Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Επίσκεψη στο Οινοποιείο της Achaia Clauss

  Επίσκεψη στο Οινοποιείο της Achaia Clauss

  -

  Επίσκεψη στο Οινοποιείο της Achaia Clauss. Tι θα λέγατε λίγο πριν φύγουμε από την Πάτρα να επισκεφτούμε το πρώτο ελληνικό οινοποιείο, που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά της χώρας μας;

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το 1854, ο Βαυαρός Γουσταύος Kλάους, γοητευμένος από την πολιτιστική ποιότητα της Αχαϊκής πρωτεύουσας και τη γευστική δυναμική των αμπελιών της, αποφασίζει να δημιουργήσει την πρώτη οινική κοινότητα της Ελλάδος.

  Χτίζει ένα ολόκληρο οικιστικό συγκρότημα με καθεδρικούς πύργους σε σχήμα κωδωνοστασίου, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ολόκληρο χωριό να ζει, να εργάζεται και να αναπτύσσεται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα του οινοποιείου. Στην πορεία του χρόνου, το πάθος και η σοφία του Γουσταύου μεταμόρφωσαν το μικρό οινοποιείο σε ένα ολόκληρο οινικό συγκρότημα, που γίνεται το λίκνο κρασιών-θρύλων.

  Επίσκεψη στο Οινοποιείο της Achaia Claus

  Τo 1873, δημιουργείται το βαθυπόρφυρο επιδόρπιο, γλυκό και ατίθασο κρασί, η Μαυροδάφνη. Η χρονιά του 1899 σημαδεύεται από τη σοδειά που ο Γουσταύος Κλάους φέρνει από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων και εμφιαλώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη Δεμέστιχα. Η Δεμέστιχα γίνεται η πρέσβειρα των ελληνικών μεθόδων οινοποίησης και καταργεί τα σύνορα, καθώς εξαπλώνει ραγδαία τη φήμη της οινοποιίας του Γουσταύου στα πέρατα της Γης. Βάζοντας τα θεμέλια της λόγιας οινοποίησης, παρέδωσε στους μεταγενέστερους συνεχιστές του έργου του την αγάπη και την αυταξία της γης και του τόπου που τον δέχτηκε και τον φιλοξένησε.

  Επίσκεψη στο Οινοποιείο της Achaia Claus

  Το 1919, η εταιρεία περνάει σε ελληνικά χέρια. Αρχίζει ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης. Η φήμη της ACHAIA CLAUSS έχει εξαπλωθεί σε 43 χώρες του κόσμου. Σήμερα, η εταιρεία παράγει πλέον τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση. Αληθινή όαση, παραδίδει την ομορφιά και την ιστορία της στον χρόνο, στους χιλιάδες επισκέπτες της και σε όσους την αγαπούν και φροντίζουν για τη διατήρηση της μοναδικής της υπόστασης.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα 

  Πηγή:http://www.achaiaclauss.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here