Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020
More
  Αρχική Άρθρα Συνεργατών Εσείς γνωρίζετε τα Λογοτεχνικά Βραβεία;

  Εσείς γνωρίζετε τα Λογοτεχνικά Βραβεία;

  -

  Εσείς γνωρίζετε τα Λογοτεχνικά Βραβεία;

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Τα λογοτεχνικά βραβεία είναι οι ανώτατες λογοτεχνικές διακρίσεις που αποδίδονται σε συγγραφείς. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει συγγραφέας που δεν έχει ονειρευτεί για τον εαυτό του μια τέτοια διάκριση.

  Βραβείο Pulitzer, Hans Christian Andersen, Nobel, Strega, Booker, Miguel De Cervantes, είναι μερικά από τα πιο γνωστά λογοτεχνικά βραβεία. Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από κάθε λογοτεχνική διάκριση;

  Στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε θα μάθουμε τα πάντα για τα λογοτεχνικά βραβεία, κάνοντας φυσικά αναφορά και στους βραβευμένους συγγραφείς.

  Θα ξεκινήσουμε το αφιέρωμα από τα δικά μας κρατικά λογοτεχνικά βραβεία. Είναι η ανώτερη διάκριση που αποδίδεται από το ελληνικό κράτος σε λογοτέχνες. Κάθε χρόνο βραβεύονται συγγραφείς για τα βιβλία που έχουν εκδώσει κατά το προηγούμενο έτος και έχουν κατατεθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας μέχρι τη 31η Ιανουαρίου του έτους της κρίσης.

  Η πρώτη φορά που απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία στη χώρα μας ήταν το 1939, για βιβλία που είχαν εκδοθεί το 1938 και αφορούσαν την ποίηση, το μυθιστόρημα, το θέατρο και το δοκίμιο –  κριτική.

  Οι λογοτέχνες που βραβεύτηκαν την πρώτη φορά ήταν ο Άγγελος Σικελιανός για την ποίηση, ενώ το βραβείο πεζογραφίας μοιράστηκαν τρεις μεγάλοι συγγραφείς: Μενέλαος Λουντέμης, Κοσμάς Πολίτης και Ειρήνη η Αθηναία. Ο Διονύσιος Ρώμας βραβεύτηκε για το θεατρικό έργο του “Ζακυνθινή Σερενάτα”. Τέλος, για το δοκίμιο βραβεύτηκαν οι Πέτρος Ωρολογάς και Κλέων Παράσχος.

  Κατά τη διάρκεια της Κατοχής δεν είχαμε απονομή βραβείων. Το 1956 είναι η χρονιά που τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία ενεργοποιούνται ξανά. Στο πέρασμα των χρόνων, πολλοί είναι οι λογοτέχνες που έχουν τιμηθεί με το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο. Ανάμεσά τους: Άγγελος Τερζάκης, Αντώνης Σουρούνης, Μένης Κουμανταρέας, Θανάσης Βαλτινός, Ζυράννα Ζατέλη, Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης κ.α.

  Φυσικά, από την πρώτη μεταπολεμική απονομή μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί και άλλες κατηγορίες. Όπως, το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, βραβείο διηγήματος και νουβέλας, βραβείο εικονογράφησης για παιδιά και εφήβους, βραβείο λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους.

  Ένα λογοτεχνικό βραβείο είναι σίγουρα μια σημαντική διάκριση για τους συγγραφείς, μια αναγνώριση της άοκνης προσπάθειάς τους να καταθέσουν στο χαρτί κομμάτια της ψυχής τους.

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here