Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Ευλογημένο ψέμα- Μαρία Παπαδάκη

  Ευλογημένο ψέμα- Μαρία Παπαδάκη

  -

                                                      Ευλογημένο ψέμα

    Προσωπική άποψη: Παρασκευή Εμμανουήλ

  Αυτά ακριβώς τα λόγια βγήκαν αβίαστα από τη σκέψη μου όταν έκλεισα και την τελευταία σελίδα του βιβλίου Ευλογημένο ψέμα” της συγγραφέως Μαρίας Παπαδάκη. Ένα μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας. Πριν σας πω την άποψή μου, θα σας δώσω μια μικρή περίληψη μέσα από τα δικά μου μάτια.

  Της μοίρας τα γραμμένα

  πουλιά κυνηγημένα

  στοιχειά ξεστρατημένα

  της μοίρας τα γραμμένα

  Το βιβλίο διηγείται την ιστορία του Γιάννη, ενός νέου ανθρώπου που η ψύχη του διχάζεται ανάμεσα σε δυο μεγάλες του αγάπες. Το τραγούδι και το δρόμο του Θεού. Έπειτα από κάποιες αναπάντεχες ανατροπές και ψέματα διαλέγει το δρόμο του Θεού και γίνεται ιερέας, βαθιά αγαπητός από το ποίμνιό του. Εναλλακτικός ιερέας που βοηθάει τους χωριανούς του και δε φοράει ράσα εκτός εκκλησίας.

  Οι δυο ερωτευμένοι νέοι είχαν χτίσει ήδη την φωλιά τους στον παράδεισο. Δεν χρειάζονταν αυτοί ούτε μέσα ούτε προσευχές για να εγκατασταθούν στη Γη της Επαγγελίας.

  Ευλογημένο ψέμα

  Πριν αποφασίσει να αφιερωθεί όμως στο Θεό, αγάπησε μια κοπέλα, την Καλλιόπη, που η μοίρα δεν θέλησε να είναι μαζί για πάντα. Αυτή η κοπέλα μπλέκεται στα δίχτυα της πορνείας χωρίς τη θέλησή της. Ο Γιάννης ποτέ δεν εγκατέλειψε την αγάπη του, τον ανάγκασε όμως η ίδια η ζωή να την ξεχάσει και να τη φυλάει μέσα στην καρδιά του. Σε όλο το βιβλίο βλέπουμε μια εσωτερική πάλη του πρωταγωνιστή και μια προσπάθεια για λύτρωση. Όμως είπαμε «της μοίρας τα γραμμένα».

  Χαμήλωσε τα φώτα, άναψε κεριά, την κέρασε ποτό κι άνοιξε το πρόγραμμα αγάπης παίζοντάς της στην κιθάρα το αγαπημένο της τραγούδι.

  Εγώ θα σ΄ αγαπώ και μην σε νοιάζει, και θα σου χτίσω μια μικρή φωλιά…κι όταν το σούρουπο θα σ΄ αγκαλιάζει, θα ζευγαρώνουμε σαν δυο μικρά πουλιά…

  Μετά από ένα ατύχημα ο Γιάννης χάνεται. Όλοι στο χωριό τον έχουν για νεκρό, όμως δεν είναι. Η ζωή του συνεχίζεται μέσα στα ψέματα. Μα η καρδιά δεν ξεχνάει ποτέ. Πονάει μα γιατρεύεται.

  Στο ΄χα πει, άμυαλο πλάσμα, θυμάσαι; Πάνω στα ψέματα δε χτίζεις ευτυχία. Είναι σα να φτιάχνεις παλάτια από άμμο. Θα γκρεμιστούν στο πρώτο κύμα…

  Το βιβλίο είναι γεμάτο με καθηλωτικές διηγήσεις, πρόσωπα, γεγονότα, λυρικές περιγραφές όλων αυτών, άριστη χρήση των λέξεων και παραστατικούς διαλόγους που σου δημιουργούν ζωντανές εικόνες. Η συγγραφέας με αλληγορικό τρόπο μας παρουσιάζει τα ψυχογραφήματα των ηρώων της και ξεμπροστιάζει συμπεριφορές. Κακία, δολοπλοκίες και ψέματα παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που δεν σε ξενίζουν. Σκέφτεσαι ότι όλα αυτά συμβαίνουν και στην αληθινή ζωή όχι μόνο στα μυθιστορήματα. Αυτό οφείλεται στην πένα της και στην καταπληκτική αφήγησή της.

