Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Καππαδοκία – Η χώρα των όμορφων αλόγων

  Καππαδοκία – Η χώρα των όμορφων αλόγων

  -

  Σειρά έχει η επίσκεψή μας στην Καππαδοκία. Η χώρα με τα όμορφα άλογα, όπως έλεγαν οι Πέρσες. Είναι ένας τόπος μαγικός, σχεδόν βγαλμένος από μεσαιωνικά παραμύθια με νεράιδες και ηρωικούς πολεμιστές.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Από την περιοχή πέρασαν ανά τους αιώνες διάφοροι λαοί, όπως Σελτζούκοι, Χετταίοι, Οθωμανοί, αλλά η Ελληνοκαππαδοκική περίοδος θεωρείται η πιο μακρά, αφού ξεκίνησε με την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα ολοκληρώθηκε ο εξελληνισμός της περιοχής, με τον χριστιανισμό να είναι παντού έκδηλος μέσα από τα διάφορα ελληνοχριστιανικά κέντρα που δημιουργήθηκαν, όπως η Καισάρεια.

  Εδώ διακρίθηκαν μεγάλοι πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσσης, αλλά και θρυλικοί ήρωες όπως ο Διγενής Ακρίτας, ο οποίος πάλεψε με τον Χάρο στα θρυλικά Μαρμαρένια Αλώνια. Το ελληνικό στοιχείο παραμένει ζωντανό μέχρι σήμερα παρά τις αλλαγές των πληθυσμών και τον διωγμό των Ελλήνων το 1922, ενώ το εντυπωσιακό, σχεδόν σουρεαλιστικό τοπίο παραμένει αναλλοίωτο έως σήμερα, μεταφέροντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

  Η Καππαδοκία χαρακτηρίζεται από τις υπόγειες πόλεις της. Λέγεται ότι υπήρχαν περίπου 40 υπόγειες πολιτείες, αλλά μόνο έξι σώζονται και είναι ανοιχτές για το κοινό. Η πιο εντυπωσιακή είναι η Ντερινκούγιου, μια υπόγεια πολιτεία που βρίσκεται 60 μέτρα κάτω από τη γη και χωρίζεται σε ορόφους, οι οποίοι μπορούσαν να φιλοξενήσουν περίπου 20.000 άτομα. Στους τρεις ορόφους που είναι ανοιχτοί στο κοινό θα δείτε στάβλους, εκκλησίες, καφενεία, σιταποθήκες, καθώς και τα συστήματα εξαερισμού που ήταν μεταμφιεσμένα σε πηγάδια.

  Το χωριό Γκόρεμε, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την Unesco «μνημείο κληρονομιάς», έχει περίπου 2.500 κατοίκους και αποτελεί ολόκληρο ένα υπαίθριο μουσείο. Οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί από ηφαιστειακή τέφρα δημιουργήθηκαν με τον καιρό από συνδυασμό εκρήξεων και μεγάλων πλημμυρών. Οι κάτοικοι με τη σειρά τους λάξευσαν στον μαλακό βράχο τα σπίτια και τις εκκλησίες τους, των οποίων οι τοιχογραφίες δυστυχώς δεν σώζονται. Πολύ κοντά στο Γκόρεμε, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, βρίσκονται οι Καμινάδες των Νεραϊδών. Πρόκειται για περίτεχνους κωνικούς πυργοειδείς βράχους, ύψους μέχρι και 40 μέτρων, που θυμίζουν καμινάδες μ’ ένα “καπέλο” από βασάλτη στην κορυφή τους.

  Τα χωριά της Καππαδοκίας, όπως το Ουργκούπ, η Άβανος και το Ορταχισάρ, είναι προορισμοί όπου, μαζί με την Καισάρεια, άνθισε το ελληνικό στοιχείο και είναι έντονο ακόμα και σήμερα.

  Καππαδοκία. Στη «Χώρα των αλόγων», μπορεί κάποιος να κάνει μια ημερήσια εκδρομή με άλογα μέχρι την Κοιλάδα των Ρόδων ή μέχρι το χωριό Μπαϊραμχατσιλάρ, όπου υπάρχουν θερμές πηγές σε πισίνες. Αναμφισβήτητα η πιο κορυφαία συγκίνηση είναι η πτήση με αερόστατο θερμού αέρα πάνω από τις μαγικές κοιλάδες. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία να δει κανείς από ψηλά τις κοιλάδες της Καππαδοκίας και τον ουρανό να γεμίζει πολύχρωμα φουσκωτά μπαλόνια.

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.yannatours.gr/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here