Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΕλληνική ΛογοτεχνίαΙαχές και ψίθυροι - Βαγγέλης Ντελής

  Ιαχές και ψίθυροι – Βαγγέλης Ντελής

  -

  Το μυθιστόρημα του φιλόλογου και συγγραφέα Βαγγέλη Ντελή «Ιαχές και ψίθυροι» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γράφημα. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Ο συγγραφέας, με καταγωγή από την Καρδίτσα, φωτίζει γεγονότα της περιοχής των Αγράφων που έλαβαν χώρα την περίοδο 1941-1943 μεταξύ Ελλήνων, Ιταλών και Γερμανών. Μυθοπλασία και πραγματικότητα εναρμονίζονται και δημιουργούν ένα δυνατό, χορταστικό μυθιστόρημα εξακοσίων πενήντα πέντε σελίδων, όπου η φρίκη του πολέμου και τα εγκλήματα των Ναζί εναλλάσσονται με τον έρωτα, την ανθρωπιά και την ελπίδα.

  Τα τελεσίγραφα των Γερμανών για παράδοση των ιταλικών δυνάμεων είχαν πια λήξει. Οργανωμένες επιθέσεις γίνονταν σ’ ολόκληρη τη χώρα, όπου οι Ιταλοί δεν είχαν παραδοθεί και μια νέα τάξη πραγμάτων παγιωνόταν με τους Γερμανούς κυρίαρχους σε όσες περιοχές βρίσκονταν ως τις 9 Σεπτεμβρίου σε ιταλική διοίκηση.

  Ο συγγραφέας δεν μένει μόνο στην εξιστόρηση γεγονότων, αλλά μέσα από τους ήρωές του αναφέρεται στον παραλογισμό του πολέμου, στην κατάχρηση της εξουσίας, στη δύναμη του χρήματος. Για την εξουσία και το χρήμα αφανίστηκαν ολόκληρες πόλεις, αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

  Πάντα αναρωτιόταν ο Δημήτρης πώς θα ήταν, αν δεν ήταν έτσι ο κόσμος. Αν όλοι οι άνθρωποι κοίταζαν και λίγο δίπλα τους, αν ξέφευγαν από το δικό τους συμφέρον, πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας τότε.

  Ένα μυθιστόρημα που δεν του λείπει τίποτα. Ο συγγραφέας, με την ιδιότητα του φιλολόγου, προσφέρει στους αναγνώστες του πληθώρα ιστορικών στοιχείων, χωρίς να απουσιάζουν όμως από το βιβλίο του ο έρωτας, η ένταση, η περιπέτεια και τα κοινωνικά μηνύματα.

  Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που απαιτεί αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί η ανάγνωσή του, λόγω του όγκου του αλλά και των πολλών πληροφοριών που καλείται ο αναγνώστης να διαχειριστεί. Φτάνοντας όμως στην τελευταία σελίδα, σίγουρα θα αποζημιωθεί.

  Περίληψη: Η αγάπη μπορεί να ριζώσει ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές, ακόμη και στο άνυδρο χώμα του πολέμου. Η ιστορία τριών ανθρώπων, της Αμαλίας, του Σάντρο και του Τάσου, που γνωρίστηκαν κι ένιωσαν τον έρωτα μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Ένα έγκλημα πολέμου θα τους αγγίξει σκληρά. Η προσπάθεια να κρυφτεί ένας μεγάλος θησαυρός θα τους χωρίσει. Παράξενες συγκυρίες θα τους ενώσουν ξανά. Μα η τύχη θα αφήσει μόνο ένα μονοπάτι, που θα το περάσει ο τελευταίος επιζών. Και χρόνια μετά μια αναζήτηση θα αποκαλύψει όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά, που είχαν γίνει αιτία για χιλιάδες νεκρούς. Θα σπάσει κώδικες άρτια καταρτισμένους. Θα αποκαλύψει όμως και μια ταυτότητα άγνωστη μέχρι τώρα, ενώ το παιχνίδι πολιτικής κυριαρχίας στον κόσμο μας συνεχίζεται με τις ίδιες ολέθριες συνέπειες. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν.

  Αρκεί όμως το μίσος να νικήσει την αγάπη;

  Το κυνήγι του κέρδους να νικήσει τους αδιάφθορους ανθρώπους;

  Η επιδίωξη της κατάκτησης θα νικήσει τους τιμητές του καλού;

  Οι απαντήσεις βρίσκονται στο μυθιστόρημα αυτό, που έχει ως βάση του αληθινά ιστορικά στοιχεία, παραλειπόμενα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, μια άγνωστη πτυχή του, που γι’ αυτήν μέχρι λίγα χρόνια μιλούσαν όλοι οι κάτοικοι των Αγράφων.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ιαχές και ψίθυροι - Βαγγέλης Ντελής Τίτλος: Ιαχές και ψίθυροι

  Συγγραφέας: Βαγγέλης Ντελής

  Εκδόσεις: Γράφημα 

  ISBN: 978-618-5494-92-6

  Σελίδες: 658

  Ημερομηνία έκδοσης: Απρίλιος 2022

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