  Η θεία δίκη εμφανίζεται όταν πρέπει και καταδικάζει τις ανθρώπινες πράξεις. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Όμως μέσα από όλα αυτά ανθίζει η ελπίδα. Η ελπίδα που έχουν τόσο ανάγκη οι άνθρωποι ώστε να γίνει καλύτερος ο βίος τους μέσα από τα βάσανα που περνούν. Ανάμεικτα συναισθήματα σου δίνει αυτό το βιβλίο και σε κρατάει μονίμως σε αγωνία. Είμαι περήφανη που έχω ένα τέτοιο μυθιστόρημα στη συλλογή μου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

  Περίληψη: Η ιστορία ενός ανθρώπου που επιθυμούσε να γίνει τραγουδιστής.

  Όμως, σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, η ίδια η μοίρα, μ’ έναν παράξενο τρόπο, τον επιλέγει να γίνει ιερέας. Χάνει την αγάπη τραγικά κι αναγκάζεται να βιώσει έναν γάμο συμβιβασμού για να μπορέσει να χειροτονηθεί. Ο Γιάννης γίνεται ένας εντελώς εναλλακτικός ιερέας, που βρίσκεται πάντα κοντά στις χαρές και στις πίκρες των ανθρώπων της ενορίας του κι όχι μόνο. Αγαπιέται πολύ απ’ το ποίμνιό του, που τον υποστηρίζει και τον υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια.

  Το ξεκίνημα και η πορεία του στην ιεροσύνη εξελίσσονται με αναπάντεχες εναλλαγές, που διαφοροποιούν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα και οδηγούν τον παπα-Γιάννη μπροστά σε ανατροπές που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά του. Στην παρ’ ολίγον απώλεια της επαφής του με την πραγματικότητα και την ίδια τη ζωή, εμφανίζεται ένας άνθρωπος που μόλις έχει ξεφύγει από την άβυσσο της κατάθλιψης. Η Μαρία θα δει σαν θείο δώρο τη συνάντησή της με τον παπα-Γιάννη και θα τον φέρει κοντά της μ’ ένα απροσδόκητο και ευφάνταστο ψέμα… Όμως, όταν μια επιλογή στηρίζεται σ’ ένα ψέμα, έστω κι ευλογημένο, που σώζει και σκορπά ευτυχία, αργά ή γρήγορα οι ίδιες οι περιστάσεις, καμιά φορά κι η τύχη, θα ανασύρουν στο φως την αλήθεια! Και τότε… είναι μοιραίο τα πράγματα να πάρουν εντελώς ανεξέλεγκτη τροπή.

  Ένας άνδρας ανάμεσα σε μια αλήθεια σκληρή κι ένα ψέμα ευλογημένο! Τι θα διαλέξει;

  Μια γυναίκα που απαρνιέται την πραγματικότητα και μπλέκεται στα δίχτυα του απόλυτου έρωτα. Θα μπορέσει να βρει διέξοδο; Ένα παιδί που βιώνει την εγκατάλειψη στους τέσσερις τοίχους ενός ορφανοτροφείου. Θα αγαπηθεί κάποτε όπως αξίζει να αγαπιέται πάντα ένα παιδί;

  Ευλογημένο ψέμαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ευλογημένο ψέμα

  Συγγραφέας: Παπαδάκη Μαρία Σ.

  Εκδότης: Ωκεανός

  ISBN: 9786185284909

  Αριθμός Σελίδων: 528

  Έτος Έκδοσης: 2018

  Επεξεργασία εικόνας: M.Liove S. 

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here