Δευτέρα, 17 Μαΐου, 2021
More
  ΑρχικήΕλληνική ΛογοτεχνίαΟ χορός των συμβόλων - Μένιος Σακελλαρόπουλος

  Ο χορός των συμβόλων – Μένιος Σακελλαρόπουλος

  -

  Ο χορός των συμβόλων

  Προσωπική άποψη: Χαρά Δελλή

  Από την Κρήτη στο Κέιμπριτζ, από το Κέιμπριτζ στο Όσλο, με φόντο την οικονομική κρίση, την ανεργία, την υπογεννητικότητα, τα λειψά έσοδα και όλες τις απόρροιες της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας.

  Επίκεντρο η Ελλάδα του σήμερα, τα προβλήματά της, η οικονομική κρίση, η ηθική κατάπτωση, τα πανεπιστήμια, και όλα όσα απασχολούν μια τυπική ελληνική οικογένεια. Ένα αληθινό βιβλίο που δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, δείχνοντάς τες με το σκληρό τους πρόσωπο. Το πρόσωπο εκείνο των γονεϊκών στερήσεων, προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους και των μετέπειτα δυσχερειών που ωθούν στην εγκατάλειψη των σπουδών και των ονείρων για το πολυπόθητο πτυχίο. Ένα βιβλίο ανατρεπτικό, ωμό, τεκμηριωμένο, ακέραιο.

  Αμοιβεται η αδιακοπη προσπαθεια κοντρα στις καθημερινες δυσκολιες;

  Δεν ήταν μια παρόρμηση της στιγμής, αποτέλεσμα της πίεσης και του βάρους που ένιωθε. Ήταν μια συνειδητοποιημένη απόφαση που του τη θύμιζε αδιάκοπα η καθημερινότητά του…

  Είχε βγει στο λιμάνι, κι αυτή τη φορά δεν τον χαροποιούσε ούτε ο αγαπημένπς του φάρος, που αντί να φωτίσει την ψυχή του, την άφησε σκοτεινή. Ποιο πανεπιστήμιο τώρα και ποια μαθηματικά;  Δεν υπάρχει πια χώρος για τίποτα… είπε μέσα του και τάχυνε το βήμα του για το σπίτι.

  Ο συγγραφέας για μια ακόμη φορά μετουσιώνεται στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας και στοχεύει στους ανθρώπους που θα το διαβάσουν και θα ταυτιστούν με τις καταστάσεις που βιώνουν οι ήρωές του. Ένα βιβλίο ύμνος στα σύμβολα του πατέρα και της μάνας, την αυτοθυσία των γονέων και τους δεσμούς της αδιάσπαστης ελληνικής οικογένειας και παράλληλα ένα βιβλίο που αναδεικνύει την αγάπη, την αλληλεγγύη, το μεγαλείο της δύναμης της ψυχής, της θέλησης αλλά και τη δύναμη του έρωτα και της συντροφικότητας. Μια ωδή στην αξιοπρέπεια.

  αν δεν επιμένουμε να πολεμαμε για την οικογενεια μας και τα όνειρα μας, τότε για τι να πολεμάμε;

  Ο Νικήτας από την Κρήτη είναι μια μαθηματική διάνοια, που αναγκάζεται να  παραγκωνίσει το αντικείμενο των σπουδών του εξαιτίας οικογενειακών απροόπτων. Ωστόσο, η αγάπη που τρέφει για τους αριθμούς θα τον κάνει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να προσπαθήσει να βγει νικητής. Ο Νικήτας αναγκάζεται να εγκαταλείψει προσωρινά τις σπουδές του και τα όνειρά του ώστε να εργαστεί και να βοηθήσει την ανήμπορη οικογένειά του. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, με χάρισμα να αντιλαμβάνεται και να επεξεργάζεται τις μαθηματικές έννοιες με έναν τρόπο μοναδικό. Γεμάτος όνειρα για ζωή, αλλά η ζωή έχει άλλα σχέδια για εκείνον… Οι γονείς του μένουν άνεργοι και λίγο αργότερα έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Τα όνειρα διαλύονται από μια πραγματικότητα σκληρή που δεν αφήνει περιθώρια. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα.

