Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More

  Η εμμονή – Sophie Hannah

  -

  Η εμμονή

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Η Ναόμι Τζέκινς είναι μια ανεξάρτητη, επιτυχημένη επαγγελματίας.  Τον τελευταίο χρόνο έχει συνάψει δεσμό με τον Ρόμπερτ, έναν παντρεμένο οδηγό φορτηγού. Ερωτευμένη παράφορα μαζί του, δέχεται αδιαμαρτύρητα τις εβδομαδιαίες τους συναντήσεις σε ένα ξενοδοχείο της κακιάς ώρας, δίπλα σε ένα βενζινάδικο.  Κάθε Πέμπτη, 4 με 7 το απόγευμα, ζουν τον παράνομο έρωτά τους.

  Η εμμονήΗ Ναόμι έχει αποκρύψει μερικές πληροφορίες για το άτομό της από τον Ρόμπερτ. Όπως το ότι κερδίζει περισσότερα χρήματα από αυτόν. Όπως το ότι η κολλητή της δεν τον συμπαθεί. Όπως το ότι πριν τρία χρόνια έπεσε θύμα βιασμού… Δε θέλει ο Ρόμπερτ να τη λυπάται για αυτό που της συνέβη.

  Ο βιασμός είναι ένα μυστικό που δεν έχει εξομολογηθεί σε κανέναν. Το αποσιώπησε μη διακινδυνεύοντας να γίνει ο περίγελος, το θύμα, το άτομο που όλοι θα λυπούνται αντί της έξυπνης και πετυχημένης γυναίκας που ήξεραν έως τότε.

  Ήμουν δεμένη στο κρεβάτι, στους πασσάλους με τα βελανίδια, πάνω στη σκηνή. Είχα στρίψει το κεφάλι μου δεξιά, το μάγουλό μου πάνω στο στρώμα. Το δέρμα μου κολλούσε στο πλαστικό κάλυμμα. Δε ένιωθα καθόλου άνετα, αλλά δεν μπορούσα να γυρίσω και να κοιτάξω ευθεία, γιατί τότε θα έβλεπα τον άντρα, θα έβλεπα την έκφραση στο πρόσωπό του. Και που τον άκουγα φριχτό ήταν. Οι άντρες θεατές έτρωγαν καπνιστό σολομό. Μύριζα την εμετική μυρωδιά της ψαρίλας. 

  Η εμμονήΠιστεύει ακράδαντα πως ο Ρόμπερτ την αγαπά και πως θα χωρίσει τη γυναίκα του για να παντρευτούν. Έτσι, όταν μια Πέμπτη δεν εμφανίζεται στο προγραμματισμένο ραντεβού, δεν αμφιβάλει λεπτό: κάτι κακό συνέβη στον Ρόμπερτ.

  Η αστυνομία δε συνερίζεται το φόβο της και έτσι, αποφασίζει να τους μιλήσει για τον βιασμό της, κατηγορώντας τον Ρόμπερτ ως βιαστή. Το ψέμα της, πράγματι, κινητοποιεί την αστυνομία και η ομάδα της Τσάρλι Ζάιλερ αναλαμβάνει να βρει τον Ρόμπερτ. 

  Τι συνέβη στον Ρόμπερτ και εξαφανίστηκε; Γιατί η γυναίκα του δε βοηθά στην έρευνα της αστυνομίας; Βιασμοί σαν της Ναόμι έχουν γίνει κι άλλοι – ποιος εμπλέκεται σε αυτούς; Ποια είναι η αλήθεια τελικά;

  Δύο γυναίκες, η Ναόμι (ερωμένη) και η Τζούλιετ (σύζυγος) διεκδικούν τον Ρόμπερτ ο οποίος είναι εξαφανισμένος και την υπόθεση ουσιαστικά την έχει αναλάβει μια τρίτη γυναίκα, η αστυνόμος Ζάιλερ (μαλλιοτραβήγματα δεν έχουμε, μη χαίρεστε).  Και οι τρεις τους έχουν τα θέματά τους. Ψυχολογικά ράκη για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, κάνουν συνεχώς λάθος επιλογές. Αλλά και όλες οι γυναίκες που υπάρχουν στο βιβλίο (όλες ανεξαιρέτως!), δρουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: σαν να αυτοτιμωρούνται και, για άγνωστο λόγο σε εμάς, υποβιβάζουν τον εαυτό τους και μπλέκουν με τους χειρότερους άντρες.

