Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Διαβάζοντας βιβλία με φόντο το 1821

  Διαβάζοντας βιβλία με φόντο το 1821

  -

  Διαβάζοντας βιβλία με φόντο το 1821. Μπορεί να είμαστε σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά μπορούμε να απολαύσουμε τον ανοιξιάτικο ήλιο από το μπαλκόνι μας, τη βεράντα μας, τον κήπο ή την αυλή μας.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα βιβλία που επιλέξαμε για εσάς από το μπαλκόνι. Η πρώτη μας επιλογή είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους, που χρειάζονται καλά βιβλία για να περνούν όμορφα τον χρόνο τους στο σπίτι.

  Διαβάζοντας βιβλία με φόντο το 1821

  Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση «Οι αγωνιστές του 1821», σε εικονογράφηση Σοφίας Παπαδοπούλου.

  Τι συμβαίνει όταν ο Θοδωρής κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό, όπου κρύβεται με την οικογένειά του, για να πουλήσει ξύλα στην Τριπολιτσά, κι εκείνο λερώνει με λάσπες έναν Τούρκο; Όταν η Λασκαρίνα κλέβει μια βάρκα και ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα; Όταν ο Γιώργης χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει; Όταν ο Κωνσταντής παίρνει μια δύσκολη απόφαση κρυφά από τη μητέρα του; Ή όταν η Μαντώ κρύβεται σε μια ντουλάπα για να κρυφακούσει μια πολιτική συζήτηση;

  Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

  Επόμενη αναγνωστική επιλογή μας, το βιβλίο «Ο πρώτος αμέθυστος» της συγγραφέως Μελίνας Τσαμπάνη από τις εκδόσεις Ωκεανός.

  Η πολυτάραχη ιστορία μιας οικογένειας μέσα στη θύελλα της Ελληνικής Επανάστασης.

  Στην τουρκοκρατούμενη Τήνο του 1798 γεννιέται ο Μιλτιάδης Σκαρλάτος, δευτερότοκος γιος της Μαριγώς και του καραβοκύρη Γιώργη που διατηρεί εμπορικές σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Από πολύ νεαρή ηλικία, ο Μιλτιάδης ακολουθεί τον πατέρα του στα εμπορικά ταξίδια του. Όταν ξεσπάει η Επανάσταση του 1821, ο Μιλτιάδης συμμετέχει με ορμή και θέρμη στον Αγώνα, έχοντας στην καρδιά του δύο επιθυμίες: να αγωνιστεί για την ελευθερία της πατρίδας και να ξεχάσει τον ασίγαστο έρωτά του για τη γυναίκα του αδερφού του, τη Φρόσω. Ένα λάφυρο όμως που θα πέσει στα χέρια του, ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια πέτρα από αμέθυστο, θα ανατρέψει τη ζωή του. Ένα δαχτυλίδι ποτισμένο από την κατάρα της γυναίκας που το φορούσε δεν θα σημαδέψει τη μοίρα μόνο της φαμίλιας του Μιλτιάδη, αλλά θα στοιχειώσει και τις επόμενες γενιές της ίδιας οικογένειας.

  Ένας μεγάλος έρωτας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μια οικογένεια σημαδεμένη από τα γυρίσματα της μοίρας.

  Τελευταία επιλογή μας, το βιβλίο του συγγραφέα Ίσιδωρου Ζουργού «Αηδονόπιτα», από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Η Αηδονόπιτα είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπέτειας, πρωταρχικά όμως είναι ένα βιβλίο για τον έρωτα και την ελευθερία.

  Η περιήγηση ενός Αμερικανού φιλέλληνα στον κόσμο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι η αφορμή για να ανασυσταθεί στα μάτια του αναγνώστη ο ελληνικός κόσμος του πρώιμου 19ου αιώνα, ο κόσμος του εμπορίου στα λιμάνια και στις ευρωπαϊκές παροικίες, ο κόσμος των γραμμάτων της Εσπερίας, η ελληνική φιλοκαλία και παράδοση, αλλά και ο βρόντος των όπλων του ξεσηκωμού.

  Ο Γκάμπριελ Θάκερεϊ Λίντον, σπουδαστής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, ύστερα από έναν πικρό και ατελέσφορο έρωτα αποφασίζει να περάσει τον ωκεανό συνεπαρμένος από το πνεύμα των ταξιδιών του Μπάιρον. Περνώντας από τα πιο βασικά μεσογειακά λιμάνια και καθώς αναζητά τους χάρτινους Έλληνες των βιβλίων του, η ρότα του ταξιδιού φέρνει τον νεαρό Αμερικανό στη Νάξο και από εκεί στη Θεσσαλονίκη την εποχή που η πόλη δοκιμάζεται σκληρά από έναν πολύμηνο κύκλο αίματος και τρομοκρατίας. Από εκεί μια καινούρια περιπλάνηση ξεκινά, στεριανή αυτήν τη φορά, στα λημέρια του Ολύμπου, στον Θεσσαλικό κάμπο, στον Ασπροπόταμο, στα αρματολίκια της Ρούμελης ως και στο έγκλειστο Μεσολόγγι. Περνούν έτσι πέντε χρόνια δράσης, στοχασμού αλλά και ενός τυραννικού έρωτα, που, εκτός από την κύρια αφήγηση, περιγράφονται και μέσα από τις σελίδες ενός ημερολογίου, το οποίο και καταλήγει σημαντικό στα επόμενα χρόνια. Στις σελίδες του περνούν και καταγράφονται με το άρωμα του ρομαντισμού ο Μπάιρον, ο Ανώνυμος ο Έλληνας, συγγραφέας της Ελληνικής Νομαρχίας, γνωστοί αρματολοί, οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου, πιο πολύ όμως καταγράφεται μια εσωτερική ζωή, ένας φιλοσοφικός σπαραγμός για την ανθρώπινη μοίρα και την αναζήτηση του Θεού.

  Η «αηδονόπιτα» ήταν μια φράση των Ελλήνων εκείνης της εποχής που δήλωνε το ανέφικτο, το άπιαστο ιδανικό της ομορφιάς, τη ραχοκοκαλιά των ονείρων και τη σχέση τους με το αδύναμο του ανθρώπου. Το μυθιστόρημα χρησιμοποιεί αυτήν τη λέξη όχι ως χλεύη κατά του οράματος, αλλά πιο πολύ ως υπόσχεση στην ανθρώπινη μοίρα, πως δικαιούται ένα κομμάτι στην ελπίδα.

  Ελπίζουμε να σας άρεσε το ταξίδι μας και να ξεφύγατε λίγο από τη δύσκολη πραγματικότητα. Μένουμε σπίτι, διαβάζουμε βιβλία, βλέπουμε ταινίες και περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους δικούς μας.

  Ευχόμαστε σύντομα να επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές μας.

  Εκδόσεις Πατάκη

  • Αγορά από το Online Βιβλιοπωλείο

  Οι ρετσίνες του βασιλιά (e-book / epub)

  Οι ρετσίνες του βασιλιά (έντυπο)

  Ζουργός Ισίδωρος

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here