Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Φαράγγι Λούσιου Ποταμού

  Φαράγγι Λούσιου Ποταμού

  -

  Φαράγγι Λούσιου Ποταμού. Επειδή όμως η πόλη εκτός από αξιοθέατα έχει και μοναδική φυσική ομορφιά, θα γνωρίσουμε τον ποταμό Λούσιο και το εντυπωσιακό του φαράγγι.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο Λούσιος είναι ποταμός της Πελοποννήσου, παραπόταμος του Αλφειού, με μήκος περίπου 23 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομα αυτό επειδή στα νερά του έλουσαν τον νεογέννητο Δία οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Οι πηγές του βρίσκονται στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο χωριό Καλονέρι και νοτιότερα, στην περιοχή της αρχαίας Θεισόας.

  Τα νερά αναβλύζουν από τη βάση της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στην ομώνυμη κοιλάδα. Σύμφωνα με τον μύθο, όποιος πιει νερό από τις πηγές εμπνέεται από τους αρχαίους θεούς και αυξάνονται οι ερωτικές επιδόσεις!

  Φαράγγι Λούσιου Ποταμού

  Ο Λούσιος, αφού περάσει δυτικά της Δημητσάνας, όπου υπάρχει το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, διασχίζει ένα εντυπωσιακό φαράγγι μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων, προτού καταλήξει στον Αλφειό, κοντά στην Καρύταινα. Στις δύο πλευρές του φαραγγιού βρίσκονται δύο ιστορικές μονές, η Μονή Φιλοσόφου και η Μονή Προδρόμου. Το φαράγγι χαρακτηρίστηκε, το 1997, περιοχή ενιαίου αρχαιολογικού χώρου και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

  Από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού περνάει το εθνικό μονοπάτι 32 (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 GR), το οποίο ξεκινάει από τη Βυτίνα και καταλήγει στο Γύθειο. Ο Λούσιος προσφέρεται για εναλλακτικό τουρισμό (πεζοπορία, κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ).

  Πηγή: https://www.e-dimitsana.gr/

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here