Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020
More
  Αρχική Ταξιδεύοντας Λογοτεχνικά Γνωρίζοντας το νησί Μurano

  Γνωρίζοντας το νησί Μurano

  -

  Γνωρίζοντας το νησί Μurano

  Μας ταξιδεύει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Λίγο πριν επιστρέψουμε στη Βενετία, θα κάνουμε μια επίσκεψη και στο νησί του γυαλιού, όπως ονομάζεται το νησί Murano. Ένα νησί που μπορείς να το γυρίσεις με τα πόδια, να διαβείς τα σοκάκια του, να πας στο μουσείο γυαλιού, να δεις από κοντά πώς δημιουργείται το γυαλί, να δεις τον εντυπωσιακό του φάρο και τις εκκλησίες που διαθέτει.

  Η φήμη του νησιού ως κέντρο υαλουργίας ξεκινά το 1291, όταν οι υαλουργοί της Βενετίας, για λόγους ασφαλείας από πυρκαγιά, διατάζονται να μεταφέρουν τα εργαστήριά τους στο νησί Murano. Στην αρχή το νησί έγινε γνωστό για τους καθρέφτες του. Αργότερα για τους πολυελαίους του. Η υαλουργία αποτελεί ακόμα και σήμερα την κυριότερη βιομηχανία του νησιού.

  Οι υαλουργοί του Μουράνο έγιναν γρήγορα από τους πλουσιότερους και τους πλέον εξέχοντες κατοίκους του. Από το 1400 περίπου τους επιτρεπόταν η τιμή να φέρουν ξίφη, απολάμβαναν ασυλία έναντι διώξεων από το Ενετικό κράτος και πάντρευαν τις κόρες τους με μέλη των πλουσιότερων οικογενειών της Βενετίας.

  Παρότι επωφελούνταν από κάποια προνόμια, οι υαλουργοί του Μουράνο απαγορευόταν να φύγουν από τη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς διακινδύνευσαν να μεταναστεύσουν και ίδρυσαν βιοτεχνίες σε κοντινές πόλεις, αλλά και μακρύτερα, μέχρι την Ολλανδία και την Αγγλία.

  Το παλαιότερο υαλουργείο του Μουράνο που λειτουργεί ακόμα και σήμερα, είναι αυτό της Pauly & C. – Compagnia Venezia Murano, που ιδρύθηκε το 1866.

  Στο μουσείο γυαλιού που υπάρχει στο νησί, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την ιστορία της υαλουργίας και θα δει δείγματα γυαλιών από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Γνωρίζοντας το νησί Μurano.

  Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη στο νησί Burano
  Επόμενο άρθροΔιαβάζοντας στο cafe Lavena

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here