Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
More
  Αρχική Παιδική Λογοτεχνία Ηλικίες 10-12 Ο Γιγαντοκυνηγός - Δημήτρης Μελικέρτης

  Ο Γιγαντοκυνηγός – Δημήτρης Μελικέρτης

  -

  Ο Γιγαντοκυνηγός – Δημήτρης Μελικέρτης

  Προσωπική άποψη: Αγγελίνα Παπαθανασίου

  Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια απολαυστική διαδικασία για κάθε αναγνώστη. Τα παιδιά, στην πλειοψηφία τους, είναι απαιτητικοί αναγνώστες και δεν ικανοποιούνται εύκολα.

  Ο συγγραφέας Δημήτρης Μελικέρτης έγραψε ένα απολαυστικό βιβλίο που θα ικανοποιήσει και το πιο απαιτητικό παιδί. «Ο Γιγαντοκυνηγός» είναι ο τίτλος του βιβλίου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Ανήκει στη σειρά Συλλογή Χελιδόνια και απευθύνεται σε ηλικίες 8+. Ο Πέτρος Χριστούλιας έχει εικονογραφήσει το εν λόγω βιβλίο.

  Πρόκειται για μια ιστορία που συνδυάζει χιούμορ, αχαλίνωτη φαντασία, συγκίνηση και πολλά μηνύματα, χωρίς όμως να κουνά το δάκτυλο στους μικρούς αναγνώστες.

  Ο Γιγαντοκυνηγός - Δημήτρης Μελικέρτης
  Ο Γιγαντοκυνηγός – Δημήτρης Μελικέρτης

  Αλλά ας γνωρίσουμε τον ήρω;a του, τον διάσημο Τζέιμς Καρούν, με το ασυνήθιστο επάγγελμα. Είναι Γιγαντοκυνηγός. Ναι, καλά καταλάβατε. Κυνηγά Γίγαντες. Έχει αιχμαλωτίσει μέχρι στιγμής 174 γίγαντες. Όλο το χωριό τον θαυμάζει, γιατί αν και διαθέτει μικρό ανάστημα, έχει καταφέρει τόσες αιχμαλωσίες Γιγάντων, σώζοντας έτσι τις καλλιέργειες των χωραφιών του χωριού του από τις άγαρμπες, τεράστιες πατημασιές των Γιγάντων. Ήρωα τον θεωρούν στο χωριό του και, όπως κάθε ήρωας, έχει κι αυτός το δικό του άγαλμα.

  Σαν σπουδαίος άνδρας του τόπου του, είναι παντρεμένος με την κόρη του βασιλιά του χωριού. Την όμορφη πριγκίπισσα Μελοντί. Ο Καρούν και η Μελοντί είναι δυο τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες. Η πριγκίπισσα δεν συμφωνεί με την αιχμαλωσία των Γιγάντων.

  Όμως τα βράδια, όταν τα κλάματα των φυλακισμένων Γιγάντων αντηχούσαν από το λάκκο στην πίσω αυλή του σπιτιού, η πριγκίπισσα Μελοντί δεν μπορούσε να κοιμηθεί όπως ο Τζέιμς Καρούν, ο οποίος έβρισκε το κλάμα των Γιγάντων ιδιαίτερα νανουριστικό και ευχάριστο.

  Είναι ευαίσθητη ψυχή και παίζει μουσική στους φυλακισμένους Γίγαντες, για να μην κλαίνε με το κακό που τους βρήκε.

