Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  -

  Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Στα Τρίκαλα, ανακαλύψαμε έναν χώρο με ένα υπέροχο όνομα. «Libro Café». Στην ιταλική γλώσσα, Libro σημαίνει βιβλίο. Οπότε θα απολαύσουμε τον καφέ μας εδώ και φυσικά θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για σας.

  Πρώτη μας επιλογή, το βιβλίο «Ιστορίες της Πόλης μας – Τρίκαλα».

  Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  Οι Εκδόσεις iWrite, στα πλαίσια του διαγωνισμού «Ιστορίες της Πόλης μας», προσκάλεσαν όλους τους συγγραφείς των Τρικάλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ερασιτέχνες και μη, να συμμετέχουν με ένα διήγημά τους που σαν φόντο να έχει την πόλη τους.

  Σκοπός του διαγωνισμού, η προώθηση του πολιτισμού των Τρικάλων, μέσα από την εμπειρία της συγγραφής και της διηγηματικής εξιστόρησης. Στόχος μας, να γνωρίσουμε όλοι τα Τρίκαλα μέσα από μία σειρά λογοτεχνικών κειμένων. Μέσα από έναν έρωτα, από μία ιστορία μυστηρίου. Να περπατήσουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές των διηγημάτων σε γνώριμα μέρη, αλλά με έναν διαφορετικό – βιωματικό πάντα τρόπο.

  Και το καταφέραμε! Η συμμετοχή ήταν ένθερμη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως η δημιουργικότητα δεν είναι χάρισμα των λίγων, αλλά ικανότητα των πολλών. Στο βιβλίο αυτό λοιπόν, είναι συγκεντρωμένα όλα τα διηγήματα που ξεχώρισαν, συνθέτοντας μια πραγματικά συλλεκτική συλλογή.

  Συμμετέχουν με έργα τους οι: Αλεξίου Βασίλης, Αλεξίου Χριστίνα, Αναστασιάδου Μηλέβα, Βαΐου Άκης, Γάτσιου Αρετή, Γρηγορίου Στεφανία, Δελόγκου Μαρία, Καπουλας Απόστολος, Κολοβελώνη Γεωργία, Κωνστακάκου Ελίνα, Λαγός Δημήτρης, Λιάκου Χριστίνα, Λύτρας Σωτήρας, Μπαλάφα Ευθυμία, Μπλατζή Μαρία, Παπανικολοπουλου Κατερίνα, Ραφαηλίδου Βασιλική, Σκανδάλη Γεωργία και Τσιάμτση Χρυσάνθη.

  Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  Επόμενη μας επιλογή, το βιβλίο «Η Πύλη της Σοφίας». Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα από τον διακεκριμένο Έλληνα ερευνητή Χάρη Κουδούνα, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά τη σύνδεση της Πύλης Τρικάλων με τον Άγιο Οίκο του Λορέτο της Ιταλίας. Το μυθιστόρημά του φέρει τον τίτλο «Η Πύλη της Σοφίας» και σύμφωνα με την πλοκή «ο Πέτρος, Καθηγητής της Ιστορίας, των Αρχαίων και Ανατολικών Γλωσσών, καλείται από την Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία να φέρει εις πέρας ορισμένες έρευνες προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη ενδεχόμενων κληρονόμων του εκλιπόντα Δασκάλου Νικηφόρου.

  Πρόκειται για ένα Δάσκαλο και Φιλόσοφο που γνώρισε όταν ήταν νεαρός στην ηλικία. Ο Πέτρος έχει πλέον στην κατοχή του το σημειωματάριο του Δασκάλου, που θα τον κάνει να ξαναζήσει τις υπέροχες στιγμές που περάσανε μαζί κατά τη διάρκεια της περιόδου που αυτό διαμορφώθηκε. Αυτή του η ανάγνωση θα είναι, επίσης, ένα εσωτερικό μονοπάτι προς την αυτογνωσία, που θα επιτρέψει στον πρωταγωνιστή αυτού του ελκυστικού ρομάντζου να περάσει την Πύλη της Σοφίας και να βρει τις απαντήσεις στις σημαντικότερες ερωτήσεις που από ανέκαθεν είχε ο κάθε άνθρωπος».

  Τρίτη και τελευταία μας επιλογή, το βιβλίο «Φεγγάρι στο Νερό» της συγγραφέως Τούλας Τίγκα από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

  Διαβάζοντας στα Τρίκαλα

  Αρχές του περασμένου αιώνα, στην καρδιά της Θεσσαλίας. Μια καινούργια εποχή ανατέλλει για τους ανθρώπους του κάμπου. Οι κολίγοι γίνονται νοικοκυραίοι, οι ιδέες ταξιδεύουν και ριζώνουν πιο εύκολα στις ψυχές των ανθρώπων και οι νέοι ονειρεύονται το δικό τους, αλλιώτικο μέλλον. Τρικαλινοί Ντακαίοι και Βολιώτες Ρουμπαίοι σμίγουν σε μια αυλή με μια στέρνα στη μέση, γεμάτη μυστικά και φεγγάρια στο νερό της. Ο παθιασμένος έρωτας του Πασχάλη για τη θάλασσα και τη Φιλίτσα θα ξαναγεννηθεί μέσα από παιδιά και εγγόνια, πιο δυνατός, ένοχος και αμαρτωλός. Ο Πασχάλης και η Φιλίτσα, και μαζί και μετά από αυτούς, η Λένω, η Βαΐτσα, ο Αντρέας, ο Κωνσταντής, η Αγγέλα, ο Λίνος και η μοναδική Ζαμπέτα θα ταιριάξουνε μια ιστορία απίθανη. Με φόντο τους αγώνες με τους εχθρούς και με τη ζωοδότρα γη, με την πείνα και τη φτώχεια που θεριεύει τα όνειρα, θα ξεδιπλωθεί η ζωή τους• μια ζωή γεμάτη έρωτες, πόθους, ζήλιες και ενοχές• μια ζωή που πότε φαντάζει λαμπερή πότε σκορπισμένη, σαν το φεγγάρι που άλλοτε καθρεφτίζεται ολόκληρο σε νερά ακύμαντα και άλλοτε σπασμένο σε νερά ταραγμένα.

  Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα στο ταξίδι μας και να πήρατε μια γεύση από τις ομορφιές της θεσσαλικής πόλης. Καλή ανάγνωση αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε νοερά μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που σας παρουσιάζουμε.

  Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here