Μεσαιωνικό Κάστρο – Αρχαίο Ωδείο Πάτρας. Αφού μάθαμε τα πάντα για το Καρναβάλι της, θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία μας με τα αξιοθέατά της.
Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου
Για αρχή, θα επισκεφτούμε το μεσαιωνικό της κάστρο. Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Παναχαϊκό. Η ίδρυσή του τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αιώνα, επί Ιουστινιανού. Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης, που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.
Η ιστορία του Κάστρου είναι μακραίωνη και στενά συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης. Τον 9ο αιώνα, η Πάτρα δέχεται επίθεση από τους Σλάβους και Σαρακηνούς από στεριά και θάλασσα. Οι εισβολείς ηττώνται και η ήττα τους αποδίδεται στον Πολιούχο Άγιο Ανδρέα. Το 1205, οι Φράγκοι, με αρχηγό τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο, καταλαμβάνουν την πόλη και το Κάστρο. Η Πάτρα δίδεται ως βαρονία στον Γουλιέλμο Αλεμάν και υπάγεται στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας, με έδρα την Ανδραβίδα. Ταυτόχρονα γίνεται έδρα του Λατίνου αρχιεπισκόπου, που σταδιακά αποκτά μεγάλη πολιτική ισχύ.

Το 1408, ο Πάπας παραχωρεί την πόλη έναντι μισθώματος στους Βενετούς για 5 χρόνια.
Το 1428, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος απελευθερώνει το Κάστρο, τα τείχη του οποίου επισκευάζονται και πραγματοποιούνται προσθήκες. Το 1458, η πόλη παραδίδεται στους Τούρκους και σταδιακά το Κάστρο μετατρέπεται σε διοικητικό κέντρο, καθώς η στρατιωτική άμυνα της περιοχής μεταφέρεται στο Κάστρο του Ρίου. Κατά το διάστημα 1687-1715, η Πάτρα γίνεται μία από τις 4 επαρχίες της Δημοκρατίας της Βενετίας, και από το 1715 καταλαμβάνεται εκ νέου από τους Τούρκους, έως το 1828.
Το 1828, ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν απελευθερώνει την περιοχή. Το Κάστρο υφίσταται μεγάλες ζημιές κατά τα Ορλωφικά. Από το 1950 έως το 1975, το Κάστρο ανήκε στον Δήμο Πατρέων και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού – 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.
Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το αρχαίο ωδείο της πόλης.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω Πόλη, δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα. Σήμερα, οι κλίμακές του είναι επενδυμένες με μάρμαρο.
Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά, αλλά όχι όπως το Ηρώδειο, που το θεωρούσε λαμπρότερο.
Στα χρόνια που πέρασαν, το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε. Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σώζονταν τμήματά του στον περίβολο σπιτιών. Το 1889, αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε. Κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο.

Από το 1959 έως το 1963, με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου, έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του – γι’ αυτό του το έργο μάλιστα ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων.
Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.
Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα
Πηγη: http://odysseus.culture.gr/
Υποστηρίξτε το blog μας με μία δωρεά, πατώντας εδώ