Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020
More

  Μύλος Ματσόπουλου

  -

  Μύλος Ματσόπουλου

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Σκεφτήκαμε λίγο πριν το τέλος του ταξιδιού μας να επισκεφτούμε έναν ακόμα χώρο πολιτισμού των Τρικάλων. Αναφερόμαστε στον Μύλο Ματσόπουλου, που οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως «Ο μύλος των ξωτικών» από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εκεί. Ας μάθουμε όμως την ιστορία αυτού του κτηρίου.
  Ανάμεσα στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων, συγκαταλέγεται κι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία Βιομηχανικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα, το πάνω από 3.500 τ.μ. κτηριακό συγκρότημα του “Μύλου του Ματσόπουλου”, μαζί με τη γύρω περιοχή των 90 στρεμμάτων.

  Ο Μύλος Ματσόπουλου στο δυτικό άκρο της πόλης των Τρικάλων, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, πλάι στον Αγιαμονιώτη ποταμό, χτίστηκε το 1884 από τους αδελφούς Αγαθοκλή, που διατηρούσαν μεγάλο εργοστασιακό συγκρότημα στη Στυλίδα και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στα Τρίκαλα μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Είναι ο πρώτος κυλινδρόμυλος που χτίστηκε στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Μετά από παρέλευση 22 ετών έγινε ο δεύτερος (ο σημερινός) επιφανείας 1000 τ.μ. Δίπλα στον μύλο είχε κατασκευασθεί μακαρονοποιείο, το πρώτο στην Ελλάδα, την ίδια χρονιά με τον κυλινδρόμυλο.

  Στο πέρασμα του χρόνου άλλαξε πολλές ιδιοκτησίες, για να καταλήξει στα χέρια του Ιωάννη Ματσόπουλου. Μετά τον θάνατο του Ιωάννη Ματσόπουλου, τόσο τα κτίσματα όσο και η γύρω έκταση πέρασαν ως κληροδότημα το 1977 στον Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος το αναπαλαίωσε με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

  Μύλος Ματσόπουλου

  Τελευταίος ενοικιαστής του Μύλου ήταν ο Αθ. Κατσιάκος, από το 1972 ως το 1984, οπότε και σταμάτησε πλέον η λειτουργία του. Τα τελευταία χρόνια δούλευε και με ρεύμα και με νερό και είχε επτά (7) κυλίνδρους, η δε παραγωγή του ήταν 1700 κιλά την ημέρα και το ενοίκιο τα τελευταία χρόνια ήταν 25.000 δρχ. τον μήνα. Ήδη ο Μύλος Ματσόπουλου μετατρέπεται σιγά σιγά σε σημείο αναφοράς και πολιτισμικής δημιουργίας, σε πολυδύναμο κέντρο πολιτισμού όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, με τη λειτουργία πολλών δράσεων πολιτισμού, κυρίως των νέων ανθρώπων.

  Στον χώρο λειτουργούν ο Θερινός και Χειμερινός Δημοτικός Κινηματογράφος και το Κέντρο Έκφρασης και Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, καθώς και το Εργαστήρι Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τρικκαίων.

  Παράλληλα, ο χώρος αποτελεί τόπο διεξαγωγής των σημαντικότερων πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Τρικάλων, όπως το “Φεστιβάλ Κωμωδίας”, θεατρικές παραστάσεις, οι παραστάσεις από το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων με “φυσικό” σκηνικό το ίδιο το ιστορικό μνημείο, μουσικές συναυλίες από επαγγελματικά και μαθητικά σχήματα, ημερίδες και παρουσιάσεις και άλλες πολλές δραστηριότητες.

  Από τις 9 Δεκεμβρίου 2011, λειτουργεί κάθε χρόνο στα Τρίκαλα ο Μύλος των Ξωτικών. Κάθε χρόνο, για 40 ημέρες, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και βαλκανικές χώρες επισκέπτονται τον Μύλο. Το 2015 και το 2016 μετρήθηκαν κάτι λιγότερο από 1.500.000 επισκέψεις κάθε χρονιά, ενώ το 2017 μετρήθηκαν πάνω από 2.500.000 επισκέψεις. Ο Μύλος των Ξωτικών είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή άρθρου: Matsopoulos.gr

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here