  Άντρες! Βεβαίως και έχει αρκετούς στο βιβλίο. Με ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχουν όλοι τους… οικτρούς χαρακτήρες. Κάκιστη συμπεριφορά και τη χειρότερη γνώμη για τις γυναίκες (ανάμεσά τους και αυτές που ανέφερα πιο πάνω). Στις αλληλεπιδράσεις λοιπόν μεταξύ τους, διαβάζοντας τα όσα η συγγραφέας σκέφτηκε και έγραψε, απορείς με την ηλιθιότητα των γυναικών να εμπιστευτούν αυτούς τους άντρες. 

  Η εμμονή Ούτε μία γυναίκα δε σηκώνει ανάστημα, δε μας δίνει το ”καλό παράδειγμα” να διεκδικήσει λίγο σεβασμό. Ακόμη και στο θέμα του βιασμού το οποίο θίγεται συχνά πυκνά μιας και αυτό είναι ουσιαστικά το έγκλημα που διερευνάται. Ενώ περιγράφει την ψυχολογική κατάπτωση των θυμάτων και την ανάγκη να ορθοποδήσουν, δε με κάλυψε ως προς αυτό που θα επιθυμούσα ως γυναίκα: την πλήρη εικόνα ενός θύματος που αντιδρά δυναμικά και διεκδικεί την υποδειγματική τιμωρία του βιαστή και δεν αποσιωπά το γεγονός για να μην στιγματιστεί.

  Καλογραμμένο στο σύνολό του αν και προς το τέλος οι γρήγορες εξελίξεις στην υπόθεση μπερδεύουν. Αμείωτο ενδιαφέρον και συνεχείς ανατροπές. Αναπάντεχο αλλά όχι αιφνίδιο τέλος καθώς η συγγραφέας μας προετοιμάζει για αυτό από νωρίς και στερεί από τον αναγνώστη τη ”χαρά” της ανακάλυψης του δολοφόνου.

  Περίληψη: Η εμμονή Πριν από τρία χρόνια κάτι τρομερό συνέβη στη Ναόμι Τζέκινς – τόσο τρομερό που δεν το είπε ποτέ σε κανέναν…
  Τώρα η Ναόμι έχει άλλο ένα μυστικό? Ο Ρόμπερτ, o άντρας που ερωτεύτηκε παράφορα, είναι παντρεμένος. Όταν εκείνος δεν εμφανίζεται στο εβδομαδιαίο ραντεβού τους, η Ναόμι διαισθάνεται ότι κάτι κακό του έχει συμβεί. Δεν καταφέρνει, όμως, να πείσει την αστυνομία για τις ανησυχίες της, καθώς η σύζυγός του επιμένει ότι δεν έχει εξαφανιστεί ο άντρας της.

  Απεγνωσμένη, καταστρώνει ένα παρανοϊκό σχέδιο- θα καταγγείλει τον Ρόμπερτ για βιασμό. Τώρα πλέον η αστυνομία δεν θα ψάχνει για έναν αγνοούμενο αλλά για έναν βιαστή.
  Το ψέμα της θα δημιουργήσει μια απίστευτη αλληλουχία γεγονότων, κρυμμένες αλήθειες θα αποκαλυφθούν και η γραμμή μεταξύ θύματος και θύτη θα γίνει δυσδιάκριτη.
  Πού τελειώνει το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια;

  Στοιχεία βιβλίου: 

  Τίτλος: Η εμμονή

  Συγγραφέας: Sophie Hannah

  Εκδότης: Διόπτρα

  ISBN: 9789606055058

  Αριθμός Σελίδων: 512

  Έτος Έκδοσης: 2018

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here