Κιλόμπο ο βρόμικος ελεφαντάκος – Δάφνη Βλουμίδη

Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το βιβλίο της συγγραφέως Δάφνης Βλουμίδη, «Κιλόμπο ο βρόμικος ελεφαντάκος», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε εικονογράφηση Άννας Γεωργιάδου. Πρόκειται για ένα παραμύθι για παιδιά ηλικίας 3+.

Το καλοκαίρι του 2015, χιλιάδες πρόσφυγες φτάνουν στη Λέσβο, τρομαγμένοι, κουρασμένοι, μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τις οικογένειές τους.

Η συγγραφέας δηλώνει ότι είναι ένα γράμμα στην εγγονή της που ζει στο εξωτερικό, αλλά τελικά αυτό το γράμμα έγινε βιβλίο. Με ποια αφορμή, όμως, γράφτηκε αυτή η ιστορία ή αυτό το γράμμα, όπως υποστηρίζει η συγγραφέας;

Η συγγραφέας που ζει στο νησί και προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε καταυλισμούς προσφύγων, βρίσκει εγκαταλελειμμένο και βρόμικο ένα λούτρινο ελεφαντάκι.

Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε αυτό το παραμύθι. Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία που μας διδάσκει τη δύναμη της αγάπης και της προσφοράς. Η συγγραφέας αφιερώνει αυτό το παραμύθι σε όλα τα παιδιά, είτε ζουν σε καταυλισμούς είτε σε ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον.

Αποφασίζει να το καθαρίσει και να το στείλει στην εγγονή της στο εξωτερικό, εξηγώντας της πώς έφτασε στα χέρια της αυτό το λούτρινο ζωάκι. 

«Μια φιλόξενη αγκαλιά γεφυρώνει κάθε απόσταση και είναι πολύ λίγα αυτά που τελικά χρειάζεται κάθε πλάσμα για να νιώσει ζεστασιά, αποδοχή και ασφάλεια» διαβάζω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και είναι μια μεγάλη αλήθεια. Δε συμφωνείτε;

Περίληψη: Ο Κιλόμπο είναι ένας ελεφαντάκος που φτάνει στο νησί της Λέσβου από μια χώρα πολύ μακρινή. Βρόμικος και εγκαταλελειμμένος, φαντάζει τόσο ξένος και διαφορετικός. Κι όμως, είναι ίδιος με όλα τα παιδιά του κόσμου, και αυτά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς, και εκείνα που κοιμούνται ήσυχα στο σπίτι τους, μαζί με το λούτρινο ζωάκι τους.

Κιλόμπο Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Κιλόμπο ο βρόμικος ελεφαντάκος

Συγγραφέας: Δάφνη Βλουμίδη

Εικονογράφος: Άννα Γεωργιάδου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

ISBN: 978-618-03-1041-2

Σελίδες: 40

Ημερομηνία Έκδοσης: 11/05/2017

                                              Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here