Τρίτη, Οκτώβριος 15, 2019
More

  Η θέση 7Α – Sebastian Fitzek

  -

  Η θέση 7Α – Sebastian Fitzek

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ο Sebastian Fitzek με το νέο του ψυχολογικό θρίλερ, Η θέση 7Α, μας απογειώνει. Προσδεθείτε και προετοιμαστείτε για πολλά ταρακουνήματα.

  Ο Ματς Κρούγκερ, αν και ο ίδιος ψυχίατρος, φοβάται τα αεροπλάνα, και αυτός είναι ένας φόβος από τον οποίο δεν κατάφερε ποτέ να απαγκιστρωθεί. Τη μέρα που αναγκάζεται να ανέβει στο αεροπλάνο και να ταξιδέψει από την Αργεντινή στη Γερμανία, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα: έχει παρακολουθήσει σεμινάριo διαχείρισης του φόβου του και έχει κλείσει τέσσερις θέσεις στο αεροπλάνο βασιζόμενος στις στατιστικές για τις πιο ασφαλείς θέσεις σε ένα αεροσκάφος σε περίπτωση συντριβής. 

  «Το 2013, κάποιοι επιστήμονες συνέτριψαν επίτηδες ένα πλήρως καλωδιωμένο επιβατηγό αεροσκάφος στην έρημο, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Ήταν κάτι σαν κρας τεστ της πολιτικής αεροπορίας».
  «Και συμπέραναν πως η θέση 7Α είναι η πιο ασφαλής σε όλο το αεροπλάνο;»
  «Η θέση 7Α είναι η πιο επικίνδυνη θέση στο αεροπλάνο. Την έκλεισα από καθαρή δεισιδαιμονία. Διότι ήθελα να μείνει πάσα θυσία κενή στη συγκεκριμένη πτήση».

  Ο λόγος που αναγκάζεται να κάνει αυτήν την πτήση είναι η ετοιμόγεννη κόρη του που τον κάλεσε να είναι κοντά της κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ποτέ δε φανταζόταν όμως πως σε αυτήν την πτήση δεν κινδυνεύει από μία πιθανή πτώση και συντριβή του αεροσκάφους αλλά από κάτι χειρότερο: ένα τηλεφώνημα από έναν άγνωστο.

  θέση 7Α Ο άγνωστος έχει απαγάγει την κόρη του. Σε αντάλλαγμα για να την αφήσει να ζήσει, ζητά από τον Ματς να χειραγωγήσει μία πρώην ασθενή του που βρίσκεται στην ίδια πτήση ώστε να οδηγήσει όλους τους επιβαίνοντες του αεροσκάφους -και τον ίδιο μαζί- σε βέβαιο θάνατο.

  «Η κόρη σας έχει απαχθεί. Αυτή τη στιγμή είναι καλά αλλά δεν έχει ιατρική περίθαλψη. Οι πιθανότητες να φέρει η Νέλε το μωρό της ζωντανό στον κόσμο σε συνθήκες αιχμαλωσίας είναι ελάχιστες. Κι ακόμα κι αν τα καταφέρει, δεν μπορώ να εγγυηθώ πως ο παρανοϊκός που την κρατάει στα χέρια του θα τη αφήσει να ζήσει. Εκτός αν…»

  Ο Ματς έκλεισε τα μάτια του και στηρίχτηκε με το ένα χέρι στον νιπτήρα. 
  «Εκτός αν κάνετε ακριβώς ό,τι σας πω».

  Εντάξει, ό,τι θέλεις. Θα κάνω ό,τι μου ζητήσεις. 

  Πώς θα αντιδράσει ο Ματς; Έχει πράγματι επιλογή στο πώς να πράξει; Από τη μια, διακυβεύεται η ζωή της κόρης του (αλλά και του εγγονιού του) την οποία πλήγωσε ανεπανόρθωτα στο παρελθόν. Είναι η ευκαιρία του να εξιλεωθεί. Από την άλλη, το αντίτιμο είναι δυσβάσταχτο. Εξακόσιοι είκοσι επιβαίνοντες θα οδηγηθούν σε φρικτό θάνατο.

