Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η αξία της ανάγνωσης - άρθρο 3 - Εικόνες

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 3 – Εικόνες

  -

  Η αξία της ανάγνωσης άρθρο 3 – Εικόνες

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Οι εικόνες υπήρξαν για αιώνες, το αντίστοιχο της ανάγνωσης. Είχαν τόση δύναμη γιατί ο περισσότερος κόσμος ήταν αναλφάβητος. Σήμερα όμως ανακτούν την επιρροή τους με τα καινούργια μέσα επικοινωνίας. Γίνονται όλο και πιο επιβλητικές, προπαγανδιστικές εξυπηρετώντας συνήθως, άγνωστα, ενίοτε και σκοτεινά, συμφέροντα. 

  Ο σύγχρονος άνθρωπος, παρόλα τα γνωστικά εφόδιά του, καθίσταται μέσω των εικόνων που τον κατακλύζουν, οκνηρός κι αποφεύγει τη διαδικασία της εκτός των υποχρεώσεων του ανάγνωσης, πόσο μάλλον της δημιουργικής που απαιτεί ενδελεχή ενασχόληση. Η κατάχρηση ειδικά του διαδικτύου απομακρύνει τους νέους απ’ το διάβασμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η κριτική τους ικανότητα, να γίνονται έρμαια του καταναλωτισμού, να εξετάζουν επιδερμικά τα φαινόμενα και να βρίσκει γόνιμο έδαφος η αδίστακτη παγκοσμιοποίηση να ισοπεδώσει τα πάντα. 

  Το αληθινά ‘ωραίο και υψηλό’, το ‘φιλάνθρωπο’ και ‘γενναιόδωρο’ των αρχαίων, χάνονται αν διακοπεί η σχέση μας με τη μαγεία του γραπτού λόγου, κυρίως αν αποκοπούμε απ’ την άρτια δομημένη παγκόσμια κλασσική γραμματεία που κρίθηκε στο παρελθόν από χιλιάδες φωτισμένα μυαλά κι έδωσε ώθηση στον πολιτισμό, συνεπώς και στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

  Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ξαναβρούμε ως αυτόνομες μονάδες, την προσωπική, εσωτερική μας σχέση με το δημιουργικό διάβασμα κι αυτό θα γίνει κατ’ αρχήν, αν συνειδητοποιήσουμε πως η δυνατότητα της ανάγνωσης είναι μια πρόσφατη κατάκτηση των πολλών και θ’ αποτελεί πραγματικά παράνοια η παραγκώνιση της, σαν να χαρίζουν σε κάποιο διψασμένο νερό κι αρνείται να το πιει…  

  Η αξία της ανάγνωσης άρθρο 3 – Εικόνες

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here