Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021
More
  Αρχική Συνεντεύξεις Συνέντευξη - Ηλίας Φέκκας

  Συνέντευξη – Ηλίας Φέκκας

  -

  Συνέντευξη – Ηλίας Φέκκας

  Σήμερα στους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών, φιλοξενούμε τον κ. Ηλία Φέκκα, που θα μας μιλήσει για την πρώτη του εκδοτική προσπάθεια, με τίτλο “Ο Ορέστης (δεν) πρέπει να πεθάνει – Η ανθρωπότητα υπό το φάσμα του αφανισμού“, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

  Συνέντευξη

  Ρωτάει ο Χρήστος Αζαριάδης

  Καλησπέρα, κύριε Φέκκα. Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Σύμφωνα με το βιογραφικό σας σημείωμα, το 2008 αφήσατε την Αθήνα για να μετοικήσετε σε ένα μικρό χωριό στη Φθιώτιδα. Είχατε πει για την επιλογή σας αυτή ότι δεν είναι ότι δουλεύετε λιγότερο, αλλά το κάνετε με περισσότερη ηρεμία. Σήμερα, δεκατρία χρόνια αργότερα, στηρίζετε ακόμη την απόφασή σας; Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

  .Φ.: Καλησπέρα και ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Κύριε Αζαριάδη, για το μόνο που έχω μετανιώσει είναι που δεν πήρα αυτή την απόφαση νωρίτερα. Ξέρετε, αντιλαμβάνομαι τον χρόνο σαν μια κοίτη με καθοδική σπειροειδή μορφή, στην οποία η ζωή μας κυλάει μονότονα εγκαταλελειμμένη στη δύναμη της βαρύτητας. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται να πηδήξουμε έξω απ’ αυτή τη δίνη είναι ελάχιστες. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το μυαλό μου ορισμένες φορές δεν λειτουργεί «κανονικά», γιατί, σε τούτη τουλάχιστον την περίπτωση, αυτή η παρέκκλιση από τον προκαθορισμό υπήρξε ευεργετική. Στη δική μου στρεβλωμένη λογική, το να μένω σ’ ένα μεγάλο σπίτι με αυλή, μέσα στο πράσινο, έχοντας θέα που δεν πληρώνεται με χρήματα, απολαμβάνοντας μια ησυχία που δεν ήξερα ποτέ ότι υπάρχει και συγχρόνως χωρίς να μου λείπουν οι αστικές ανέσεις, είναι το φόντο μιας καθημερινότητας πιο ανθρώπινης από αυτή με την οποία έχουν συμβιβαστεί οι περισσότεροι. Το Κλωνί, το χωριό μου, απέχει δύο λεπτά από τη Σπερχειάδα, πέντε από τη Μακρακώμη και είκοσι πέντε από τη Λαμία.

  Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το μυθιστόρημα; Ποια είναι τα μηνύματα που προσπαθεί το βιβλίο σας να περάσει στον αναγνώστη;

  Συνέντευξη - Ηλίας Φέκκας
  Συνέντευξη – Ηλίας Φέκκας

  Ηλ.Φ.: Με ώθησε η ανάγκη να διαβάσω μια ιστορία που δεν είχε ξαναειπωθεί. Και ο μόνος τρόπος να το κάνω ήταν να τη δημιουργήσω μόνος μου. Από τη στιγμή που εξέδωσα το μυθιστόρημά μου, πρωτίστως με ενδιαφέρει ο αναγνώστης να ψυχαγωγηθεί. Από κει και πέρα, κάποιοι θα εστιάσουν στις φιλοσοφικές προεκτάσεις του, κάποιοι στις πολιτικές, άλλοι στις ανθρωπιστικές, στις ερωτικές, στις θρησκευτικές… Υπάρχουν κλειδιά στο μυθιστόρημά μου, τα οποία ελπίζω ότι δεν τα χαρίζω απλόχερα ούτε τα θάβω τόσο βαθιά ώστε να μην τα δει ποτέ το φως του ήλιου. Η πρόκληση την οποία καλώ τον αναγνώστη να αντιμετωπίσει, είναι η ανακάλυψη αυτών των κλειδιών και το άνοιγμα θυρών που θα τον οδηγήσουν σε ανεξερεύνητα τοπία του νου.

  Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Πηγή; 

  Ηλ.Φ.: Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση. Είμαι σε μια ηλικία που έχω τη δυνατότητα, ως ένα σημείο, να διακρίνω ποιος παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά που κάνει και ποιος όχι. Έχω μάθει να εμπιστεύομαι τους επαγγελματίες που αφήνουν ελάχιστα στην τύχη. Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου Πηγή με έπεισαν ότι είναι άνθρωποι με όραμα, όρεξη και αγάπη για το βιβλίο, πως στοχεύουν στο win-win και όχι στην «αρπαχτή».

  Διαβάζοντας το ”Ο Ορέστης (δεν) πρέπει να πεθάνει”, δεν μπορεί ο αναγνώστης να μην οδηγηθεί συνειρμικά στο αρχαιοελληνικό δράμα. Το επάγγελμά σας θεωρείτε ότι σας επηρέασε στη σύλληψη της ιδέας και τη γραφή του βιβλίου; Παράλληλα, βλέπουμε ότι για τον κεντρικό σας ήρωα, τον Ορέστη, η απόκτηση της γνώσης αποτελεί περισσότερο ανάγκη παρά επιλογή.