  Σε έναν περιορισμένο χώρο -και κλειστοφοβικό για τον ήρωα- ο Ματς προσπαθεί να ανατρέψει τα χειρότερα και να καταφέρει να δώσει τη λύση με τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Ως μετρ του ανθρώπινου νου καλείται να χειραγωγήσει το μυαλό της πρώην ασθενούς του, Κάγια, που εργάζεται στη συγκεκριμένη πτήση ως αεροσυνοδός. Το μυαλό ενός ψυχασθενούς είναι ένα όπλο θανητοφόρο που δεν μπορεί να ανιχνευτεί από κανέναν έλεγχο σε αεροδρόμιο και μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή. Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό το σατανικό σχέδιο; Θα μπορέσει ο Ματς να αποφύγει την καλοστημένη παγίδα που του έχουν στήσει;

  θέση 7ΑΜακράν το καλύτερο βιβλίο του Fitzek από τα τρία που έχω διαβάσει. Από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα του είναι καταιγιστικό και καθηλωτικό.

  Ένα ψυχολογικό θρίλερ υψηλής έντασης που κόβει την ανάσα. Η σύνδεση των διαφορετικών ιστοριών -μία στον αέρα και μία στο έδαφος- οδηγούν στην αριστοτεχνική δομή της ιστορίας που είναι άρτια, με πλήρη κατανόηση από τον αναγνώστη του υπόβαθρου των ηρώων και της υπαιτιότητας των πράξεών τους. Μέσα από τη σταδιακή παρουσίαση νέων στοιχείων και συνεχών ανατροπών, καταλήγει σε ένα δραματικό και συναισθηματικά φορτισμένο τέλος. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι προβλέψιμα, δε στερούν όμως τη χαρά της ανακάλυψης των ενόχων και των εκπλήξεων που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. 

  Η αίσθηση πανικού που τυλίγει τον Ματς Κρούγκερ λόγω του φόβου του για τα αεροπλάνα αλλά και της αποστολής αυτοκτονίας που τον υποχρεώνουν να αναλάβει, είναι απτή και αφήνει ένα ανεπαίσθητο τρέμουλο στον αναγνώστη με το ξεφύλλισμα της σελίδας, ένα ‘τυφλό ραντεβού’ με μία νέα ανατροπή. Γιατί σε κάθε σελίδα, νέα στοιχεία και αποκαλύψεις αλλάζουν το επισφαλές παρόν και το άγνωστο μέλλον και σε ωθούν να συνεχίσεις την ανάγνωση μέχρι το τέλος.  

  Τελικά, το μεγαλύτερο θανατηφόρο όπλο είναι ο ανθρώπινος νους και η ταραγμένη ψυχή. Μια στιγμή αρκεί για να ανατραπούν όλα όσα γνωρίζαμε. Και με τα παιχνίδια του νου, ο Fitzek καταφέρνει να μας παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα. Τη Θέση 7Α την απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα. 

  Περίληψη: Ο διαπρεπής ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ αναγκάζεται να υπερβεί τη φοβία του για τα αεροπλάνα, όταν η ετοιμόγεννη κόρη του Νέλε του ζητά να ταξιδέψει από την Αργεντινή στη Γερμανία.
  Έχοντας παρακολουθήσει ένα σεμινάριο αντιμετώπισης της αεροφοβίας, ο Ματς επιβιβάζεται στην υπερατλαντική πτήση Μπουένος Άιρες-Βερολίνο. Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσει ότι προετοιμάστηκε για τους λάθος φόβους: Αυτό που τον περιμένει δεν είναι ούτε αναταράξεις, ούτε βλάβη στον κινητήρα, ούτε κάποια τρομοκρατική απειλή.
  Ένα τηλεφώνημα από κάποιον άγνωστο τού αποκαλύπτει ότι στην ίδια πτήση βρίσκεται ένας παλιός ασθενής του. Ένας ασθενής με βίαιες, δολοφονικές φαντασιώσεις τον οποίο καλείται τώρα να υποκινήσει να πράξει το αδιανόητο· να οδηγήσει στον θάνατο τους εξακόσιους επιβάτες της πτήσης καθώς και τον ίδιο, αλλιώς η Νέλε θα βρει τραγικό θάνατο…

  Ανθρώπινος νους: ένα όπλο που δεν μπορεί να ανιχνευθεί από κανέναν έλεγχο στον κόσμο!

  Στοιχεία βιβλίου

  Η θέση 7ΑΤίτλος: Η θέση 7Α

  Συγγραφέας: Sebastian Fitzek

  Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου 

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 488

  Έτος έκδοσης: 2019

  ISBN: 978-960-605-695-6

  Απάντηση