Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Η Ματωμένη Μαρία - Βασίλης Γιαννάκης

  Η Ματωμένη Μαρία – Βασίλης Γιαννάκης

  -

  Η Ματωμένη Μαρία 

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Ο  τίτλος του βιβλίου μου ξύπνησε εφηβικές αναμνήσεις. Καλοκαιρινές νύχτες στο χωριό, στα σκαλοπάτια του δημοτικού σχολείου, παρέα με συνομηλίκους και ιστορίες με φαντάσματα. Μέσα σε αυτές τις ιστορίες συγκαταλέγεται και αυτή της Ματωμένης Μαρίας. Λογικό είναι να σπεύσω να το διαβάσω!

  Ματωμένη ΜαρίαΚαι μεταφέρομαι ευθύς αμέσως στην Πελοπόννησο και σε αληθινά γεγονότα, την πυρκαγιά που έπληξε την Πελοπόννησο πριν μια δεκαετία περίπου.

  Στην Οχυρωτή λοιπόν, ένα χωριό, δυο παρέες μαθητών λυκείου κοντράρονται. Οι αρχηγοί της κάθε παρέας αποκτούν πρόσβαση σε μυστικιστικά βιβλία τα οποία θα τους κάνουν πανίσχυρους. Τα υπόλοιπα μέλη της παρέας ακολουθούν τους αρχηγούς τους και ξεκινάει μια αλυσίδα τελετών για να εδραιωθούν στον χώρο του παραφυσικού και να συμμετέχουν στην τελική μάχη που θα αναδείξει αρχηγό τον έναν από τους δυο τους.

  Ο Σωτήρης και ο Δημήτρης συγκαταλέγονται  στην παρέα του Κυριάκου που έχει στην κατοχή του το βιβλίο Νοστρομορτάλα. Περισσότερο παθιασμένος από τους τρεις είναι ο Κυριάκος. Με το βιβλίο κρυμμένο στο υπόγειο του σπιτιού του, επιδίδεται σε όλες τις τελετές που χρειάζονται για να γίνει ισχυρός. Βοηθός του, εκτός από τους δύο φίλους του, είναι και ένα εξωπραγματικό ον, η Έβελιν, η οποία κάθε βράδυ εμφανίζεται μπροστά του και εκτός από ερωτική σύντροφος είναι και καθοδηγήτριά του.

  Όλα ξεκινούν για την πλάκα. Γι αυτήν την άσβεστη λαχτάρα των νέων να εξερευνήσουν το άγνωστο, να πάρουν τη μοίρα της ζωής τους στα χέρια τους, να κινήσουν τα νήματα, να αποκτήσουν όσα επιθυμούν άκοπα και άμεσα…

  Μόνο που το παιχνίδι τελειώνει και αρχίζουν τα δύσκολα. Κυρίως για τον Σωτήρη ο οποίος είναι ο πιο συνετός της παρέας και αποφασίζει να απομακρυνθεί από το επικίνδυνο παιχνίδι. Κάθε βράδυ βλέπει τον ίδιο εφιάλτη: ξυπνά, πηγαίνει σε καθρέπτη κι εκεί βλέπει τη Ματωμένη Μαρία…

  Κοίταξα μέσα του. Όχι, δεν ήταν το είδωλό μου αυτό που υπήρχε εκεί μέσα. Ήταν σαν να έβλεπα μπροστά μου μια προσομοίωση της κενής ύπαρξης του κόσμου. Ήταν μια νεαρή γυναίκα που φορούσε ένα λευκό νυχτικό, το μόνο ένδυμα που σκέπαζε το εξίσου λευκό δέρμα της. Τα μαλλιά της ήταν κατάμαυρα, μακριά και σπαστά. Οι κόρες των ματιών της ήταν στραμμένες ψηλά, ενώ το κεφάλι της ήταν ελαφρώς υψωμένο. Το βλέμμα της ήταν ενέκφραστο και παγερό. Έμοιαζε σαν νεκρή ενώ… ω. Θεέ μου το γράφω και ανατριχιάζω, δύο ρυάκια αίματος που ξεκινούσαν από το μέτωπό της, συνέχιζαν προς τα μάγουλά της και ενώνονταν στο λαιμό της, συνεχίζοντας προς τα κάτω και βάφοντας κόκκινο το κατάλευκο φόρεμά της. ‘Ηταν εκείνη η στιγμή του απέραντου τρόμου, οι ψίθυροι ενώθηκαν σε μία φωνή που αντήχησε μέσα μου λέγοντας κάτι που με συγκλόνισε: «Είναι η  ματωμένη Μαρία. Εσύ την κατάντησες έτσι».

  Ο εφιάλτης μόνιμος σύντροφός του τα βράδια. Και η ζωή του καταστρέφεται σιγά σιγά… Απομακρύνεται από την κοπέλα που αγαπά, οι σχολικές του επιδόσεις πέφτουν, η ζωή του γίνεται αβάσταχτη. 

  Ματωμένη ΜαρίαΟ καιρός περνά.  Έρχεται το καλοκαίρι και η μεγάλη αναμέτρηση πλησιάζει. Κι ενώ ο Σωτήρης και ο Δημήτρης δεν συμμετέχουν πλέον ενεργά στα… παιχνίδια του Κυριάκου με τη Νοστομορτάλα, συνεχίζουν να είναι φίλοι του και να νοιάζονται γι αυτόν. Τη μεγάλη νύχτα που οι δυο παρέες θα αναμετρηθούν, η Πελοπόννησος καίγεται. Είναι η ιδανικότερη στιγμή για τη μάχη που θα δοθεί μιας και όλοι οι κάτοικοι του χωριού θα απομακρυνθούν και οι έφηβοι έχουν τη διαβεβαίωση από τους ‘’ανώτερους ‘’ πως η Οχυρωτή δε θα κινδυνέψει από την πυρκαγιά.

