Δευτέρα, 6 Μαρτίου, 2023
More
  ΑρχικήΜουσείαΜουσείο Μαστίχας Χίου

  Μουσείο Μαστίχας Χίου

  -

  Όπως είναι γνωστό σε όλους, η μαστίχα είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού. Θα επισκεφτούμε λοιπόν το Μουσείο Μαστίχας Χίου, ένα εντυπωσιακό κτήριο σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον. Βρίσκεται στην περιοχή των Μαστιχοχωρίων, σε μια πλαγιά γεμάτη μαστιχόδεντρα.

  Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Είναι αφιερωμένο στο πολύτιμο προϊόν της Χίου, τη μαστίχα. Το μοναδικό αυτό φυσικό προϊόν έχει καθορίσει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των Μαστιχοχωρίων στη νότια Χίο, καθώς και την παραγωγική και οικονομική ιστορία του νησιού. Η μαστίχα Χίου είναι η αρωματική ρητίνη που παράγεται από το μαστιχόδεντρο (Pistacia lentiscus Chia) ή σκίνο. Το αειθαλές θαμνώδες δέντρο φύεται σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά, περιέργως, μόνο στη Χίο καλλιεργείται και παράγει μαστίχα.

  Το Μουσείο αποκαλύπτει τα μυστικά της μαστιχοκαλλιέργειας και μας εισάγει στον πολιτισμό της μαστίχας, ως ενός ολόκληρου τρόπου ζωής, μέρους της ταυτότητας και χαρακτηριστικού αυτού του τόπου. Η τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO το 2014.

  Μουσείο Μαστίχας Χίου
  Μουσείο Μαστίχας Χίου

  Στην έκθεση του μουσείου παρουσιάζεται η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια, η ιστορία και ο πολιτισμός της μαστίχας. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αγγίξει και να μυρίσει τη μαστίχα, αλλά και να μάθει για την αρχιτεκτονική, την ιστορία και την κοινωνική οργάνωση των Μαστιχοχωρίων. Σε άλλη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται η ιστορία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η παραγωγική ιστορία της μαστίχας, οι χρήσεις της και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Στην έκθεση αξιοποιούνται ποικίλα μέσα, όπως πολυμεσικές εφαρμογές, βίντεο, μοντέλα και μηχανές από το πρώτο εργοστάσιο μαστίχας. Η τελευταία ενότητα της έκθεσης βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν σε έναν μαστιχώνα.

  Το Μουσείο Μαστίχας Χίου ανήκει στο δίκτυο μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και ΕΤΠΑ. Το οικόπεδο του Μουσείου παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου για τη δημιουργία του Μουσείου.

  Επιμέλεια: Ζωή Τσούρα

  Πηγή: https://www.chios.gr/

  Προηγούμενο άρθρο
  Επόμενο άρθρο

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