Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Βιογραφίες Μάνος Χατζιδάκις

  Μάνος Χατζιδάκις

  -

  Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925. Ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκι από τον Μύρθιο Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η μουσική του παιδεία ξεκίνησε σε ηλικία τεσσάρων ετών, κάνοντας μαθήματα πιάνου με δασκάλα την Αλτουνιάν, γνωστή μουσικό της Ξάνθης, ενώ παράλληλα διδάχθηκε βιολί και ακορντεόν. Μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του το 1932, όμως λίγο αργότερα οι γονείς του χωρίζουν και το 1938 ο πατέρας του σκοτώνεται σε αεροπορικό  δυστύχημα.

  Μάνος Χατζιδάκις
  Μάνος Χατζιδάκις

  Το 1945, γνωρίζεται στο πατάρι του Λουμίδη, που βρισκόταν στη γωνία των οδών Αιόλου με Πανεπιστημίου, με τους Νίκο Γκάτσο, Κάρολο Κουν, Νάνο Βαλαωρίτη κ.ά. Μέσα από τις καλλιτεχνικές τους συναντήσεις, έκαναν όνειρα για μια Ελλάδα που ήταν κατεστραμμένη από τον πόλεμο, κοιτώντας με ελπίδα το μέλλον. Τότε ήταν η περίοδος που ξεκίνησε να γράφει μουσικές για το θέατρο και έκανε την πρώτη κινηματογραφική εργασία του με το έργο «Αδούλωτοι Σκλάβοι» σε σκηνοθεσία του Βίωνα Παπαμιχάλη.

  Το 1948, ο Χατζιδάκις έδωσε την ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο  τραγούδι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Το ρεμπέτικο τραγούδι, που εξέφραζε τα λαϊκά στρώματα, ήταν απαγορευμένο και παράνομο, και η ενέργειά του αυτή έδωσε προοπτική στην ελληνική μουσική. Ο Χατζιδάκις, με την ποιότητα που είχε ως άνθρωπος και καλλιτέχνης, έβλεπε το αληθινό και το γνήσιο λαϊκό τραγούδι που δεν ήξεραν τα ωδεία, τα πανεπιστήμια, η αριστοκρατία και η πολιτεία.

  Το 1960, πήρε το Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή». Το 1975, ο Χατζιδάκις θα αναλάβει αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Εθνική Λυρική Σκηνή και διευθυντής στο «Τρίτο πρόγραμμα». Ο Χατζιδάκις είχε ένα όραμα για τη μουσική ζωή στην Ελλάδα και έμεινε στο ραδιόφωνο επτά χρόνια.  

  Το 1985 είναι διευθυντής στο περιοδικό «Τέταρτο», το οποίο καταγράφει τα καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα μέσα από τις πολιτικές τους διαστάσεις. Το 1985 ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» για να φιλοξενεί ποιοτικές προτάσεις της ελληνικής μουσικής.

  Στις 15 Ιουνίου του 1994, ο Μάνος Χατζιδάκις ταξίδεψε στην οδό ονείρων.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.manoshadjidakis.com/

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here