Πέμπτη, Αύγουστος 22, 2019
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η Πρόβα - Βασιλική Κνήτου

  Η Πρόβα – Βασιλική Κνήτου

  -

  Η Πρόβα

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Το βιβλίο της συγγραφέως Βασιλικής Κνήτου «Η Πρόβα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για ένα  σύγχρονο μυθιστόρημα με ήρωες της διπλανής πόρτας.

  Η ΠρόβαΗ ηρωίδα του βιβλίου, η Ανδρομάχη, είναι μια γυναίκα μέσης ηλικίας, όμορφη αλλά με δύσκολο χαρακτήρα. Έχει επιλέξει να ζει μόνη της στα Χανιά. Εργάζεται ως επιμελήτρια κειμένων, ενώ τραγουδά ερασιτεχνικά σε ένα συγκρότημα.

  Θα συνδεθεί ερωτικά με ένα μέλος του συγκροτήματος, έναν νέο αρκετά χρόνια νεότερό της. Αυτός ο έρωτας θα της δώσει δύναμη, θα της αφαιρέσει χρόνια. Όμως όλα έχουν ένα τέλος. Ένα τέλος που θα το δώσει η ίδια, βλέποντας τον σύντροφό της να ερωτοτροπεί με μια νεαρή γυναίκα μέλος κι αυτή του συγκροτήματος.

  Ήττα, μοναξιά, αγωνία. Σηκώνομαι, αφήνω το πιάτο μισογεμάτο στο νεροχύτη. Ένα ποτήρι νερό. Και τα είχα πάει τόσο καλά σήμερα. Προσπαθώ να αποδιώξω και πάλι τις σκέψεις, να μην τον σκέφτομαι, να μη θυμάμαι. Τι προδοσία κι αυτή της μνήμης; Να επιμένει, να επιστρέφει αυτόκλητη και να σου πετάει κατάμουτρα ό,τι θέλεις να ξεχάσεις, την ώρα που τόσες και τόσες φορές η ίδια αυτή αρνείται να σου αποκαλύψει τα χρήσιμα που έχεις κρυμμένα στα κουτάκια της.

  Αυτό το τέλος θα φέρει στην Ανδρομάχη πόνο αλλά και ερωτήματα που ζητούν απεγνωσμένα απαντήσεις. Τι ήταν αυτή η σχέση για εκείνη; Ανάγκη, αληθινή αγάπη, φυγή από τη μοναξιά;

  Εγώ τα έμπλεξα τα πράγματα. Εγώ παρασύρθηκα κι άρχισα να φαντάζομαι άλλα αντ΄ άλλων. Εκείνος ήταν πάντα αυτό που βλέπεις. Δεν παρέστησε ποτέ τίποτα το διαφορετικό. Δεν υποσχέθηκε, δεν μίλησε καν. Κι όλα τα κενά του λόγου του τα συμπλήρωνα εγώ μοναχή μου.

  Ύστερα έρχεται μια πρόβα του συγκροτήματος. Αυτή η πρόβα αλλάζει το σκηνικό και φέρνει αλλαγές κι ανατροπές για όλους τους ήρωες.

  Ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει στα Χανιά. Πλημμυρισμένο από μουσική, χρώματα και μυρωδιές καλοκαιριού. Ένα μυθιστόρημα που στις σελίδες του κρύβει αλήθειες γλυκόπικρες και δίνει τροφή για σκέψη.

  Περίληψη: Η Ανδρομάχη ζει στα Χανιά. Χαρακτήρας μάλλον δύσκολος, χωρίς πολλούς φίλους, συμμετέχει ως τραγουδίστρια σε ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα. Πρόβα στην πρόβα, διαμορφώνεται και η σχέση της με τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ. Άνθρωποι σε διαφορετικές φάσεις ζωής, ασύμβατοι μεταξύ τους, που όμως υποχρεώνονται να συνυπάρξουν.

  Η Ανδρομάχη συνδέεται ερωτικά με ένα από τα μέλη του συγκροτήματος, τον Αντώνη. Η σχέση τους ξεκινάει ως ένα καθαρά σεξουαλικό παιχνίδι, στην πορεία όμως οδηγεί την ηρωίδα να αναθεωρήσει διάφορες στερεοτυπικές αντιλήψεις, από αυτές που οι περισσότερες γυναίκες «εκπαιδεύονται» να υιοθετούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αντιλήψεις που σχετίζονται με την ηλικία, την ομορφιά, τη σεξουαλικότητα και την έκφραση του πόθου.

  Ένα μυθιστόρημα για τη φιλία και τον έρωτα, όπου αναδεικνύονται οι αντιφάσεις μιας κοινωνίας που δεν έχει ακόμα απαλλαχθεί από τα ταμπού.

  Η ΠρόβαΣτοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Η Πρόβα

  Συγγραφέας: Βασιλική Κνήτου

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Σελίδες: 232

  ISBN: 978-960-04-4800-9

  Έτος Έκδοσης: 2017

  Επεξεργασία εικόνας: Μαρία Μακροβασίλη 

  Avatar
  Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών
  Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που αγαπάμε τις λέξεις σε όποια τους μορφή κι αν τυπώνονται: άρθρα, ειδήσεις, λογοτεχνία, ποίηση και δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Σας ενημερώνουμε για δραστηριότητες παλιές και καινούριες. Ελάτε μαζί μας να παίξουμε με τα λόγια που γράφονται!

  Απάντηση