  Οι σπουδές διακόπτονται απότομα, ο ίδιος συντρίβεται ψυχολογικά και αρχίζει να δουλεύει για να στηρίξει τους γονείς, αλλά και για να ζήσει ο ίδιος. Νιώθει εγκλωβισμένος, χωρίς ελπίδα να καταλήξει σ’ αυτά που ονειρευόταν. Ήρωας της καθημερινότητας που μαστίζεται απο οικονομική δυσπραγία, συν κάποια θέματα υγείας που οφείλει να υπερπηδήσει και υπομένει αγόγγυστα τα χαστούκια της ζωής. Παλεύει, απογοητεύεται, μοιάζει να τα παρατάει, αλλά πάντα υπάρχουν χαραμάδες αισιοδοξίας που τον γεμίζουν δύναμη να μην το βάλει κάτω. Χωρίς δράματα, υπερβολές και απαισιοδοξία αλλά απολύτως ρεαλιστικά και πάντα μ’ έναν τόνο αισιοδοξίας, η ροή κι ο παλμός της πένας του κυρίου Σακελλαρόπουλου συνηθίζουν να μας συνεπαίρνουν. Έχει ταλέντο να παντρεύει εντέχνως τον ρεαλισμό με το συναίσθημα. Λατρεύει να καταπιάνεται με δύκολα θέματα, αλλά παραδίδει μαθήματα ζωής. Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που βγάζουν μέχρι και δάκρυα

  οταν προεχουν τα προς το ζην, ξεχναμε τα σχεδια μας για το μελλον και οσα ονειρευομασταν

  Η ιστορία εμπνέει, ο πρωταγωνιστής λειτουργεί σαν θετικό πρότυπο που κάθε νέος αναζητά. Με επιμονή, αγάπη, πίστη και ελπίδα (και ει δυνατόν κάποιον συνοδοιπόρο), πάντα αξίζει να κυνηγάμε τα όνειρά μας, αφού τα αγαθά κόποις κτώνται. Όταν οι σπουδές γίνονται υπέρβαση, όταν το πρόγραμμα ανατρέπεται από αστάθμητους παράγοντες που είναι αδύνατον να παρακαμφθούν, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια…

  χανόμαστε μόνο όταν χάνουμε τα όνειρά μας…

  Θυσίες

  Κατάθλιψη/κατάπτωση

  Αγωνία

  Ανεργία

  Ακεραιότητα

  Έρωτας

  στις προκλησεις λεμε ναι;

  Η λατρεία του Νικήτα για τα μαθηματικά δεν έπαψε να υφίσταται και το όνειρό του αυτό είναι αρκετό να τον πείσει να εναντιωθεί στις συνθήκες, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην κορυφή και να διαπρέψει.

  Να είσαι δυνατός, είπε στον εαυτό του. Κι όταν δόθηκε το σύνθημα να ξεκινήσουν να μπαίνουν, κοίταξε τον θυρεό και προχώρησε σφίγγοντας  το δεξί του χέρι…

  Ο Νικήτας ήθελε τόσο πολύ να βρεθεί μπροστά στο γραπτό του, όμως προσπάθησε να χαλαρώσει. Είπαμε, είναι μαραθώνιος. Θέλει τακτική και ηρεμία, δε θέλει νεύρα και βιασύνη. Κερδίζει αυτός που φτάνει στο τέλος, όχι αυτός που ξεκινάει πρώτος, είπε μέσα του.

  Είναι απίστευτο τελικά το πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Γιατί όταν πολεμάς και δε σκύβεις κάτω το κεφάλι έχεις να ελπίζεις! Τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτή τη ζωή χωρίς κόπο και θυσίες, χωρίς να παλεύεις καθημερινά για να το γευτείς! Είναι τραγικό σε κάθε άνθρωπο να του βγάζουν την πρίζα και να νιώθει τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του βλέποντας χάος αμέτρητο!

  ανεμελια vs μοιρα

  Ένας χορός ακαταλαβίστικων αριθμών, ένα ταξίδι ψυχής, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και τους χαλεπούς καιρούς.

  Περίληψη: Ο χορός των συμβόλων. Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά. 

  Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.

  Στοιχεία βιβλίου:

  https://www.thematofylakes.gr/tag/delli-xara/Τίτλος: Ο χορός των συμβόλων

  Συγγραφέας: Σακελλαρόπουλος Μένιος

  Εκδότης: Ψυχογιός

  ISBN: 9786180122893

  Αριθμός Σελίδων: 480

  Έτος Έκδοσης: 2017

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here