Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας στον Φάρο της Πάτρας

  Διαβάζοντας στον Φάρο της Πάτρας

  -

  Διαβάζοντας στον Φάρο της Πάτρας. Τελευταία μας επίσκεψη πριν αφήσουμε την Πάτρα, θα είναι στον Φάρο της. Αποτελεί σύμβολο της πόλης. 

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Βρίσκεται παράκτια στην περιοχή του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα. Ο φάρος δεν έχει ναυτιλιακή χρήση, αλλά κυρίως πολιτισμική, αποτελώντας ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Στο ισόγειο του κτίσματος υπάρχει καφετέρια και η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε πάρκο, αποτελώντας χώρο αναψυχής της πόλης.

  Εδώ, πίνοντας τον καφέ μας, θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για σας.

  Διαβάζοντας στον Φάρο της ΠάτραςΠρώτη μας επιλογή, το βιβλίο «Το αθάνατο νερό» του συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

  Τι συμβαίνει όταν ο μπαμπάς του μπαμπά ονομάζεται Ανδρέας και η μαμά της μαμάς Ανδριάνα; Τότε τα διδυμάκια παίρνουν το όνομά τους και όλοι μπερδεύονται… Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα αστεία του Ανδρέα, αλλά δεν είναι.

  Τι συμβαίνει όταν η προγιαγιά τους, ή “γιαγιά-προ” όπως την αποκαλούν τα παιδιά, που αγαπάει τα μυστικά και την ιστορία, αρχίζει να ξεχνάει; Τότε γράφει γρίφους για να γυμνάζει το μυαλό της.

  Τι συμβαίνει όταν αυτοί οι γρίφοι πέφτουν κατά λάθος στα χέρια των παιδιών; Τότε τα παιδιά προσπαθούν να τους λύσουν. Τι θα συμβεί, όμως, όταν οι γρίφοι οδηγούν σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά της γιαγιάς-προ; Στο αθάνατο νερό; Είστε έτοιμοι να ακολουθήσετε δύο τρελά ζευγάρια διδύμων σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια με φόντο την πόλη της Πάτρας;

  Διαβάζοντας στον Φάρο της Πάτρας

  Επόμενη επιλογή, το βιβλίο «Η μυρωδιά του Αχινού» της συγγραφέως Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

  Τρία χρόνια από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα και λίγους μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το Ληξούρι, η οικογένεια Διακάτου φτάνει στο λιμάνι της Πάτρας.

  Η φιλοξενία της από τον σταφιδέμπορο Φωκίωνα Παπαπάνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιπέτειας που θα διαρκέσει έως το 2015 και τις ημέρες του δημοψηφίσματος, οπότε και οι τελευταίοι απόγονοι των δύο οικογενειών θα κληθούν να ξετυλίξουν το νήμα του μυστηρίου που περιέπλεξε τις ζωές τους, την ίδια ώρα που η χώρα αναζητά τη νέα ταυτότητά της μέσα από τις συγκρούσεις ενός μικρού εμφυλίου.

  Το νεοκλασικό σπίτι της οδού Κορίνθου είναι το κέντρο των εξελίξεων και ο χώρος που καθόρισε τη ζωή πέντε γενεών. Κάποιοι, μέσα από σχέσεις δυσανάγνωστες πολλές φορές, προσπαθούν να κατανοήσουν τα όρια του πεπρωμένου και των προσωπικών επιλογών, το σημείο όπου συγκλίνουν ο δαίμονας και ο θεός που κρύβει ο καθένας μέσα του. Μια διαθήκη σε τρεις φακέλους επιχειρεί με ανατρεπτικό τρόπο την κάθαρση, με φόντο μια πόλη που ψάχνει τον βηματισμό της…

  Ο αέρας της Πάτρας όμως κουβαλά τη μυρωδιά του αχινού: θάλασσα που κρύβεται κάτω από μεγάλα μαύρα αγκάθια.

  Τελευταία μας επιλογή, το βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη «Οι φρουροί της Αχαΐας», που κυκλοφορεί από  Το βιβλιοπωλείον της Εστίας.

  Οι φρουροί της Αχαΐας εξελίσσονται στην περιοχή της Αχαΐας, με επίκεντρο δράσης τους την Πάτρα και το Αίγιο την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Διάλεξα την Αχαΐα -από τις πιο ανεπτυγμένες κοινωνικά και πολιτιστικά περιοχές της Ελλάδας- για τα διονυσιακά τοπία της, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, τη γραφική ρυμοτομία της, τη διάχυτη λαγνεία της, χαρίσματα που εμπνέουν στον μυθιστοριογράφο έναν ενδιαφέροντα σε πλοκή ιστό. Σ’ αυτόν τον ιστό εμπλέκονται πρόσωπα απ’ όλες τις γενεές και τις κοινωνικές τάξεις: βιομήχανοι, εισοδηματίες, πολιτευτές, επαγγελματίες, γυναίκες φιλήδονες, πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές, κληρικοί, τύποι του υποκόσμου, κοσμικοί, άνθρωποι της πιάτσας, κινημένοι στην καθημερινή τους συμπλοκή από λογής συμφέροντα. Κορυφαίο γεγονός είναι η διαμάχη δύο οικογενειών, γύρω από τις οποίες υφαίνεται μια διελκυστίνδα από δραματικές φάσεις επιβολής και υποταγής με καταστροφική κατάληξη.

  Ελπίζουμε να σας άρεσε το ταξίδι μας και να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία που σας προτείνουμε. Την επόμενη Κυριακή, ένας νέος προορισμός περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here