Τρίτη, Οκτώβριος 15, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Memento Mori (Nα θυμάσαι ότι είσαι θνητός) - Δώρος Αντωνιάδης

  Memento Mori (Nα θυμάσαι ότι είσαι θνητός) – Δώρος Αντωνιάδης

  -

  Memento Mori

  Προσωπική άποψη: Κωνσταντίνα Μόσχου

  Το βιβλίο του Δώρου Αντωνιάδη Memento Mori (εκδόσεων Καστανιώτη), με τον χαρακτηριστικό λατινικό τίτλο που είναι ταυτόχρονα και φιλοσοφικός όρος για την ματαιότητα του υλικού κόσμου, αποτελεί το prequel του πρώτου μυθιστορήματος του συγγραφέα Το μάτι του ταύρου.

  Γοητευτικό να γράφεις, αντί για τη συνέχεια, το παρελθόν ενός ήρωα! Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει επισημάνει πως, ενώ σε ένα σίκουελ μπορείς αν θέλεις να ξεχάσεις το παρελθόν των ηρώων σου, σε ένα πρίκουελ δεν μπορείς να αποφύγεις το μέλλον τους, γιατί το έχεις ήδη γράψει.

  Έτσι, στο Μάτι του ταύρου, ο  κύριος ήρωας Πέτρος Ελευθεριάδης, αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, αλλά αναγκάζεται να αναλάβει μια τελευταία υπόθεση σχετικά με ένα μυστηριώδες έγκλημα, συμβολικά σκηνοθετημένο, με κυρίαρχο τον γρίφο του Βιτρουβιανού Ανθρώπου του ντα Βίντσι. Στο πρόσφατο βιβλίο του Memento mori, ο ίδιος ήρωας εμφανίζεται κατά δύο χρόνια νεότερος, λιγότερο αγχωμένος και με περισσότερο χιούμορ, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση που έχει να επιλύσει θέλει γερά νεύρα.

  Παραμένει όμως το ίδιο ζωντανός χαρακτήρας, άνθρωπος της εποχής του, με αρκετά στιγμιότυπα της προσωπικής του ζωής που τον κάνει αγαπητό και προσιτό στον αναγνώστη.

  14 Φεβρουαρίου λοιπόν, ημέρα των ερωτευμένων, και ο Ελευθεριάδης είναι γεμάτος όρεξη για ζωή, συζητά και αστειεύεται με τον βοηθό του, ψάχνει να βρει πώς θα γιορτάσει αυτήν την περίφημη μέρα με τη γυναίκα του, γενικώς όλα βαίνουν καλώς. Μέχρι τη στιγμή που ο αρχηγός του, ο Αργυρός, του αναθέτει άμεσα την υπόθεση του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σέργου, ο οποίος έχει λάβει ένα μυστηριώδες μέιλ από τον ίδιο τον αστυνόμο.

  Ποιος χρησιμοποιεί το όνομά του και γιατί, τι ακριβώς σημαίνουν τα επτά γράμματα της απεικονιζόμενης κρεμάλας, ποιος θα θανατωθεί και με ποιον τρόπο, πού βρίσκεται ο γιος του μπασκετμπολίστα και γιατί δεν απαντά στα τηλέφωνα, όλα στήνονται σιγά σιγά από τον ίδιο τον εγκληματία, σε ένα κουβάρι που ζητά τη λύση του.  

  Φεύγουμε από το γραφείο του Αργυρού μισή ώρα  μετά τις αυστηρές οδηγίες του για προσοχή στους χειρισμούς της υπόθεσης, μιας και ο Σέργος έχει σχέσεις με «υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια» όπως χαρακτηριστικά είπε. Μου έκανε ξεκάθαρο πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο με θέλει στην υπόθεση. Μας είπε να συνεργαστούμε σε ό,τι χρειαστεί με τον Καλπάκη. Τον ρώτησα, «σε ό,τι χρειαστούμε εμείς αυτόν ή αυτός εμάς;» Με έβρισε κι έφυγα.

