Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
More
  ΑρχικήΠαιδική ΛογοτεχνίαΗλικίες 10-12Ο αστερισμός της Ενριέτας - Ιλιάδα Καλαμαρά

  Ο αστερισμός της Ενριέτας – Ιλιάδα Καλαμαρά

  -

  «Ο αστερισμός της Ενριέτας» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε και εικονογράφησε η Ιλιάδα Καλαμαρά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί τόσο από παιδιά όσο κι από ενήλικες, με μεγάλο ενδιαφέρον.

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πολλά τα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο. Απώλεια, προσφυγικό, εκφοβισμός και βία. Ένα κείμενο γραμμένο με τρυφερότητα και λυρισμό. Όλη η εικονογράφηση του βιβλίου στις αποχρώσεις του μπλε. 

  Ηρωίδα της συγγραφέως ένα κορίτσι, η Ενριέτα, που ζει σε ένα απομακρυσμένο νησί με τη γιαγιά της. Ο πατέρας της ήταν καπετάνιος. Τον έχασε όμως σε ένα ναυάγιο. Πλήρωμα και πλοίο δεν βρέθηκαν και εκείνη ελπίζει πως κάποια στιγμή ο πατέρας της θα έρθει και πάλι στο νησί.

  Η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε, αφού ποτέ δεν πείστηκε ότι ο σύζυγός της ζει και θα επιστρέψει. Ο αδελφός της υπερασπίζεται την πράξη της μητέρας του, σε αντίθεση με την Ενριέτα, που δεν μπορεί να την αποδεχτεί.

  Είχε καταφέρει να μείνει με τη γιαγιά της στο νησί. Μετά το καλοκαίρι όμως όλα θα αλλάξουν. Έπρεπε να πάει στην πρωτεύουσα για να ζήσει μαζί τους. Επέμεναν να παρακολουθήσει μαθήματα σε ιδιωτικό σχολείο και δεν το συζητούσαν καν. Δεν ήθελε ούτε να το σκέφτεται. Εκείνη ήθελε να μείνει στο νησί της. 

  Η Ενριέτα, εκτός από τη γιαγιά της, έχει κι έναν φίλο στο νησί, τον Τζαμάλ. Ήρθε μόνος του στο νησί της, όταν στη χώρα του ξέσπασε πόλεμος. Δεν ξέρει αν οι δικοί του ζουν, αλλά ούτε και πού βρίσκονται. 

  Η Ενριέτα του λέει ότι οι φάλαινες θα φέρουν πίσω στο νησί τον πατέρα της αλλά και τους δικούς του. 

  Έφτασε στην προκυμαία και περπάτησε μέχρι την άκρη της. Ένα κορίτσι μόνο του και μπροστά του ο απέραντος ωκεανός. Το μυαλό της ξαναγύρισε εκεί που είχε μείνει στο όνειρο. Οι φάλαινες όμως ήταν κάπου τριγύρω, το ένιωσε. Πρέπει να τις καλέσω, σκέφτηκε. 

  Ένα βιβλίο πανέμορφο, τόσο σε κείμενο όσο και σε εικόνες. Οι τελευταίες θα μπορούσαν να είναι έργα τέχνης σε κάποιο μουσείο ή πινακοθήκη. Ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, κατακλύζεται από έντονα συναισθήματα. Η συγγραφέας δεν δίνει στην ιστορία της ένα ξεκάθαρο τέλος. Αφήνει τους αναγνώστες της να δώσουν στους ήρωές της το τέλος που επιθυμούν. Και αυτό έχει μια γοητεία. 

  Πρόκειται για ένα βιβλίο που εντυπώνεται στον αναγνώστη. Εύχομαι και τα επόμενα βιβλία της συγγραφέως να είναι εξίσου αξιοπρόσεκτα. 

  Περίληψη: Η Ενριέτα ζει με τη γιαγιά της σε ένα απομακρυσμένο νησί. Με το βλέμμα της μια στη θάλασσα και μια στον ουρανό αναζητά το τραγούδι των φαλαινών. Η θάλασσα  πριν απ’ όλα θα της φέρει μια δυνατή φιλία. Μία ιστορία για την απώλεια, την αβεβαιότητα, τη βία, τη μετανάστευση, μα πάνω απ’ όλα για τη δύναμη της ψυχής και της φιλίας.

  Στοιχεία βιβλίου

  Ο αστερισμός της Ενριέτας - Ιλιάδα Καλαμαρά Τίτλος: Ο αστερισμός της Ενριέτας

  Συγγραφέας/Εικονογράφος: Ιλιάδα Καλαμαρά

  Εκδόσεις: Υδροπλάνο

  ISBN: 9786182070109

  Σελίδες: 64

  Ημερομηνία έκδοσης: Αύγουστος 2023

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επιμέλεια κεντρικής εικόνας: Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

  Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