Παρασκευή, 13 Μαΐου, 2022
More
  ΑρχικήΛογοτεχνίαΜεταφρασμένη ΛογοτεχνίαΜυστικά καλοκαιρινής νύχτας - Lisa Kleypas

  Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας – Lisa Kleypas

  -

  Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας – Lisa Kleypas

  Η τετραλογία της Lisa Kleypas Οι τέσσερις εποχές ή αλλιώς Λουλούδια της ταπετσαρίας, ξεκινά με την ιστορία της Άναμπελ. 

  Προσωπική άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

  Τέσσερις κοπέλες της υψηλής κοινωνίας, Άναμπελ, Εβάντζελιν, Λίλιαν και Ντέζι, για τους δικούς της λόγους η καθεμιά, στις κοινωνικές εκδηλώσεις αποτελούν τα Λουλούδια της ταπετσαρίας. Επειδή κανένας άντρας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτές, κάθονται σε καρέκλες κοντά στον τοίχο των αιθουσών χορού, παρακολουθώντας με στωικότητα την ευκαιρία να αποκτήσουν σύντομα σύζυγο να εξανεμίζεται. Μέχρι που μια βραδιά αποφασίζουν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να κάνουν μια συμφωνία.

  …να κάνουμε μια συμφωνία να βοηθήσουμε η μια την άλλη για να βρούμε συζύγους. Αν δεν βρεθούν οι κατάλληλοι κύριοι που θα ενδιαφερθούν για μας, τότε θα προσπαθήσουμε εμείς να ψάξουμε να τους βρούμε. Και σίγουρα η διαδικασία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική αν συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας παρά αν προχωρήσει η καθεμιά μόνη της. Θα ξεκινήσουμε με τη μεγαλύτερη –η οποία φαίνεται να είστε εσείς, Άναμπελ– και μετά θα προχωρήσουμε στις νεότερες…

  Η Άναμπελ είχε απογοητευτεί. Στα έξι χρόνια που ο πατέρας της είχε πεθάνει, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της ήταν δραματική. Χρειαζόταν άμεσα έναν σύζυγο του κοινωνικού της κύκλου που θα της εξασφάλιζε την ευχέρεια να ορθοποδήσει οικονομικά ώστε να μη χρειαστεί να πουλήσουν το πατρικό σπίτι και ο αδελφός της να συνεχίσει το σχολείο του. Μετά τη συμφωνία με τις φίλες της, αισθάνεται μια μικρή αισιοδοξία. Θα έβαζαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους στο Χάμπσαιρ σε λίγες μέρες. 

  Ίσως η τύχη μου αλλάξει, σκέφτηκε η Άναμπελ κι έκλεισε τα μάτια κάνοντας μια νοερή προσευχή γεμάτη ελπίδα.

  Κι ενώ ο ιδανικός υποψήφιος γαμπρός βρίσκεται στο πρόσωπο του συμπαθητικού λόρδου Κένταλ, η καρδιά της Άναμπελ επαναστατεί και την προσοχή της κερδίζει ο Σάιμον Χαντ. Ο Σάιμον είναι μεν πλούσιος, αλλά δεν ανήκει στην κοινωνική της τάξη. Γιος του χασάπη της οικογένειάς της, κατάφερε να επενδύσει σωστά τα χρήματά του και να γίνει ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, αυτό όμως δεν του εξασφάλισε και την είσοδό του στην αριστοκρατία. Η Άναμπελ προσπαθεί να αντισταθεί στο πάθος που νιώθει γι’ αυτόν, αλλά δεν τα καταφέρνει.

  «Γιατί μου ζητάτε να σας παντρευτώ όταν μπορείτε να με έχετε σαν ερωμένη σας;»
  «Επειδή ανακάλυψα τις τελευταίες μέρες ότι δεν μπορώ να αφήσω κανέναν να αμφιβάλλει για το σε ποιον ανήκετε. Και ιδιαίτερα εσάς…» της απάντησε βραχνά.

  Τι μου άρεσε στο πρώτο βιβλίο της σειράς, Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας; Ενώ περίμενα να διαβάσω μια τετριμμένη ρομαντική ιστορία εποχής, εξεπλάγην ευχάριστα, γιατί η συγγραφέας καταφέρνει να δημιουργήσει έναν κόσμο άγνωστο και συνάμα σκληρό πίσω από τα ωραία φορέματα και τους εντυπωσιακούς πύργους. Παρόλο που βρίθει όλων των στοιχείων ενός ανούσιου ρομάντζου, εντούτοις καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το βάθος της ανάλυσης του αυστηρού κοινωνικού κατεστημένου της εποχής και των ηθικών αναλγησιών, που συνήθως αποκρύπτονται από τέτοιου είδους ιστορίες. 

