Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΦωτιά - Πολυχρόνης Κουτσάκης

  Φωτιά – Πολυχρόνης Κουτσάκης

  -

  Φωτιά

  Η Άννα, μαθήτρια λυκείου. Πλούσια, όμορφη, δημοφιλής. Αγωνίζεται για ό, τι πιστεύει σωστό και διεκδικεί, με τους αγώνες της, έναν κόσμο δικαιότερο. Υπάρχει κι ένας πρώην γκόμενός της -ενοχλητικός όσο δεν παίρνει- στο σχολείο, που το παίζει σπουδαίος και τρανός, αλλά ουδείς τέλειος, έτσι;

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Τον Θωμά η Άννα τον γνωρίζει μόνο εξ αποστάσεως. Ένας ακόμα συμμαθητής από τους πολλούς με τους οποίους ουδέποτε αντάλλαξε ούτε μια καλημέρα. Μέχρι τη στιγμή που ο πρώην, μαζί με τα τσιράκια του, του επιτίθενται. Τέτοια αδικία η Άννα δεν τη δέχεται και εμπλέκεται ενεργά στο συμβάν. Συμβάν, γιατί καβγά δεν μπορείς να το πεις. Ο Θωμάς, αν και γυμνασμένος, δεν ανταποδίδει τα χτυπήματα που δέχεται.

  Έτσι γνωρίζονται επίσημα τα δύο παιδιά, που πέραν του κοινού σχολείου, ζουν σε διαφορετικά σύμπαντα. Ο Θωμάς ξέρει πως η Άννα δεν είναι ένα κορίτσι που μπορεί να διεκδικήσει. Η οικονομική του κατάσταση, η διαφορετική ζωή και οι κάθε είδους φιλανθρωπικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχει η Άννα, δεν αφήνουν το περιθώριο να φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό μέλλον μαζί της. Η Άννα, από την άλλη, τον θεωρεί ιδιόρρυθμο και περίεργο, τόσο ώστε να την ελκύει και να θέλει να τον γνωρίσει καλύτερα. Και ο Θωμάς ελκύεται από το κορίτσι που ναι μεν φαίνεται να μην ταιριάζουν, αλλά με κάποιον τρόπο τον κερδίζει. Τι κι αν οι απόψεις τους σχεδόν σε όλα είναι διαφορετικές; Τι κι αν προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά υπόβαθρα; Η καθημερινότητά τους αποκτά νόημα όταν είναι μαζί.

  Λατρεύω τις τεράστιες προτάσεις του συγγραφέα που τις διαβάζεις με μια ανάσα. Που προχωράς, τέταρτη, πέμπτη, έκτη σειρά και το βλέμμα σου τρέχει βιαστικά στις παρακάτω σειρές και διαπιστώνεις πως η τελεία αργεί να μπει, αργεί πολύ και η ανάσα σου κοντεύει να σωθεί και ξαναγυρνάει το βλέμμα εκεί που είχες σταματήσει την ανάγνωση και βάζεις τα δυνατά σου να προλάβεις, να προλάβεις σε αυτή τη μια ανάσα να διαβάσεις ολόκληρη την πρόταση γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει, γιατί αλλιώς πώς θα νιώσεις το μεγαλείο των λόγων που διαβάζεις…

    Φαντάσου να ήσουν με αυτή την κοπέλα και να μπορούσες να την κάνεις να χαμογελάει συνέχεια, σκέφτομαι και καταλαβαίνω πως, αφού έχουν αρχίσει να μπαίνουν τέτοιες ιδέες στο μυαλό μου, έχω μπλέξει πολύ άσχημα και το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω για να μην πληγωθώ άσχημα είναι να σηκωθώ και να φύγω την ίδια στιγμή, να, όπως έφυγα προχθές από την ταράτσα του κτιρίου, δε θα ΄ναι δύσκολο, χρειάζεται απλώς να κουνήσω τα πόδια και τη μέση μου, να ανασηκωθώ από αυτή την καρέκλα και να βρω μια δικαιολογία, ή να μη βρω καμία δικαιολογία, αυτό θα είναι ακόμα καλύτερο, να την αφήσω ξαφνικά μόνη εδώ, τότε δε θα μου ξαναμιλήσει ποτέ στα σίγουρα και θα γλιτώσω, τότε θα μείνει μόνη εδώ με την πληγή της και ίσως να βρεθεί κάποιος άλλος να την αγκαλιάσει, που να μην είναι καθοίκι σαν τον Βαλή, δυο βηματάκια δεξιά ή αριστερά και σηκώθηκα, δεν μπορεί να είναι τόσο δύσκολο, τώρα πρέπει να το κάνω, όσο έχω ακόμα καιρό, πριν θολώσει εντελώς η κρίση μου και της δείξω πώς νιώθω και κάνω κάποια βλακεία που θα τη μετανιώσω, γιατί δεν έχω καμία πιθανότητα μαζί της, καμία απολύτως, δυο βηματάκια μόνο, σαν μωρό που μαθαίνει να περπατάει, δυο βηματάκια κι έφυγα για να γλιτώσω.
    Αλλά δεν θέλω να φύγω.

