Το νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Γουβέλη, με τίτλο «Η Σκλάβα», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο και την ψυχή, εξερευνώντας τη διχόνοια, την καταστροφή και την αλήθεια που ξεπηδά μέσα από τα ανθρώπινα πάθη.
Προσωπική άποψη: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη
Η ιστορία δύο αδερφών υφαίνεται στη Θεσσαλία της Τουρκοκρατίας. Πόσο τελικά μας καθορίζει η μοίρα; Μπορεί ο έρωτας δύο νέων να ξεπεράσει τις δυσκολίες των καιρών;
Η αφήγηση ξεκινά με την εξομολόγηση της Κόνη, η οποία αναδεικνύει την απάνθρωπη συμπεριφορά του πατέρα της προς τις κόρες του και τη λυσσαλέα μάχη της μητέρας τους, Λιουνίτσας, για να τις σώσει. Οι δίδυμες Κόνη και Πεισώ μεγαλώνουν μέσα στην αγωνία, παλεύοντας με τους φόβους τους και το μεγάλο μυστικό που βαραίνει την οικογένειά τους.
Η συνάντησή τους με τον Ρήγα Βελεστινλή φέρνει μια αχτίδα ελπίδας στις ζωές τους, αλλά οι δρόμοι τους χωρίζουν και ξανασυναντιούνται χρόνια αργότερα, υπό δύσκολες συνθήκες.
Με φόντο το προεπαναστατικό Βελεστίνο, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει με μια υπέροχα λυρική γραφή σε μια διαδρομή έρωτα και πολέμου δίχως τέλος. Στα χρόνια του Ρήγα Βελεστινλή, τότε που σύμφωνα με έναν θρύλο, η ομορφιά μίας γυναίκας έσπειρε τον όλεθρο ανάμεσα σε δύο αδέρφια…
Η πλοκή εκτυλίσσεται μεταξύ Βελεστίνου, Ζαγοράς, Αμπελακίων και Βιέννης, όπου τα πάθη και οι έχθρες φουντώνουν. Οι δύο αδελφές βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιλογές και τα λάθη τους, σε ένα σκηνικό γεμάτο εντάσεις και ανατροπές. Η Κόνη, με την αντιφατική της φύση, προσπαθεί να βρει τη δική της λύτρωση, ενώ η εξομολόγησή της ανατρέπει τις γνωστές ιστορίες για τη διχόνοια που έσπειραν ανάμεσα σε δύο αγαπημένα αδέλφια.
Μια νύχτα πετάχτηκα απ’ τον ύπνο μου αλαφιασμένη σαν κάποιο τέρας της κόλασης να παραμόνευε πάνω από το κεφάλι μου. Και δεν λάθευα. Τέρας ήταν. Αυτός, Ο πατέρας.
Τα θέματα που αναδύονται μέσα από τις εμπειρίες και τις δοκιμασίες των ηρώων αγγίζουν βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και ψυχοσύνθεσης.
Η κυρία Γουβέλη, με την αριστοτεχνική της πένα, ξεδιπλώνει ζητήματα που παραμένουν πάντοτε ζωντανά και επίκαιρα, όπως η αγάπη, η προδοσία, η πίστη και η αναζήτηση της ελευθερίας. Οι χαρακτήρες της, βαθιά ανθρώπινοι και πολυδιάστατοι, έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που δοκιμάζουν τα όρια της αντοχής και της ηθικής τους.
Διαβάζοντας το βιβλίο «Η σκλάβα», αισθάνθηκα τον πόνο των δύο αδερφών και την κακοποίηση που είχαν υποστεί στα παιδικά τους χρόνια. Θαύμασα το σθένος της μητέρας τους, την αγωνία για το μέλλον των παιδιών της. Επίσης αναρωτήθηκα πόσο εύκολα μπορούν να μαλώσουν και να απομακρυνθούν τα αδέρφια μεταξύ τους.
Προτείνω το «Η Σκλάβα» διότι αγγίζει βαθιά θέματα όπως η συγχώρεση, η εκδίκηση και οι συνέπειες των ανθρώπινων πράξεων. Συνδυάζει με μαεστρία την ιστορική αλήθεια με τη μυθοπλασία.
Περίληψη: Κάποτε στη σκλαβωμένη Θεσσαλία, μια χήρα όμορφη κι αμαρτωλή έσπειρε τη διχόνοια και την καταστροφή ανάμεσα σε δύο αγαπημένα αδέλφια. Έτσι λέει ο θρύλος. Όμως κάποιες φορές η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο συναρπαστική από τον θρύλο. Η εξομολόγηση της χήρας σε τούτη την αφήγηση φέρνει την ανατροπή και η αλήθεια έρχεται στο φως.
Η χήρα και η δίδυμη αδελφή της μεγάλωσαν στο προεπαναστατικό Βελεστίνο μέσα στην αγωνία και στον φόβο. Κι όχι μόνο για τους Τούρκους. Πίσω από την πόρτα του φτωχικού τους στη χριστιανική πλευρά του χωριού, κρύβεται ένα επώδυνο μυστικό. Η γνωριμία τους με ένα συνομήλικό τους αγόρι θα ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας στη σκοτεινιά της ζωής τους. Το όνομά του, Ρήγας Βελεστινλής.
Οι δρόμοι των κοριτσιών χωρίζουν για να συναντηθούν χρόνια μετά, με τη μοίρα να υφαίνει όλο κακία και πονηριά τις συνθήκες της επανένωσής τους. Βελεστίνο, Ζαγορά, Αμπελάκια, Βιέννη, πάθη, έχθρες, ιδανικά μπλέκουν με τον έρωτα και το γινάτι. Λίγο πριν ξημερώσει η βαθιά νύχτα της οθωμανικής σκλαβιάς, το αρματολίκι του καπετάν Ζάγρα γίνεται ο τόπος της αδυσώπητης σύγκρουσης. Προσκυνημένοι κι ανδρειωμένοι, αθώοι και ένοχοι συναντούν το πεπρωμένο τους.
Έχει πολλά παράθυρα το παρελθόν, κι ανάλογα από ποιο το κοιτάς, άλλα βλέπεις.
Στοιχεία Βιβλίου
Τίτλος: Η σκλάβα
Συγγραφέας: Γιώτα Γούβελη
Εκδόσεις: Διόπτρα
ΙSBN: 978-960-653-777-6
Σελίδες: 472
Ημ. Έκδοσης: 2024
Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα
Δημιουργία κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη