Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Έρωτας σε δυο χρόνους - Γεράσιμος Θεοδόσης

  Έρωτας σε δυο χρόνους – Γεράσιμος Θεοδόσης

  -

  Έρωτας σε δυο χρόνους

  Προσωπική άποψη: Μαρία Γραμμένου

  Η σχέση δύο ανθρώπων με διαφορά ηλικίας και ιδιότητας, αποτυπώνεται καθαρά σε δύο χρόνους. Ο Χάρης και η Αθηνά αναζητούν απαντήσεις για τον έρωτα που νιώθουν ο ένας για τον άλλον, μέσα από μια συνεχή συζήτηση, πρώτα στο παρελθόν και έπειτα στο μέλλον.

  Μια καθηγήτρια και ένας μαθητής, με διαφορετικά «θέλω» από τη ζωή, προσπαθούν να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που νιώθουν μεταξύ τους. Έρωτας, αγάπη ή απλή έλξη με σκοπό τη σαρκική επαφή και μόνο.

  Λυπάμαι που πίστεψα ότι είχα βρει ξανά τον όμορφο ποιητή μου. Τον νεαρό που παράλογα ερωτεύτηκα.

  Στο πρώτο μέρος της νουβέλας, τους βρίσκουμε σε ένα ξενοδοχείο όπου αντί να απολαύσουν τη στιγμή, συζητούν άβολα μεταξύ τους. Εκείνη νιώθει ενοχές που αποφάσισε να τον καλέσει κοντά της και εκείνος προσπαθεί να κατανοήσει το παρελθόν της για να προχωρήσει παρακάτω.

  Έρωτας σε δυο χρόνους

  Όσο προχωρά το δεύτερο μέρος όπου συναντιούνται μετά από χρόνια σε ένα καφέ, η Αθηνά νιώθει νοσταλγία για τον ποιητή της όπως και μεγάλη αγάπη για το μαθητή της, ενώ ο Χάρης αναζητά την κρυμμένη αλήθεια της.

  Και λογικά πρόδωσες. Πιο κάτω στο βιβλίο μου, αν πρόσεξες, γράφω «Το κορμί μιας γυναίκας είναι το ποτάμι που μας ξεπλένει από τη θλίψη /Αλλά αν αφεθούμε σ’ αυτό, μπορεί και να πνιγούμε».

  Ένας γρήγορος διάλογος δύο ανθρώπων που προσπαθούν να προσανατολιστούν, να ζήσουν το παρόν και τον έρωτά τους.

  Ο συγγραφέας προσφέρει στον αναγνώστη του γρήγορη πλοκή με τον διάλογο των ηρώων, και απαντήσεις για τον έρωτα, την αγάπη και τη σαρκική επαφή χωρίς συναίσθημα.

  Περίληψη: Ο Έρωτας σε δύο χρόνους είναι ένα μινιμαλιστικό μυθιστόρημα πάνω στο βασικό συστατικό του έρωτα: τον χρόνο. Ο Γεράσιμος Θεοδόσης απαντά στο ερώτημα κατά πόσο αλλάζει ο έρωτας καθώς αλλάζουν οι χρόνοι του. Τι γίνεται κάθε φορά που το αίτιό του απομακρύνεται από το αποτέλεσμά του αποκτώντας αυτοτελή υπόσταση; Όταν οι πρωταγωνιστές του έργου, μέσα σε ένα ταξίδι επανασύνδεσης των κορμιών και των ψυχών τους, γίνονται θεατές των πράξεων τους; Ό,τι απεύχονται και προσπαθούν αγωνιωδώς να αποφύγουν, τελικά καταλήγουν να το αποδεχτούν ως αδήριτη πραγματικότητα. Ούτε να λιποτακτήσουν ούτε να πολεμήσουν μπορούν.

  Ο Έρωτας σε δύο χρόνους είναι η ιστορία ενός «ακυβέρνητου έρωτα» μεταξύ μιας καθηγήτριας και του -κατά οκτώ χρόνια νεότερου- μαθητή της. Με αυτό το έργο του ο Γεράσιμος Θεοδόσης μάς μιλά για την αλήθεια, την περιουσία που καθένας μας χάνει ή έχασε παίζοντας με τα ζάρια της ζωής. Ξετυλίγοντας το κουβάρι της σχέσης των δυο ηρώων ο συγγραφέας βγάζει στην επιφάνεια πάθη και λάθη τους μέσα από το σταδιακό ξεγύμνωμά τους και τους αρνείται τη συγχώρεση μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια που είχαν να ιδωθούν.

  Έρωτας σε δυο χρόνουςΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Έρωτας σε δυο χρόνους.

  Συγγραφέας: Θεοδόσης Γεράσιμος

  Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

  Σελίδες: 62

  ISBN: 9789604619078

  Ημ. Έκδοσης: 28/01/19

  Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here