Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 6-10 Τo δέντρο που περπατούσε - Αλεξάνδρα Παυλίδη

  Τo δέντρο που περπατούσε – Αλεξάνδρα Παυλίδη

  -

  Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Παυλίδη συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο της για παιδιά «Το δέντρο που περπατούσε». Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις iWrite. Aπευθύνεται σε ηλικίες 5+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Λυδίας Χατζημάρκου

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Πρόκειται για μια όμορφη και τρυφερή ιστορία, όπου μπλέκονται με τρόπο μαγικό η μυθοπλασία, η μυθολογία και η φύση. Η συγγραφέας μας συστήνει τον ήρωά της, τον Ζαχαρία, που είναι ένα μικρό δέντρο στο δάσος, το πιο κοντό από όλα τα άλλα δέντρα.

  Ένα καλοκαιρινό βράδυ, βλέπει για πρώτη φορά ένα αστέρι και ενθουσιάζεται. Δεν είχε αυτή τη δυνατότητα μέχρι τότε, αφού είναι κοντό, αλλά χάρη στον άνεμο που κουνούσε τα κλαδιά των άλλων δέντρων, μπόρεσε και είδε και εκείνο τον ουρανό και ένα αστέρι.

  Από εκείνο το βράδυ περίμενε τον αέρα να φυσήξει και πάλι για να δει αυτό το μοναδικό και πανέμορφο θέαμα.

  Όμως δεν φύσηξε. Ούτε την επόμενη νύχτα ούτε τη μεθεπόμενη. Ο Ζαχαρίας απογοητεύτηκε. Το τέταρτο βράδυ δεν άντεξε τη θλίψη και άρχισε να κλαίει.

  Και τότε συνέβη κάτι μαγικό… Ο Ζαχαρίας θα γνωρίσει έναν νέο φίλο, έναν βάτραχο, τον Ραούλ. Και θα πάρει μια σημαντική απόφαση. Το βιβλίο της συγγραφέως Αλεξάνδρας Παυλίδη μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος, όπως και ο ήρωάς του ο Ζαχαρίας, αλλά η προσφορά στους αναγνώστες του είναι μεγάλη.

  Τους γνωρίζει τη φύση και τα μυστικά της. Τους παρασύρει στον μαγικό κόσμο της μυθολογίας, ανοίγοντάς τους τον δρόμο να γνωρίσουν πολλές μυθολογικές ιστορίες, όπως αυτή της Μικρής και Μεγάλης Άρκτου που αναφέρει η συγγραφέας.

  Μέσα από τη μυθοπλασία, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να πετύχουν ό,τι επιθυμούν πραγματικά, αρκεί να επιμείνουν και στο τέλος ο στόχος θα επιτευχθεί. Μαθαίνουν επίσης τον σημαντικό ρόλο που παίζει η φιλία στη ζωή.

  Ο Ραούλ πήδηξε από τη χαρά του και βρέθηκε στα κλαδιά του Ζαχαρία. «Θα είμαστε πάντα μαζί!» φώναξε και συνέχισε: «Θα σου πω χιλιάδες ιστορίες!».

  Το βιβλίο περιέχει επίσης πολλές πληροφορίες για τα δέντρα από τον κύριο Κ. Θερμογιάννη, δασολόγο και διαχειριστή του ιστοτόπου “τοβιβλίο.net”.

  Υπάρχουν πολλές ιδέες για δραστηριότητες με αφορμή την ανάγνωση του βιβλίου, προτεινόμενες από την κυρία Αλεξάνδρα Βάρδα, διευθύντρια Νηπιαγωγείου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν το βιβλίο με πολλαπλούς τρόπους.

  Είμαι σίγουρη ότι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες θα απολαύσουν την ανάγνωση του βιβλίου και θα περάσουν πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης μετά την ανάγνωσή του. Αξίζει της προσοχής σας λοιπόν.

  Περίληψη: Ο Ζαχαρίας είναι ένα µικρό δεντράκι σε µια παρέα µε πολλά δέντρα. Ο µεγάλος Μπίφου είναι το δυνατότερο και σοφότερο δέντρο από όλα. Προσέχει και φροντίζει να είναι όλοι ευτυχισµένοι, ακολουθώντας τους κανόνες της γνώσης του. Ο Ζαχαρίας, µεγαλώνοντας, ανακαλύπτει νέα πράγµατα, όπως τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο στον νυχτερινό ουρανό. Με µαγικό τρόπο, αρχίζει να περπατάει και να γνωρίζει καινούργιους τόπους, νέους φίλους και µύθους που δεν γνώριζε.

  Μπορεί ένα δέντρο να περπατήσει; Και αν, πράγµατι, µπορεί, είναι δυνατόν να διαλέξει να ζήσει µακριά από το δάσος, κοντά σε φίλους διαφορετικούς από τον ίδιο; Ανήκουµε, τελικά, εκεί που µας ορίζουν οι άλλοι ή έχουµε την ευκαιρία να αποφασίσουµε; Μια ιστορία για τη µαγεία της ελεύθερης βούλησης και τη δύναµη της ανεξάρτητης επιλογής.

  Τo δέντρο που περπατούσε - Αλεξάνδρα Παυλίδη

  Στοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Το δέντρο που περπατούσε

  Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Παυλίδη

  Εικονογράφος: Λυδία Χατζημάρκου

  Εκδόσεις: iWrite 

  ISBN: 978-960-627-182-3

  Σελίδες: 40

  Ημερομηνία έκδοσης: 19/10/2020

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here