Νίτσα Τζώρτζογλου

0

Νίτσα Τζώρτζογλου

Γράφει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Η Νίτσα Τζώρτζογλου γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Χάρη στη γλωσσομάθειά της (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά), από πολύ νωρίς ήρθε σε επαφή με την ξένη λογοτεχνία. Ώριμη πια και με γερή αρματωσιά, άρχισε να γράφει και η ίδια. Αφορμή στάθηκε ένας διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη συγγραφή παιδικού βιβλίου.

Πήρε μέρος με μια ποιητική συλλογή για την οποία τιμήθηκε με έπαινο. Αυτό, την ενθάρρυνε να δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο μυθιστόρημα. Φαίνεται πως ήταν το είδος που της ταίριαζε και στον επόμενο διαγωνισμό της Συντροφιάς απέσπασε το πρώτο βραβείο. Έκτοτε, συνέχισε ακάθεκτη. Έχει στο ενεργητικό της 52 τίτλους βιβλίων, από τα οποία τα 19 βραβευμένα από διάφορους φορείς.

Τα βιβλία της χωρίζονται σε ιστορικά, κοινωνικά, αστυνομικά και επιστημονικής φαντασίας. Έχουν εκδοθεί από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους και αγαπήθηκαν πάρα πολύ από τα παιδιά.

Η Νίτσα Τζώρτζογλου, στα βιβλία της, δεν μιλούσε για κάτι. Έδειχνε. Καλούσε τον αναγνώστη να ζήσει αυτό που του έδειχνε. Τους ήρωες της, ακόμα κι αν ήταν πρόσωπα της ιστορίας, μπορούσε ο αναγνώστης να τους αγγίξει, έτσι ζωντανά που τους παρουσίαζε.

Είναι χαρακτηριστικά όσα είχε πει η πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Τατιάνα Σταύρου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, όταν διάβασε το σκεπτικό της βράβευσης του βιβλίου της

«Φλόγες στα Πέλαγα» το 1981.

«Πρέπει να ομολογήσουμε πως παρά το γυναικείο ψευδώνυμο ‘Η κυρά της Θάλασσας’, το ογκώδες έργο που μας ήρθε, νομίσαμε ότι το έστειλε κάποιος παλιός αξιωματικός ή θαλασσόλυκος.

Τόσο πάθος, τέτοια γνώση λεπτομερειών, δεν φανταστήκαμε ότι ήταν ποτέ δυνατόν να έχει μια κυρία κάτοικος της στεγνής αντιθαλασσινής Αθήνας, κι όμως αυτό το απίστευτο συνέβηκε. Περιττό να πούμε ότι η συγγραφέας ξεπερνά με το γραπτό της τον ίδιο της τον εαυτό.

Χειρίστηκε τα κατορθώματα των δυο πολέμων μας, του 12΄ και του 40΄ με τέτοια σιγουριά, τέτοια πνοή, ώστε οι δυο μορφές των ναυτικών μας, του Νικολάου Βότση και του Γιάννη Τούντα, να προβάλλουν ολόφωτες, καθαρές, στημένες στο πιο ανθεκτικό υλικό διαρκείας, στο τυπωμένο χαρτί.»

Έλαβε διακρίσεις και βραβεία από την Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Εταιρία Προστασίας Αναπήρων Παίδων, την Εστία Νέας Σμύρνης και άλλους φορείς. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και έλαβε το βραβείο Πηνελόπης Δέλτα του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2009 με την ικανοποίηση ότι το ταλέντο που της χάρισε ο Θεός, δεν το έθαψε στη γη, σαν τον οκνηρό δούλο αλλά, το αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο.

Πηγές: Biblionet.gr
Greekibby.gr

Απάντηση