  Ηλ.Φ.: Η παρατήρησή σας είναι εξαιρετικά εύστοχη. Το αρχαιοελληνικό δράμα είναι το καθρέφτισμα της μήτρας στην οποία κυοφορήθηκε η ουσία της ανθρώπινης κατάστασης. Καμία άλλη πνευματική παραγωγική διαδικασία δεν προσέγγισε εναργέστερα τα βάθη της ψυχής του ανθρώπου. Αυτός ήταν ο λόγος που τοποθέτησα το κέντρο της ιστορίας στο αρχαιοελληνικό θέατρο των Συρακουσών και φυσικά το επάγγελμά μου διαδραμάτισε καίριο ρόλο σε αυτή την επιλογή. Όσο για τον Ορέστη, είναι ένας άνθρωπος που κατανόησε από πολύ νωρίς -πώς όχι;- το εφήμερο της ύπαρξής μας, αλλά ταυτόχρονα αντιλήφθηκε ότι το να ζει κάποιος 100 χρόνια πνευματικής τυφλότητας δεν διαφέρει σε πολλά από την κατάσταση κάποιου θνησιγενούς βρέφους. Η γνώση είναι δύναμη, λένε οι άλλοι. Εγώ λέω πως η γνώση είναι ζωή, είναι ελευθερία. «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή…» Όταν αναζητάς το πώς, το γιατί, το πότε, το πού, είναι σαν να έχεις ζήσει δεκάδες ζωές, αποκτάς ένα βάθος αιώνων. Κι έτσι, το ταξίδι προς το αναπόφευκτο αποκτά ένα κάποιο νόημα.

  Διαβάστε την άποψη μας για το βιβλίο: Ο Ορέστης (δεν) πρέπει να πεθάνει – Η ανθρωπότητα υπό το φάσμα του αφανισμού

  Ο πρωταγωνιστής του έργου σας είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής νέος, μορφωμένος, με παιδεία και εκπαίδευση και έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Αφήνοντας, ωστόσο, στην άκρη εγωισμούς και προσωπικά παράπονα, δεν διστάζει στιγμή να θυσιαστεί προκειμένου να συνεχίσει ο κόσμος να υφίσταται. Μία μοίρα που δεν την επέλεξε, αλλά την ασπάζεται. Τι συμβολίζει για εσάς ο Ορέστης;

  Ηλ.Φ.: Ο Ορέστης είναι η ενσάρκωση του απρόσβλητου από πάθη ανθρώπου, η προσωποποίηση του καλού. Όμως αυτό είναι αφύσικο. Η ανθρώπινη τελείωση είναι πάντοτε ζητούμενο∙ ποτέ απτή πραγματικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαι ποτέ αυστηρός με τις αδυναμίες των άλλων ούτε έχω τη διάθεση να τους κρίνω. Συνεπώς, για να γεννηθεί ένας άνθρωπος σαν τον Ορέστη, θα πρέπει να γεννηθεί ταυτόχρονα ένα αντίβαρο, μια πίσω όψη, το ατόφιο, αμιγές κακό. Δεν πρέπει, όμως, να αποκαλύψω άλλα…

  Θα συστήνατε στους μαθητές σας να διαβάσουν το βιβλίο σας; Και γιατί;

  Ηλ.Φ.: Ήδη πολλοί από τους μαθητές μου το έχουν διαβάσει, γεγονός που με συγκινεί αφάνταστα. Ο λόγος για τον οποίο θα σύστηνα το βιβλίο μου δεν διαφέρει από τον λόγο για τον οποίο θα τους πρότεινα να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερο. Αυτό το μαγικό αντικείμενο που ονομάζουμε βιβλίο σού δίνει πίσω τον χαμένο σου χρόνο, ψηλώνει την ψυχή σου, πολλαπλασιάζει την ύπαρξή σου. Διαβάζοντας ένα βιβλίο είσαι καταδικασμένος ν’ αναγεννηθείς.

  Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, όσον αφορά στη συγγραφική σας καριέρα;

  Ηλ.Φ.: Φρονώ ότι για μια συγγραφική καριέρα κανείς δεν μπορεί να καταστρώνει σχέδια. Μπορεί μόνο να κάνει όνειρα. Πάντως έχω ήδη ξεκινήσει κάτι καινούργιο και είμαι περίεργος να δω πού θα βγει, αφού ούτε κι εγώ γνωρίζω. Όταν γράφω, νιώθω ότι κάποιος με αντικαθιστά. Η απομόνωση από το γήινο περιβάλλον είναι απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη. Σαν να γυρίζουν τα μάτια προς τα μέσα και να με οδηγούν σε τόπους που μου είναι παντελώς άγνωστοι. Το νέο μου μυθιστόρημα, λοιπόν, θα είναι έτοιμο μόλις εκείνο το αποφασίσει.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

  Ηλ.Φ.: Ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here