Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η αξία της ανάγνωσης - άρθρο 5- Δημόσιες βιβλιοθήκες

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 5- Δημόσιες βιβλιοθήκες

  -

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 5 – Δημόσιες βιβλιοθήκες

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Στις δημόσιες βιβλιοθήκες δεν βρισκόμαστε σε οποιοδήποτε ψυχρό κτίριο με άψυχα αντικείμενα. Κάθε μία αποτελεί μια μικρή Κιβωτό της γνώσης.

  Η αξία της ανάγνωσηςΌλα τα βιβλία είναι ψυχές που θέλουν να μας μιλήσουν, να μας αφηγηθούν την ιστορία τους όσο ταπεινή κι αν είναι. Εμπεριέχουν ζωές, μνήμες, κόπο, πόνο, χαρά ανθρώπων. Εμείς ως αναγνώστες, καλούμαστε να τους δώσουμε πνοή. Ο Ρισάρ ντε Φουρνιβέλ είπε εύστοχα πως

  “η βιβλιοθήκη είναι ένας κήπος όπου οι άνθρωποι καλούνται να δρέψουν τους καρπούς του”

  Το 331 π.Χ ιδρύθηκε η πλέον ξακουστή, πολυπολιτισμική βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας από το διάδοχο του Μ. Αλεξάνδρου, Πτολεμαίο Α. Εκεί συγκεντρώθηκε η ως τότε μνήμη όλης της υφηλίου κι αξίζει να μνημονεύουμε τον περίφημο βιβλιοθηκάριο, Καλλίμαχο του Κυρηναίου που συνεισέφερε τα μέγιστα σ’ αυτό το σκοπό. Ο ίδιος μάλιστα υπήρξε και λόγιος και προέτρεπε τους συγγραφείς να γράφουν λιτά κι απέριττα, έχοντας κατά νου τα πιο αναγνώσιμα βιβλία της εποχής. 

  Η αξία της ανάγνωσηςΗ συγκέντρωση όμως κάπου της γνώσης, όπως γίνεται και στις βιβλιοθήκες, δεν σημαίνει και γνώση. Η γνώση απαιτεί ενδελεχή μελέτη πολλών πηγών, διασταύρωση των πληροφοριών, προσπάθεια, κριτική ικανότητα, δίψα, θυσία, αγάπη για το διάβασμα. Για να φτάσεις στην κορυφή του πύργου της γνώσης ενός θέματος, χρειάζεται ν’ ανέβεις τα σκαλιά που έβαλαν όλοι όσοι καταπιάστηκαν μ’ αυτό. 

  Οι βιβλιοθήκες και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο κυρίως γιατί η αγορά του βιβλίου προωθεί τα λεγόμενα ‘εμπορικά’ και το ποιοτικό-κλασσικό βιβλίο δεν υπάρχει, τουλάχιστον στις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

  Αποτελούν επίσης χώρους μελέτης μα και ποικίλων δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση και στην επικοινωνία των ανθρώπων μέσω της ανταλλαγής αναγνωστικών εμπειριών. Το κακό όμως είναι πως οι δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, προκειμένου να ‘δείξουν έργο’ οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, ασχολούνται και με πολλές, άσχετες με το βιβλίο δραστηριότητες με αποτέλεσμα να γίνεται συχνά σ’ αυτές, ‘χάβρα ιουδαίων’. 

  Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψε το 1942 και η Χιλιανή Allende,

  “μια βιβλιοθήκη κατοικείται από πνεύματα που βγαίνουν απ’ τις σελίδες των βιβλίων τη νύχτα”!    

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 5 – Δημόσιες βιβλιοθήκες

  Επεξεργασία εικόνας: Ελένη Φυντανή

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here