  Το Memento Mori είναι μια αστυνομική περιπέτεια, γεμάτη με μαθηματικούς γρίφους και σασπένς, κοφτές προτάσεις, ασθματική γραφή, και σελίδες που κρύβουν εκπλήξεις, εξαιτίας των οποίων κινδυνεύουν να ανατραπούν όσα έχει χτίσει ο αστυνόμος. Από τη μια η υγιής και φυσιολογική οικογενειακή ζωή του, και από την άλλη ένας αδυσώπητος εχθρός με έξυπνο νου. Ποιος θα κερδίσει θα φανεί στο τέλος.

  Εύρημα του βιβλίου η συχνή αναφορά σε πρώτο πρόσωπο κάποιου που δεν έχει σώας τας φρένας, ώστε να παίζει με τον αναγνώστη που ψάχνει να τον ανακαλύψει. Στα θετικά του στοιχεία, προσθέτω τη ζωντάνια στους διαλόγους και τη σκιαγράφηση χαρακτήρων με ενδιαφέρον, με καλύτερη εκείνη των «καλών» ηρώων με τους οποίους πιο εύκολα ταυτίζεται ο αναγνώστης. 

  Δε θα χαρακτήριζα το βιβλίο σκοτεινό, όπως φαίνεται από το εξώφυλλο και από τον τίτλο του, και παρά το θέμα που πραγματεύεται. Άλλωστε, η σκοτεινιά που αποπνέουν οι πράξεις των κακών χαρακτήρων σβήνεται εξαιτίας της τελικής, αισιόδοξης σκηνής με το παιδί και το σκύλο. 

  Είναι μια καθαρά αστυνομική ιστορία, που μου απέδειξε για άλλη μια φορά πως μπορεί να μην είμαι καλή στα μαθηματικά, αλλά μπορώ να διαβάσω αυτές τις σελίδες με πολύ ενδιαφέρον, για να αναφωνήσω στο τέλος: «Μα, ναι, αυτή είναι η λύση! Είναι προφανής!»

  Περίληψη: Ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού Κωνσταντίνος Σέργος έχει ραντεβού με τον γιο του Αλέξανδρο, αλλά αυτός δεν εμφανίζεται. Λίγη ώρα μετά ο Σέργος λαμβάνει ένα e-mail με μια κρεμάλα –επτά γράμματα και παύλες ανάμεσα–, το παιχνίδι που έπαιζε με τον γιο του όταν ήταν μικρός. Φοβούμενος πως αυτό δεν είναι σύμπτωση και μη βρίσκοντας πουθενά τον γιο του, ο Σέργος επικοινωνεί με την αστυνομία και ζητάει να μιλήσει με τον μόνο άνθρωπο που πιστεύει πως μπορεί να τον βοηθήσει: αυτόν που φαίνεται να έστειλε το e-mail, τον Πέτρο Ελευθεριάδη, αστυνόμο του τμήματος Ανθρωποκτονιών. Ο Ελευθεριάδης προσπαθεί να λύσει τον γρίφο για να εντοπίσει τον γιο του Σέργου, αλλά και για να μάθει ποιος ενέπλεξε τον ίδιο στην υπόθεση. Την ώρα όμως που ο αστυνόμος βρίσκει τον Αλέξανδρο ετοιμοθάνατο στο διαμέρισμά του, ο Σέργος λαμβάνει στον υπολογιστή του ένα νέο e-mail με τέσσερα σκίτσα: ένα κερί που λειώνει, ένα μπουκάλι κρασιού, ένα γαρύφαλλο κι ένα παράξενο κρανίο. Ο Ελευθεριάδης καταλαβαίνει πως η εξαφάνιση του Αλέξανδρου ήταν μόνο η αρχή. 

  Άλλο ένα αστυνομικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους και ήρωα τον Πέτρο Ελευθεριάδη, μια υπόθεση την οποία καλείται να διαλευκάνει δυο χρόνια πριν από τα γεγονότα που τον σημάδεψαν στο μυθιστόρημα Στο μάτι του ταύρου.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Memento mori

  Συγγραφέας: Δώρος Αντωνιάδης

  Εκδόσεις: Καστανιώτης

  ISBN: 978-960-03-6453-8

  Ημ. Κυκλοφορίας: 14/11/2018

  Επεξεργασία εικόνας: M.Liove S. 

  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!
  Προηγούμενο άρθροΟ Διάδοχος – Johanna Lindsey
  Επόμενο άρθροΗ θέση 7Α – Sebastian Fitzek

  Απάντηση