  Μία νύχτα κόλασης με απρόσμενες εξελίξεις και θανάτους βεβαίως… Με το Κακό να μην κυριαρχήσει στη γη τελικά… ανάμεσα στις δύο φατρίες του Κακού εμφανίζεται και η Ματωμένη Μαρία που γυρεύει το μερίδιό της στην καταστροφή…

  Υπάρχουν επιζώντες. Αυτοί που θα διηγηθούν την ιστορία στον Βασίλη Γιαννάκη που με τη βοήθεια του ημερολογίου του Σωτήρη θα γράψει την ιστορία και έτσι θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε εμείς!

  Οφείλω να παραδεχτώ πως από την πρώτη σελίδα ήμουν βέβαιη πως θα διάβαζα πραγματικά γεγονότα! Ναι! Τόσο εύκολα με ξεγέλασε ο συγγραφέας και σε συνδυασμό με τις δικές μου μνήμες από εκείνα τα χρόνια που ανταλλάσσαμε ιστορίες τρόμου με την παρέα μου και ανατριχιάζαμε από τον φόβο μας, το ίδιο έπαθα και με αυτό το βιβλίο. Η μεγάλη επιτυχία του Βασίλη Γιαννάκη είναι ότι πιστεύεις, είσαι βέβαιος, πως τα γεγονότα συντελέστηκαν πράγματι. Μαέστρος ο συγγραφέας. (Φυσικά και αναζήτησα στο ίντερνετ πληροφορίες για την Οχυρωτή και τον Σωτήρη!) Στην αρχή τουλάχιστον γιατί μετά τα γεγονότα ξεφεύγουν τόσο πολύ της λογικής που παύουν να τρομάζουν (ή μήπως όχι;).

  Ο συγγραφέας έχει χτίσει έναν ολόκληρο δικό του κόσμο και μου άρεσε πολύ αυτό. Οικείες καταστάσεις, γνωστά γεγονότα και μύθοι, εμπλέκονται όμορφα και σε ανεβάζουν στο τρενάκι του τρόμου για ένα γρήγορο, εκφοβιστικό ταξίδι. Ο μύθος της Ματωμένης Μαρίας μου ήταν ήδη γνωστός αλλά με την ανάγνωση του βιβλίου… εμπλούτισα σημαντικά τις γνώσεις μου!   Πάντοτε άκουγα για αποκρυφιστικά βιβλία και τελετές αλλά πρώτη μου φορά διάβασα γι αυτά.  Φόβος, τρόμος ενίοτε, αποστροφή, ρίγη και συγκινήσεις απανωτές αλλά και μερικές υπερβολικές περιγραφές και γεγονότα που κατάφερναν και με ηρεμούσαν πριν ανησυχήσω ότι θα βλέπω κι εγώ εφιάλτες τα βράδια. Περίμενα το βιβλίο να είναι εστιασμένο στον εν λόγω μύθο. Ως προς αυτό απογοητεύτηκα μιας και εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα όνειρα του Σωτήρη. Το τέλος θα το χαρακτήριζα άνετα ως δίκαιο και χωρίς εκπλήξεις. Ο καθένας πήρε ό, τι του άξιζε. Αυτό όμως που πραγματικά λάτρεψα είναι οι τελευταίες σελίδες του με τον Βασίλη Γιαννάκη να δοκιμάζει να καλέσει τη ματωμένη Μαρία.

  Είμαι βέβαιη πως υπάρχουν και πιο τρομακτικά βιβλία. Αλλά για αμύητους στο είδος, όπως εγώ, η Ματωμένη Μαρία είναι το ιδανικό ανάγνωσμα για να γαλουχηθεί κάποιος στη λογοτεχνία τρόμου. Σας το συνιστώ. Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει σε τόπους κοντινούς και οικείους, όπου όμως, ο χρόνος και ο χώρος, μετατρέπονται σε μια πλάνη των αισθήσεων, αφήνοντας τον αναγνώστη να αναρωτιέται αν αυτό που βιώνει είναι η πραγματικότητα ή κάτι άλλο πέρα από την ανθρώπινη λογική.

  * Αναρωτιέστε αν τόλμησα να σταθώ μπροστά στον καθρέπτη και να πω τρεις φορές τη φράση που θα κάνει τη Ματωμένη Μαρία να εμφανιστεί; Χα! Δεν τρελάθηκα ακόμη! Ποτέ δεν ξέρεις πού ξεκινά και πού τελειώνει ένας μύθος. 

  Περίληψη: Δύο παρέες λυκειόπαιδων που αντιπαθούν η μία την άλλη. Δύο σκοτεινά συγγράμματα μαγείας, αποτελούν τα όπλα με τα οποία θα λύσουν τις διαφορές τους. Στην πορεία, ο Σωτήρης θα πάρει την απόφαση να παραιτηθεί από τις ανίερες δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται οι φίλοι του.Αντί όμως να βρει τη γαλήνη που επιζητεί, ο ύπνος του στοιχειώνεται από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη. Στο όνειρό του βλέπει διαρκώς ότι πέφτει θύμα μιας αιματοβαμμένης γυναίκας…

  Ματωμένη ΜαρίαΣτοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Η Ματωμένη Μαρία

  Συγγραφέας: Βασίλης Γιαννάκης

  Εκδόσεις: Όστρια

  Έτος Έκδοσης: 2016

  Σελίδες: 406

  ΙSBN: 960-604-141-7

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here