Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 0-5 Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά - Philip Pullman

  Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά – Philip Pullman

  -

   Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά

  Προσωπική άποψη: Έλενα Στανιού

  Την ιστορία του Παπουτσωμένου Γάτου μάλλον τη γνωρίζουν οι περισσότεροι. Πρόκειται για τον συμπαθή και πανέξυπνο γατούλη που, όχι μόνο είχε την ικανότητα να μιλάει, αλλά και να πείθει τους άλλους για την κατάσταση την οποία ήθελε να παρουσιάσει.

  Είναι γνωστό ότι στα παραμύθια κεντρικό ρόλο παίζουν τα ζώα, είτε σαν βοηθοί των ανθρώπων είτε σαν εμπόδια. Και μάλιστα, δεν παρουσιάζονται σαν απλά ζώα, αλλά ανθρωποποιημένα, τις περισσότερες φορές. Έτσι, από τη μια ο ήρωας-ζώο έχει το ανθρώπινο στοιχείο, που θα τον φέρει πιο εύκολα κοντά στον αναγνώστη, κι από την άλλη έχει και τη μορφή του ζώου, που δημιουργεί μια οικειότητα προς το παιδί στο οποίο απευθύνεται.

  Ο πανέξυπνος γάτος του Περώ, που γοήτευσε μικρούς και μεγάλους κατά το πέρασμα των χρόνων, εξακολουθεί να διατηρεί αλώβητη την ισχυρή προσωπικότητά του. Πολύ αργότερα, ο Φίλιπ Πούλμαν θα δημιουργήσει μία ιστορία βασισμένη στην ιστορία του Περώ, με πρωταγωνιστή τον ίδιο γάτο, ο οποίος θα έχει την ίδια εμφάνιση, τον ίδιο χαρακτήρα και τις ίδιες ικανότητες με τον πρωτότυπο.

  Πρόκειται για ένα εικονογραφημένο βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του Ίαν Μπεκ και το απλό λεξιλόγιο του κειμένου, αλλά ταυτόχρονα και στον ενήλικα συναναγνώστη, μέσα από τους έξυπνα διαμορφωμένους διαλόγους του.

  Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά – Philip Pullman

  Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για μικρά παιδιά, βέβαια, δεν είναι μόνο κείμενο και εικόνες, είναι κι ένα στολίδι, ένα όμορφο αντικείμενο στα χέρια των μικρών παιδιών, που θα τους τραβήξει την προσοχή, για να το επεξεργαστούν, αρχικά, με τα χέρια τους και τα δικά τους μάτια κι έπειτα να θελήσουν να ενδιαφερθούν και για το περιεχόμενό του. Το συγκεκριμένο βιβλίο καταφέρνει να δημιουργήσει ένα εκδοτικό αποτέλεσμα που θα τραβήξει την προσοχή μικρών και μεγάλων. Πρωτοτυπία αποτελεί το γεγονός ότι στο εξώφυλλο του βιβλίου, εκτός από τα συνηθισμένα στοιχεία που παρατίθενται, βλέπουμε, σαν να πρόκειται για παρουσίαση θεατρικού έργου, γραμμένα τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στην ιστορία.

  Προχωρώντας στο εσωτερικό του βιβλίου, θα συναντήσουμε και γνωστά, αλλά και καινούργια στοιχεία. Στο κείμενο πρώτα, τη βάση της ιστορίας αποτελεί το γνωστό μοτίβο της ιστορίας του Παπουτσωμένου Γάτου. Κάποια νέα στοιχεία, όμως, έρχονται να τραβήξουν το ενδιαφέρον μας. Καταρχάς, ο Δράκος, που είναι ιδιοκτήτης του μύλου που άφησε ο μυλωνάς στον πρώτο του γιο, έκανε αύξηση στο νοίκι και περιμένει να πληρωθεί. Ακόμη, δεν αισθάνεται καλά και ο αστρολόγος του τον συμβουλεύει να βρει μία… σύζυγο! Η υποψήφια τυχερή(!) είναι η πριγκίπισσα, που είναι ήδη ερωτευμένη με τον υποτιθέμενο μαρκήσιο. Ο Δράκος βάζει και απαγάγουν την πριγκίπισσα και ο μαρκήσιος με τον γάτο ξεκινούν να τη σώσουν. Για να τα καταφέρουν, θα πρέπει πρώτα να δώσουν απαντήσεις σε τρία ερωτήματα που, με τη σειρά τους, θα δώσουν λύσεις σε τρία προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι που συναντούν στον δρόμο τους κατά την πορεία τους προς τον πύργο του Δράκου. Μπορεί να πρόκειται για ένα νέο στοιχείο στην ιστορία του Παπουτσωμένου Γάτου, σίγουρα όμως μας θυμίζει το γνωστό μοτίβο των παραμυθιών, με τις τρεις ευχές, τις τρεις επιθυμίες, αλλά και τις δοκιμασίες από τις οποίες πρέπει να περάσει ο ήρωας προκειμένου να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του.

