Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ο Ασημένιος Θρόνος - C. S. Lewis

  Ο Ασημένιος Θρόνος – C. S. Lewis

  -

  Ο Ασημένιος Θρόνος, το (χρονολογικά) έκτο και προτελευταίο βιβλίο των Χρονικών της Νάρνια, μας παρασύρει σε μία επικίνδυνη περιπέτεια κάτω από την επιφάνεια της γης.

  Προσωπική άποψη: Ζωή Τσούρα

  Ήταν η πρώτη φορά που διάβασα τον Ασημένιο Θρόνο και μάλλον έγινε το αγαπημένο μου από τα Χρονικά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον (σίγουρα κονταροχτυπιέται επάξια με το Λιοντάρι, η Μάγισσα και η Ντουλάπα). Με απλή και ξεκάθαρη δομή, έχουμε ένα κλασικό quest, όπου οι ήρωές μας έχουν καθορισμένη αποστολή και στόχο και ξεκινούν για ένα ταξίδι γεμάτο απρόβλεπτους κινδύνους και περιπέτειες.

  Συναντάμε ξανά τον Ευστάθιο από τον Ταξιδιώτη της Αυγής, ο οποίος επιστρέφει στη Νάρνια με μια συμμαθήτριά του, την Τζιλ. Η αποστολή που τους ανατίθεται από τον Ασλάν; Να βρουν τον εξαφανισμένο εδώ και μια δεκαετία πρίγκιπα Ριλιανό, μοναχογιό και διάδοχο του ηλικιωμένου πια βασιλιά Κασπιανού.

  Σ’ αυτή εδώ τη χώρα, μυρίζομαι μεγαλύτερους κινδύνους και απάτες και μαγείες και προδοσίες απ’ οπουδήποτε αλλού. Πρέπει να ’χουμε το νου μας.

  Ένα τεράστιο πράσινο φίδι και μία πανέμορφη γυναίκα εμπλέκονται με κάποιο τρόπο στο μυστήριο της εξαφάνισης του Ριλιανού. Ο Ευστάθιος και η Τζιλ, μαζί με τον Λασπομούρμουρο –που ανήκει σε ένα είδος πλασμάτων που ζει στους βάλτους, τους Βαλτο-Ψηλολέλεκες–, θα ταξιδέψουν στον αφιλόξενο Βορρά, αναζητώντας την ερειπωμένη πόλη των αρχαίων γιγάντων. Η αποστολή τους όμως θα τους οδηγήσει και στους σκοτεινούς και σιωπηλούς δρόμους των Χωρών του Ερέβους, κάτω από την επιφάνεια της γης.

  Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία του Κάτω Κόσμου; Εγώ σίγουρα όχι. Υπόγειες θάλασσες, καλικάτζαροι, σκοτεινές πολιτείες, υπνωτιστική μαγεία, ένας ιππότης με κατάμαυρη πανοπλία… Ο Lewis, για άλλη μια φορά, μας ξεναγεί σε ένα εντελώς καινούργιο κομμάτι του κόσμου του, επεκτείνοντάς τον αυτή τη φορά… προς τα κάτω.

  Έχει πάρει τ’ αυτί μου για κάτι γρατσουνίτσες που κάνετε πάνω στη φλούδα της Γης εσείς οι Πανωκοσμίτες και τις λέτε ορυχεία. Αυτά όμως που βρίσκετε εσείς είναι πεθαμένο χρυσάφι, πεθαμένο ασήμι και πεθαμένα πολύτιμα πετράδια. Κάτω στη Βισμανία να δείτε! Εκεί τα ’χουμε όλα ζωντανά και μάλιστα τα βλέπουμε να μεγαλώνουνε μπροστά στα μάτια μας. Εκεί, που λέτε, θα σας μαζέψω σωρό τα ρουμπίνια και θα μπορείτε μάλιστα να τα φάτε και να τα στύψετε και να πιείτε ένα φλιτζάνι γιομάτο διαμαντοχυμό.

  Ο Ευστάθιος κι η Τζιλ είχαν ενδιαφέρουσα δυναμική, μα όχι κάτι ξεχωριστό όπως τα αδέλφια Πέβενσυ. Λίγο το παρατηρούσα ωστόσο, καθώς γίνονταν τόσα πολλά και συναρπαστικά πράγματα σε κάθε μέρος από το οποίο περνούσαν. Ο πιο αξιομνημόνευτος χαρακτήρας είναι φυσικά ο Λασπομούρμουρος, ο οποίος προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου και σοφίας. Θυμίζει τον κύριο Καλαμάρη από τον Μπομπ Σφουγγαράκη, άρα δεν είναι να απορεί κανείς γιατί τον συμπάθησα τόσο.

  Συνολικά, πιστεύω πως τα παιδιά θα ακολουθήσουν αυτήν την περιπέτεια με κομμένη την ανάσα. Αγγίζει θέματα όπως η αισιοδοξία και η ελπίδα, η αξία του να παραδέχεσαι τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις, αλλά επικρατές θέμα είναι αυτό της εμπιστοσύνης: δείχνονται και οι κίνδυνοι του να είναι κανείς αφελής και ευκολόπιστος και να εμπιστεύεται τους πάντες, αλλά και αυτοί του να είναι κανείς καχύποπτος και να μην εμπιστεύεται κανέναν.

  Με επιρροές από τον Άδη της ελληνικής μυθολογίας, θυμίζοντας λαϊκά παραμύθια με γίγαντες, και με μία μαγευτική σκηνή για τη σημασία τού να κρατιέσαι γερά από το ποιος είσαι και τις αξίες σου, είμαι σίγουρη ότι ο Ασημένιος Θρόνος θα αγαπηθεί εξίσου από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

  Το παράθυρο έβλεπε στη δύση με θέα τούτη την παράξενη χώρα, τη Νάρνια, κι η Τζιλ έμεινε να κοιτάει τα βαθυκόκκινα αχνάρια από το ηλιοβασίλεμα ακόμα να λάμπουν πίσω από τα μακρινά βουνά. Ένιωσε μια λαχτάρα για περισσότερες περιπέτειες και τη βεβαιότητα ότι όλα αυτά ήταν μοναχά η αρχή.

  Περίληψη:  ΕΝΑΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

  ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

  Η Νάρνια… όπου γίγαντες σπέρνουν την καταστροφή… όπου το κακό ρίχνει κατάρες… όπου κυριαρχεί η μαγεία.

  Μέσα από ανείπωτους κινδύνους και βαθιές και σκοτεινές σπηλιές μια παρέα φίλων προσπαθεί να ελευθερώσει ένα φυλακισμένο πρίγκιπα. Η αποστολή τους όμως στα Έγκατα της Γης τους φέρνει αντιμέτωπους με το κακό, του οποίου το πρόσωπο είναι πιο όμορφο και πιο αδυσώπητο απ’ ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

  Στοιχεία βιβλίου:

  Τίτλος: Ο Ασημένιος Θρόνος

  Συγγραφέας: C. S. Lewis

  Σειρά: Το Χρονικό της Νάρνια, Βιβλίο 6ο

  Εκδόσεις: Κέδρος

  Έτος έκδοσης: 1995

  Σελίδες:  256

  ISBN: 978-960-04-1100-3

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here