Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
More
  Αρχική Συν Γραφής Λεγόμενα Η αξία της ανάγνωσης - άρθρο 4

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 4

  -

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 4

  Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

  Στην αρχή για να γράφουν οι άνθρωποι, χρησιμοποίησαν την πέτρα, το πηλό, το ξύλο. Σταδιακά τον πάπυρο που μπορούσε να τυλιχθεί σε κυλίνδρους, την περγαμηνή και τη διφθείρα από δέρματα των ζώων.

  Κάπως έτσι τα γραπτά άρχισαν να αποθηκεύονται και να αξιοποιούνται ως συσσωρευμένη γνώση των προηγούμενων, απ’ τις επόμενες γενιές. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και της στάσης για σκέψη που απαιτεί η γραφή, απογειώθηκε η κατανόηση του ανθρώπου για τον εαυτό του και τον κόσμο -ιδίως με το ελληνικό θαύμα της αρχαιότητας- και επετεύχθη αυτό που συνοπτικά ονομάζουμε πολιτισμό.

  Και στην αρχαιότητα όμως, ελάχιστοι είχαν πρόσβαση στα γραπτά κείμενα. Μόλις το 12ο αιώνα στην Ιταλία, εφευρέθηκε το χαρτί και τα βιβλία αναγνωρίστηκαν ως ‘εμπόρευμα’ που σημαίνει πως μπορούσαν να φτάσουν σε όσους διέθεταν το σχετικό αντίτιμο. Μα σαν μοναδικά χειρόγραφα, ήταν πανάκριβα και μπορούσαν να αποκτηθούν μόνο απ’ τους πολύ πλούσιους. 

  Ώσπου το 1455, ο Γκούντερμπεργκ ανακάλυψε τη τυπογραφία δηλαδή τη δυνατότητα έκδοσης πολλαπλών αντιτύπων. Έτσι κάπως ξεκίνησε η πρόσβαση των πλατιών μαζών στο γραπτό λόγο. Να προσθέσουμε και την παράλληλη εφεύρεση των διόπτρων που χωρίς αυτές για πολλούς τα κείμενα αποτελούν ακατανόητα θαμπά είδωλα κι όσο κι αν μειδιάσουν κάποιοι, θεωρήθηκαν απ’ τα χρησιμότερα εργαλεία την υφηλίου!  

  Και πάλι όμως, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων παρέμενε αναλφάβητη, ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να διαβάζουν και πολλοί απ’ αυτούς αναζητούσαν τη γνώση στις δημόσιες βιβλιοθήκες. Οι υπόλοιποι περιορίζονταν στα λόγια των ρητόρων ή στους δημόσιους αναγνώστες. Γι’ αυτά όμως θα μιλήσουμε προσεχώς…

  Η αξία της ανάγνωσης – άρθρο 4

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here