  Εκεί που ίσως πρέπει να σταθούμε λίγο είναι η παρουσία των τριών φαντασμάτων που συναντούν στον δρόμο τους ο μαρκήσιος με τον γάτο, όταν περνούν μέσα από ένα ερειπωμένο νεκροταφείο. Ενώ φαίνεται να είναι μια τρομακτική παρουσία μέσα στο παιδικό βιβλίο, έρχεται το τρυφερό στοιχείο να εξομαλύνει την κατάσταση: Τα φαντάσματα αυτά δεν μπορούν να κοιμηθούν, γιατί δεν τους δίνει κανείς ένα φιλί για καληνύχτα! Κάποιοι θα έσπευδαν να κατηγορήσουν την παρουσία των φαντασμάτων στο παιδικό βιβλίο. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι το μαγικό και υπερφυσικό στοιχείο είναι η μαγιά για να στηθεί ένα παραμύθι. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Το συγκεκριμένο παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά μιας εποχής που τους προσφέρει «γενναιόδωρα» τον τρόμο μέσα από κάθε πτυχή της. Τα παιδιά έμαθαν να ζουν μαζί μ’ αυτόν, να τον αντιμετωπίζουν και να τον ξεπερνούν. Αρκεί, για να ηρεμούν, ένα φιλί για καληνύχτα από το αγαπημένο τους πρόσωπο. Το ύφος, γενικά, και η ατμόσφαιρα του βιβλίου μάς παραπέμπει σ’ έναν σύγχρονο συγγραφέα, που ζει σε μια κοινωνία πολύ διαφορετική απ’ αυτή που έζησε ο Περώ. Ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά σε τι κοινό απευθύνεται, και με πολύ λεπτούς χειρισμούς τοποθετεί τις κατάλληλες λέξεις στα ανάλογα σημεία.

  Τα βινιέτα, επίσης, με τα λόγια και τις σκέψεις των ηρώων αποτελούν ένα, επιπρόσθετα, κωμικό στοιχείο στην πορεία της ανάγνωσης.

  Ένα ακόμα από τα μεγάλα ατού του βιβλίου είναι η εικονογράφηση. Έξυπνη, ενδιαφέρουσα, πλούσια, με ζωηρά και ευχάριστα χρώματα, ικανά να τέρψουν τόσο τα παιδικά μάτια όσο και τα μάτια των ενήλικων συναναγνωστών, έρχεται να συμπληρώσει το κείμενο, δίνοντας τη δική της άποψη για την ιστορία που διαδραματίζεται. Ό,τι δεν λέει το κείμενο ή ό,τι αφήνει να εννοηθεί, μας το δίνει με έξοχο τρόπο η εικονογράφηση. Φυσικά, δεν πετάει τίποτα από τη γοητευτική ατμόσφαιρα της εποχής του πρωτότυπου κειμένου, αλλά με ιδιαίτερα διακριτικό και ταυτόχρονα χαρακτηριστικό τρόπο, εισχωρεί στο πνεύμα της εποχής μέσα στην οποία πραγματοποιείται η εικονογράφηση, η οποία δεν αποτελεί απλά τη διακόσμηση του παραμυθιού, για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή, αλλά βοηθάει και στην εξέλιξη της ανάγνωσης. Υπάρχει μια αμοιβαία σχέση ανάμεσα στο κείμενο και την εικονογράφηση, ένα παιχνίδισμα μεταξύ τους, μια ανταλλαγή απόψεων, θα λέγαμε, όπου το ένα συμπληρώνει το άλλο.

  Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Σίγουρα έχει να μας πει περισσότερα απ’ όσα αφήνει να φανούν στην πραγματικότητα. Απευθύνεται σε πολλές ηλικίες. Ξεκινάει από τα μικρά παιδιά, που περιμένουν να το ακούσουν από τον αγαπημένο τους ενήλικα, και φτάνει μέχρι τον ίδιο τον ενήλικα. Διαφορετικές αναγνώσεις, διαφορετικές προσλήψεις, διαφορετικές εντυπώσεις, αλλά πάντα με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον.

  Ο Ιάκωβος, όταν είδε πως ο μύλος δεν θα μπορούσε να τους θρέψει και τους τρεις, πήρε την απόφαση να φύγει και να προσπαθήσει να βρει αλλού την τύχη του.

  Περίληψη: Άστραψε και βρόντηξε ο Ιάκωβος όταν έμαθε πως τα δυο μεγαλύτερα αδέρφια του κληρονόμησαν ο ένας το μύλο του πατέρα τους και ο άλλος το γάιδαρό του. Αλλά, εδώ που τα λέμε, η στενοχώρια του δεν κράτησε για πολύ, μιας και σύντομα ανακάλυψε πως εκείνος είχε κληρονομήσει έναν καθόλου συνηθισμένο Γατούλη… (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

  Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά - Philip PullmanΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ένας γάτος με παπούτσια μαγικά

  Συγγραφέας: Philip Pullman

  Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων

  Εκδόσεις: Ψυχογιός

  ISBN: 9789602746493

  Ημ. Έκδόσης: 07/2002

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία εικόνας: Στέλλα Στραύκου

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο – Βίκυ Μάγκου

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο. Αν και ζούμε σε μία δύσκολη εποχή γεμάτη περιορισμούς, κανόνες και μέτρα, η αγαπητή πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βίκυ Μάγκου...

  Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια – Shane Hegarty

  Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ο Μπουτ: Το μικρό ρομπότ και η μεγάλη περιπέτεια» του συγγραφέα Shane Hegarty, σε εικονογράφηση Ben Mantle. Προσωπική...

  Χεράκια καθαρά… Μικρόβια μακριά – Αθηνά Ντόκα

  Το βιβλίο της Αθηνάς Ντόκα «Χεράκια καθαρά... Μικρόβια μακριά» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μ. Σιδέρη σε εικονογράφηση Δέσποινας Ανδρέου. Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου Η συγγραφέας, επηρεασμένη...

  Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος – Δήμητρης Κάσσαρης

  Το βιβλίο του μουσικού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Υπέροχη είναι και η...

  Ένα καινούργιο παιδί – Έλενα Χ. Στανιού

  Ένα καινούργιο παιδί. Όλα ξεκίνησαν ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, όταν δέχτηκα ένα παράξενο τηλεφώνημα. Ήταν από το Κρατικό Νοσοκομείο, απ’ όπου με ενημέρωναν για μία...

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας – Ambrose Parry

  Το Πεπρωμένο της Σάρκας. Ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό ιστορικό θρίλερ που διαδραματίζεται στο ομιχλώδες Εδιμβούργο στα μέσα του 19ου αιώνα. Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα Το Πεπρωμένο της...

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο – Βίκυ Μάγκου

  Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο. Αν και ζούμε σε μία δύσκολη εποχή γεμάτη περιορισμούς, κανόνες και μέτρα, η αγαπητή πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βίκυ Μάγκου...

  Συνέντευξη – Ευαγγελία Γκιώνη

  Συνέντευξη - Ευαγγελία Γκιώνη Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε την ψυχολόγο και συγγραφέα Ευαγγελία Γκιώνη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Μια γραμμή...