστικής δημιουργίας τη συνέχεια επιλέγει να στηρίξει το Ινστιτούτο.

  Η “Οικία Κυβέλη” και ο κυρίως “Εκθεσιακός Χώρος” είναι τα δύο κτίρια στην Ερμούπολη Σύρου που στεγάζουν το “Κέντρο Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Φιλοξενίας” του Ινστιτούτου.

  Οικία Κυβέλη

  Ινστιτούτο ΚυβέληΗ “Οικία Κυβέλη” στην Ερμούπολη της Σύρου είναι ένα αστικό σπίτι του 1870. Βρίσκεται με τη ράχη στο βράχο του Βροντάδο και με το πρόσωπο στη θάλασσα, όπου αντίκρυ αναβοσβήνει από το 1844 ο πρώτος φάρος του Αιγαίου.

  Η οικία χτίστηκε μετά την επανάσταση του ’21, εποχή που Xιώτες ναυτικοί και έμποροι κατακλύζουν την Ερμούπολη, δημιουργούν εμπορικούς οίκους, λατρεύουν το θέατρο, και τα ταχυδρομικά τους δελτάρια φτάνουν στις άκρες του ελληνισμού της διασποράς. Ζουν με πάθος και πάθη μέσα στο εκτυφλωτικό φως, ωστόσο σέβονται το λιγοστό νερό των Κυκλάδων.

  Η “Οικία Κυβέλη” έχει φωταγωγούς και αεραγωγούς, βαθύ πηγάδι στην αυλή και στέρνα στην κουζίνα. Σήμερα στεγάζει τη μεγάλη θεατρική οικογένεια και τη θεατρική μνήμη της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ που πρωτοέπαιξαν στο θέατρο “Απόλλων” το 1904 με τη “Νέα Σκηνή” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

  Φωτογραφίες από παραστάσεις και ταξίδια στις πόλεις της ελληνικής διασποράς, αφηγήσεις και επιστολές, videos και αναμνηστικά, παρουσιάζουν στον επισκέπτη την ταυτότητα μιας γοητευτικής, ταραγμένης ζωής του 20ου αιώνα… “του σύντομου 20ου αιώνα”.

  Ινστιτούτο Κυβέλη – Σύρος

  Πηγή: Kyveli.eu.

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!