Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2020
More

  Γαύδος

  -

  Γαύδος

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η Γαύδος είναι το νοτιότερο νησί της Ευρώπης. Είναι μικρό σε έκταση, μόλις 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Βρίσκεται 32 ναυτικά μίλια μακριά από την Παλιόχωρα των Χανίων, 22 από τη Χώρα Σφακίων και 170 από το Τομπρούκ της Λιβύης.

  Στο νησί διαμένουν λιγότεροι από 50 μόνιμοι κάτοικοι και οι υποδομές για τους τουρίστες της Γαύδου είναι βασικές και λιγοστές. Το καλοκαίρι, ο συνολικός πληθυσμός μπορεί να φτάσει τους 3.500, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κατασκηνωτές. Δεν απαγορεύονται τα αυτοκίνητα, αλλά το νησί δεν διαθέτει πρατήριο βενζίνης.

  ΓαύδοςΤο λιμάνι της Γαύδου είναι η Καραβέ. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι το Καστρί, ενώ το νοτιότερο κατοικημένο χωριό του είναι τα Βατσιανά με τους 23 κατοίκους τους.

  Οι παραλίες Καραβέ, Κόρφος, Λακκούδι, Τρυπητή, Μπο, Φετιφέ, Σαρακίνικο, Αγιάννης, Λαυρακάς, Πύργος και Ποταμός, είναι μερικές από τις εξαιρετικές ακτές του νησιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Discovery Channel είχε ανακηρύξει τον Αγιάννη ως τη δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο!

  Το Καστρί, το Ξενάκι, τα Βατσιανά, η Άμπελος, είναι οι λιγοστοί γραφικοί οικισμοί της Γαύδου.

  Η Γαύδος, μαζί με τη γειτονική Γαυδοπούλα, αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών κατά το μακρινό ταξίδι τους από την Αφρική προς την Ευρώπη και αντίστροφα, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη φώκιας και χελώνας careta careta.

  Πεύκα, κέδρα και σκίνα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα στολίζουν το νησί, ενώ ρείκια, θύμοι και θρούμπια σκορπούν μεθυστικά αρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γαύδος εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νatura 2000, γι’ αυτό και τα μονοπάτια της προσφέρονται για μαγευτικές περιηγήσεις.

  Σήμα κατατεθέν της Γαύδου είναι ο παλιός της φάρος, από όπου θα θαυμάσετε απέραντη θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού. Κατασκευάστηκε το 1880 και ήταν ορατός από απόσταση 40 μιλίων, τη μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο. Πλέον λειτουργεί ως καφετέρια, ενώ το συγκρότημα περιλαμβάνει επίσης μουσείο για την ιστορία του φάρου με αίθουσες φωτογραφιών και παλιό εξοπλισμό.

  Πηγή: https://greece.terrabook.com/

  Προηγούμενο άρθροΧρυσή ή Γαϊδουρονήσι
  Επόμενο άρθροΔιαβάζοντας για… νησιά

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here