  Μια μέρα, ο Καρούν ξυπνά και δεν βρίσκει πουθενά την όμορφη πριγκίπισσα. Την αναζητά παντού, αλλά εκείνη άφαντη. Μια σκέψη περνά από το μυαλό του: η Μελοντί να έπεσε θύμα απαγωγής των Γιγάντων. Η αγάπη του για την πριγκίπισσα είναι μεγάλη, και ετοιμάζεται να βρεθεί στη χώρα των Γιγάντων για να την ελευθερώσει. Τι σόι Γιγαντοκυνηγός και ήρωας είναι; 

  Έχει τελικά απαχθεί από τους Γίγαντες η Μελοντί; Θα καταφέρει να τη σώσει;

  «Είμαι ο Τζέιμς Καρούν ο Γιγαντοκυνηγός και απαιτώ να μάθω τι κάνατε στην Πριγκίπισσα Μελοντί!»

  Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Οι Γίγαντες ταράχτηκαν, τρομοκρατήθηκαν κι άρχισαν να τρέχουν σαν τρελοί ολόγυρα στο χωριό, κραυγάζοντας φοβισμένοι.

  Τι θα μάθει ο Καρούν σε όλη αυτή την πορεία αναζήτησης και διάσωσης της πριγκίπισσας; Οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

  Είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά θα περάσουν ευχάριστες στιγμές διαβάζοντας το βιβλίο. Θα  ζήσουν την περιπέτεια συντροφιά με τους ήρωες της ιστορίας, θα γελάσουν, θα συγκινηθούν. Εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο σπάει τα κατεστημένα που έχουμε στο μυαλό μας. Ναι, μπορεί κι ένας δυνατός σαν γίγαντας να φοβάται, όπως κι ένας μικροκαμωμένος να δείξει περίσσιο κουράγιο και να τα βάλει με όλους προκειμένου να πετύχει αυτό που λαχταρά.

  Δεν θα σας αποκαλύψω άλλα. Θα σας αφήσω να χαθείτε στις σελίδες ενός απολαυστικού βιβλίου. Καλή σας ανάγνωση.

  Περίληψη: Ο Τζέιµς Καρούν είναι Γιγαντοκυνηγός στο επάγγελµα. ∆ελεάζει Γίγαντες µε απίθανα µουροδολώµατα, τους παγιδεύει µε το µαγικό του δίχτυ και, στη συνέχεια, µεταφέροντάς τους µε το κάρο-κλουβί το οποίο σέρνουν φτερωτές λεοπαρδάλεις, τους φυλακίζει σ’ έναν τεράστιο λάκκο. Έχοντας αιχµαλωτίσει εκατόν εβδοµήντα τέσσερις Γίγαντες, είναι ήρωας και διασηµότητα στο χωριό των ανθρώπων.

  Ώσπου η σύντροφός του, η πριγκίπισσα Μελοντί, εξαφανίζεται και όλα δείχνουν πως πρόκειται για απαγωγή. Η ζωή του Τζέιµς Καρούν, των ανθρώπων και των Γιγάντων ανατρέπεται και θα χρειαστεί να δουν τον κόσµο µε άλλο βλέµµα… Περιπέτεια, δράση, µυστήριο, αχαλίνωτη φαντασία, ξεκαρδιστικό χιούµορ και συγκινητικές ανατροπές συνθέτουν στις σελίδες του Γιγαντοκυνηγού ένα επικό παραµύθι µε µοντέρνα γραφή, το οποίο µιλά για τη διαφορετικότητα, τη συνύπαρξη, την ανθρωπιά, την αλαζονεία, την εµπιστοσύνη, την πίστη στον εαυτό µας και για τις επιλογές που καθορίζουν ποιοι πραγµατικά είµαστε.

  Στοιχεία Βιβλίου

  Τίτλος: Ο Γιγαντοκυνηγός

  Συγγραφέας: Δημήτρης Μελικέρτης

  Εικονογράφος: Πέτρος Χριστούλιας

  Εκδόσεις: Πατάκη  https://www.patakis.gr/

  ISBN:  9789601668826

  Ημ. Έκδοσης: 18/05/2017

  Επιμέλεια κειμένου: Ζωή Τσούρα

  Επεξεργασία κεντρικής εικόνας: Δήμητρα Κωλέτη

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here