  Η φωτιά σε μια τράπεζα αποτελεί το καθοριστικό σημείο στη σχέση των δύο παιδιών. Αποτελεί το κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να αποφασίσουν τι είδους ενήλικες θέλουν να γίνουν, τι ονειρεύονται για το μέλλον τους, τι επιθυμούν για τη ζωή τους.

  Μια τρυφερή ιστορία αγάπης δύο νέων με φόντο ένα τραγικό γεγονός. Απόλυτα προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα τόσο σε πολιτικό επίπεδο (με τις τοποθετήσεις των ηρώων του βιβλίου σε πολιτικές ιδεολογίες, τη δράση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, την κοινωνική ενσυναίσθηση και την ατομική ευθύνη), σε οικονομικό (με την κρίση να κάνει ακόμα πιο εμφανή τον διαφορετικό τρόπο ζωής αναλόγως του εισοδήματος) όσο και σε κοινωνικό (τα πλαίσια των οικογενειών των ηρώων και το σύστημα αξιών που τις διέπει).

  Η Άννα και ο Θωμάς είναι δύο έφηβοι με πολύ ισχυρές προσωπικότητες και κατασταλαγμένες ιδέες (ίσως η Άννα είναι η πιο λογική και φυσιολογική ηρωίδα μυθιστορήματος από όσα έχω διαβάσει). Απόλυτα ερωτεύσιμοι και οι δύο, καθένας για τα δικά του χαρακτηριστικά, που όμως συμπίπτουν όσον αφορά την ακεραιότητα, τη δύναμη ψυχής, τη δοτικότητα, την αλήθεια. Χαρακτήρες που αρνούνται να μπουν σε κουτάκια που άλλοι ετοίμασαν και προσάρμοσαν γι’ αυτούς. Μάχιμες ψυχές που μέσα από ανυπέρβλητα εμπόδια, μέσα από την πίστη τους για ό,τι θεωρούν δίκαιο και σωστό, καταφέρνουν να βρουν την αγάπη.

  Αν αξίζει να διαβαστεί; Σίγουρα ναι. Γιατί θα βρείτε και στους δύο ήρωες στοιχεία του εαυτού σας, θα θυμηθείτε τα πρώτα αχνά και αθώα (ή και όχι) σκιρτήματα της καρδιάς σας για έρωτες που αρκούνται σε βλέμματα, τραγούδια και μια ταράτσα για να κάθεσαι δίπλα δίπλα και να νομίζεις ότι ο κόσμος σου ανήκει.
  Αξίζει γιατί αποκλείεται να μην ταυτιστείτε με τις περιγραφές του συγγραφέα για το λύκειο και θα διαπιστώσετε πως οι συμμαθητές των ηρώων θυμίζουν τους δικούς σας.
  Αξίζει γιατί θα βρεθείτε αντιμέτωποι με αλήθειες που ενοχλούν και αλήθειες που ίσως τελικά ανήκουν σε γκρίζες ζώνες στη συνείδηση του καθενός, αλλά μόλις τις διαβάσετε θα το διαπιστώσετε πως πρέπει να αναθεωρήσετε μερικά πραγματάκια στο μυαλό σας.

  Συγκινήθηκα, έκλαψα (πολύ), χαμογέλασα, νοστάλγησα, σκέφτηκα. Και δυσφόρησα, όπως κάθε φορά που διαβάζω βιβλίο του συγγραφέα, που δεν έχει κι άλλο… Λάτρεψα, όπως πάντα, την αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου. Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης κατάφερε να μπει στην καρδιά μου με τις υπέροχες ιστορίες του, κατάφερε να ομορφύνει τη ζωή μου και τον ευχαριστώ βαθύτατα γι’ αυτό.

  Περίληψη: H Άννα και ο Θωμάς μοιάζουν εξωγήινοι ο ένας στον άλλον. Ναι, είναι συμμαθητές στη Β΄ Λυκείου, αλλά οι πολιτικές τους απόψεις, οι οικογένειες, οι φίλοι τους, ανήκουν σε άλλους πλανήτες – σε πλανήτες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
  Γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ερωτευτούν τρελά. Καμία απολύτως. Η Άννα και ο Θωμάς; Αποκλείεται. Σωστά;
  Κι αν ερωτευτούν τρελά, τι θα κάνουν όταν η πραγματικότητα –με τη μορφή της φωτιάς σε μια τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας που θα αφήσει νεκρούς πίσω της– κάνει τον έρωτά τους απολύτως απαγορευμένο;
  Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι απέναντι σε έναν κόσμο που κάνει ότι μπορεί για να τους καταπιεί.
  Αλλά μερικές μάχες αξίζει να τις δώσεις, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

  Στοιχεία βιβλίου

  ΦωτιάΤίτλος: Φωτιά

  Συγγραφέας: Κουτσάκης Πολυχρόνης

  Εκδόσεις: Καστανιώτη

  ISBN: 978-960-03-6989-2

  Σελίδες: 288

  Ημερομηνία έκδοσης: 10/6/2022

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