  Εντύπωση κάνει η ιστορία της μητέρας της Άναμπελ και της ανάγκης της να βρει τρόπο να επιβιώσει η οικογένειά της. Η σκληρότητα του κύκλου της αριστοκρατίας σε μια οικογένεια που βρίσκεται σε ανέχεια, δείχνει την ποταπότητα αλλά και την αρρωστημένη κοινωνική συνείδηση μιας κοινωνίας που έπαψε να ενδιαφέρεται για τον πλησίον και οδηγός των πράξεών τους είναι αποκλειστικά το χρήμα. Σε αντίθεση με την οικογένεια του Σάιμον, που ενώ έχουν κάποια οικονομική ευχέρεια, χρήματα κερδισμένα με δουλειά και όχι κληρονομημένα, το σύστημα αξιών τους και η ηθική τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με την τάξη στην οποία προσβλέπει να μπει ο Σάιμον ως ισότιμο μέλος. 

  Η ταξική ανισότητα είναι εμφανής, με τους αριστοκράτες να απολαμβάνουν όσα προνόμια δικαιούνται, να απαξιώνουν τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και τη νέα τάξη που εμφανίζεται στην αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, αυτή των εμπόρων και βιομηχάνων, και παράλληλα να προσπαθεί να μείνει προσκολλημένη σε όσα γνωρίζει. Σε αυτή την τάξη πραγμάτων, τόσο η Άναμπελ όσο και ο Σάιμον είναι απόκληροι. Ο οικονομικός μαρασμός της Άναμπελ και τα ταξικά όρια της κοινωνικής θέσης του Σάιμον που προέρχεται από λαϊκή οικογένεια, φαίνεται ότι είναι αδύνατον να ξεπεραστούν. 

  «Ναι, αλλά δεν ανήκω πια σε αυτό το είδος…» του πέταξε η Άναμπελ χάνοντας την ψυχραιμία της. «Όχι, τουλάχιστον από τότε που σε παντρεύτηκα. Δεν ξέρω καν πού ανήκω τώρα – ούτε με αυτούς τους ανθρώπους ούτε με τους δικούς σου…»

  Θα μπορέσουν οι δύο τους να βρουν την ευτυχία άραγε; Θα πρέπει να διαβάσετε οι ίδιοι το βιβλίο για να μάθετε αν προέκυψε το σύνηθες happy end, γιατί παραδόξως, η Lisa Kleypas δεν οριοθετεί το βιβλίο της στα στεγανά της συνταγής ενός πετυχημένου ρομαντικού μυθιστορήματος με φινάλε το ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα στα σκαλιά της εκκλησίας. Αντιθέτως, θέτει διλήμματα και δοκιμασίες στους ήρωές της μέσα από τα οποία ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες τους και εστιάζει στην αδιάκοπη μάχη του ανθρώπου να επιλέξει πλευρά: λογική ή καρδιά. 

  Όσο παρωχημένο μπορεί να φαίνεται λόγω της εποχής που διαδραματίζεται, τολμώ να πω πως πολλά θέματα με τα οποία ασχολείται η συγγραφέας στο βιβλίο είναι και σημερινά. Η σοβαρότητά τους μετριάζεται με το απίστευτο χιούμορ που είναι διάσπαρτο και την πλοκή που καταφέρνει να κρατήσει ανάλαφρο το ανάγνωσμα. 

  Και, χμ, πριν αποκαρδιώσω τους λάτρεις του είδους, θέλω να δηλώσω πως έχει πολλές σκηνές όπου θα αναστενάξετε από αγαλλίαση για τον μαγικό τρόπο που μία κοπέλα γίνεται γυναίκα. Γιατί τελικά, τα Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας είναι ένα αισθηματικό μυθιστόρημα. 

  Περίληψη: Τέσσερις νεαρές γυναίκες μέσα σε μια αίθουσα χορού συμφωνούν να βοηθήσει η μία την άλλη με στόχο όλες να βρουν συζύγους… με οποιοδήποτε κόστος.
  Η πανέμορφη Άναμπελ Πέιτον θα μπορούσε να επιλέξει όποιον ήθελε. Όμως το γεγονός ότι δεν έχει καμία οικονομική επιφάνεια δεν της αφήνει πολλά περιθώρια.
  Η οικογένειά της βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και ο μόνος τρόπος να τη σώσει είναι να παντρευτεί έναν πλούσιο άντρα.
  Ο Σάιμον Χαντ, ο πιο επίμονος θαυμαστής της, θα μπορούσε να είναι ο τέλειος υποψήφιος. Ο όμορφος και φιλόδοξος επιχειρηματίας έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: δεν ανήκει στην αριστοκρατία.
  Καθώς προσπαθούν να αντισταθούν ο ένας στον άλλον, θα βρεθούν αντιμέτωποι με έναν έρωτα πολύ πιο ισχυρό από όσο θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.
  Ο έρωτας είναι ίσως το πιο επικίνδυνο παιχνίδι…

  Στοιχεία βιβλίου

  Μυστικά καλοκαιρινής νύχταςΤίτλος: Μυστικά καλοκαιρινής νύχτας

  Σειρά: Οι τέσσερις εποχές – Νο 1

  Συγγραφέας: Lisa Kleypas

  Μετάφραση: Νινέττα Οράτου

  Εκδόσεις: Διόπτρα

  Σελίδες: 448

  Έτος έκδοσης: 2018

  ISBN: 978-618-5229-60-3

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