Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Ελληνική Λογοτεχνία Μετά την Έλλη - Χρήστος Γκίμτσας

  Μετά την Έλλη – Χρήστος Γκίμτσας

  -

  Μετά την Έλλη. Ένα βιβλίο που μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα, τις δυσκολίες της ζωής και την εκδίκηση.

  Προσωπική άποψη: Ζηλιασκοπούλου Βίκυ

  Ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Αλέξανδρος, η ζωή του οποίου περιγράφεται μέσα στις σελίδες αυτού του πολύ καλογραμμένου βιβλίου. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε μια απομονωμένη περιοχή της Σιβηρίας επί Σοβιετικής Ένωσης και μετά την πτώση της κατάφερε να γίνει ένας σπουδαίος μηχανικός με αξιοθαύμαστη καριέρα και πολλά επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, έχοντας όμως δυστυχώς γνωρίσει και το σκληρό πρόσωπο της ζωής με την απώλεια αγαπημένων του προσώπων.

  Μου άρεσε πολύ το τμήμα του βιβλίου που περιγράφει τα παιδικά χρόνια του Αλέξανδρου και τη ζωή στη Σιβηρία. Δεν δίνει πολλές λεπτομέρειες, αλλά όσα περιγράφει είναι όμορφα δοσμένα, αφού καταφέρνει να μεταφέρει τις δύσκολες συνθήκες τόσο από άποψη καιρού όσο και στην καθημερινότητα του Αλέξανδρου και της οικογένειάς του. Σαν να βλέπω μπροστά στα μάτια μου ένα μικρό αγοράκι να κάθεται μπροστά στο ανοιχτό παράθυρο, να αφήνει τη βροχή να τον μουσκέψει και να ακούει τον αέρα, να ενθουσιάζεται με κάθε καινούργιο πράγμα που αντικρίζουν τα ματάκια του και να μαθαίνει όσα έχουν να του δείξουν ο πατέρας και ο παππούς του… Επίσης να πω ότι παρά το ότι σε αυτό το τμήμα του μυθιστορήματος μιλά για μια οικογένεια Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που πλέον ζουν στη Σοβιετική Ένωση, δεν διέκρινα προσπάθεια να περάσει πολιτικά μηνύματα υπέρ ή κατά οποιασδήποτε πλευράς.

  Θα συνήθιζαν, κυρίως τον παγωμένο αέρα που ερχόταν από τη στέπα και ταξίδευε χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι να φτάσει στη Μαράλ, σφυρίζοντας ανάμεσα στα σπίτια, κουβαλώντας άλλοτε βροχή και άλλοτε χιόνι. Και όλα αυτά μαζί, να απλώνονται στο άγριο τοπίο και να κάνουν –ιδιαίτερα τη νύχτα όταν ο χώρος ερήμωνε– την αίσθηση της μοναξιάς να μεγαλώνει.

  Το τμήμα του βιβλίου που αφορά τη ζωή του Αλέξανδρου στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρώπη) είναι πια ένα σύγχρονο μυθιστόρημα έρωτα και εκδίκησης. Θαύμασα τον τρόπο που κατάφερε ο συγγραφέας και έδεσε την ιστορία του παρελθόντος του Αλέξανδρου με τα όσα τραγικά του συνέβησαν στο παρόν, το πώς μια κίνηση εκδίκησης που έκανε πάνω στον πόνο του στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα του άλλαζε προς το χειρότερο τη ζωή στερώντας του αγαπημένους του ανθρώπους. Μπράβο στον συγγραφέα, πραγματικά ήταν εξαιρετικός ο τρόπος που χειρίστηκε την ιδέα του. Μόνο που θα μπορούσε να παραλείψει κάποιες επαναλήψεις που υπήρχαν περιστασιακά στο κείμενο και επαναλάμβαναν βασικά στοιχεία της ιστορίας.

  Ο Αλέξανδρος έφυγε χωρίς να κουβαλάει κανένα βαρίδι μαζί του, εκτός από την Ερμιόνη που έκλαιγε και τον σταύρωνε καθώς έμπαινε στο αεροπλάνο. Στην Ιταλία κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την ανεπαίσθητη ρωσική προφορά που είχε στο βάθος ο λόγος του. Άλλωστε, πολλοί ήταν αυτοί γύρω του που μιλούσαν με αλλόκοτες προφορές.

  Μπορεί η σύγχρονη ιστορία να μην έχει τη μοναδικότητα που απορρέει από τις περιγραφές της ζωής στη Σιβηρία, αλλά είναι εξίσου καλογραμμένο. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κατατάξω το μυθιστόρημα στα αστυνομικά, νομίζω όχι, πιο πολύ για κοινωνικό μου ταιριάζει, οπότε όσοι θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που αφορά στην αγάπη, την αδικία και την εκδίκηση αλλά έχει και ιστορικά στοιχεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας μέσα, αρπάξτε το και μην το φοβηθείτε καθόλου.

  Περίληψη: Ο ήρωας του βιβλίου, εγγονός πολιτικών προσφύγων, ξεκινά από τα βάθη της Σιβηρίας, εργάζεται ως επιτυχημένος μηχανικός με έδρα το Μιλάνο και έρχεται συχνά στην Αθήνα. Μετά από τραγικά γεγονότα και δολοφονίες αγαπημένων του προσώπων θέτει κάποια στιγμή, ως σκοπό της ζωής του, την απόδοση δικαιοσύνης. Μιας δικαιοσύνης όμως στα δικά του μέτρα που είχε μέσα της την εκδίκηση και τον θάνατο.

  Μετά την ΈλληΣτοιχεία βιβλίου

  Τίτλος: Μετά την Έλλη

  Συγγραφέας: Χρήστος Γκίμτσας

  Εκδόσεις: Κύφαντα

  ISBN: 978-618-84791-1-1

  Σελίδες: 360

  Ημερομηνία Έκδοσης: 2020

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here